G4Media.ro

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind un plan de 43…

Sursa foto: Unsplash / Anne Nygård

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind un plan de 43 miliarde de euro pentru a extinde industria de semiconductori, în încercarea de a prinde din urmă Statele Unite şi Asia

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, anunță că UE  a ajuns la un acord privind un plan de 43 miliarde de euro (47 miliarde de dolari) pentru extinderea industriei de semiconductori, în încercarea de a prinde din urmă Statele Unite şi Asia, transmite AFP şi Reuters.

Comisia Europeană, statele membre UE şi parlamentarii europeni au negociat de marţi dimineaţa la Strasbourg detaliile finale ale legii privind cipurile (EU Chips Act).

„Am ajuns la un acord referitor la Legea UE privind cipurile”, a declarat Breton, la o conferinţă de presă.

Legea are ca obiectiv dublarea ponderii blocului comunitar în producţia globală de cipuri la 20% până în 2030 şi vine după ce SUA au anunţat o reglementare „CHIPS for America Act” pentru a concura cu tehnologia Chinei. Pentru îndeplinirea obiectivului, UE va trebui să-şi majoreze de patru ori producţia de semiconductori.

În timp ce iniţial Comisia Europeană a propus finanţarea doar a fabricilor care produc cipuri de ultimă generaţie, guvernele UE şi parlamentarii europeni au extins prevederile legii pentru a acoperi întregul lanţ valoric, inclusiv cipuri mai vechi, precum şi facilităţile de cercetare şi design.

Compania americană Intel, care obţine subvenţii din Germania pentru noua unitate de producere a cipurilor, a salutat acordul.

„EU Chips Act va atrage investiţii acolo unde este cea mai mare nevoie – în capacităţi de producţie, competenţe, cercetare-dezvoltare (R&D). Sprijinul politic solid şi extins pentru aceste obiective arată că UE şi-a luat un angajament serios privind asigurarea viitoarei sale prosperităţi”, a afirmat Hendrik Bourgeois, de la Intel.

Prioritatea Uniunii Europene o reprezintă producţia de cipuri pe plan local, după ce pandemia a dus la perturbări în lanţurile de aprovizionare, care au provocat un deficit sever de componente.

Industria din Asia, în special firmele din China şi Taiwan, domină în prezent producerea şi exporturile de semiconductori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mai bine ar baga astea 43 de miliarde in arme pentru Ucraina, este mult mai profitabil. Oricum UE nu va prinde din urma nici SUA, cu atât mai putin Asia.

    • Au bagat destul si inca bag. Apropo, nici nu trebuie sa ajunga din urma, ci doar sa se tina aproape de SUA, atat. Tehnologie avansata exista in Europa, oameni capabili exista sau pot atrage foarte usor. Multi isi doresc sa vina si sa traiasca in Europa!

    • @vct
      Cauta video „The Entire World Relies on a Machine Made by ONE Company” despre compania olandeza ASML… Sunt multe alte materiale despre subiect… Ca sa pricepi cum stau lucrurile…

  2. Eu zic ca ar mai trebui cateva miliarde fiindca industria astfel e foarte scumpa și e o sansa reala de a ajunge în top.