Uniunea Europeană a decis să desfășoare o misiune civilă în Republica Moldova pentru a contracara interferențele străine și pentru a face față amențărilor hibride/ Misiunea UE are ca scop să transmită un semnal politic Rusiei și va activa timp de doi ani
Miniștrii de externe ai UE au aprobat luni (24 aprilie) lansarea unei noi misiuni civile care va fi desfășurată în Republica Moldova pentru a ajuta Chișinăul să facă față ingerințelor străine și amenințărilor hibride.
Denumită Misiunea de parteneriat al UE în Moldova (MPUE Moldova), echipa de consilieri civili va funcționa timp de doi ani.
Stefano Tomat, în prezent director general al serviciilor diplomatice ale UE pentru capacitatea civilă de planificare și conducere (CPCC), va fi numit comandant civil al operațiunii, în timp ce un șef de misiune care va conduce operațiunile pe teren va fi numit „în viitorul apropiat”.
Pe lângă faptul că se concentrează pe gestionarea crizei, misiunea are ca scop să trimită un „semnal politic” Rusiei că UE sprijină Moldova, care se luptă cu influența rusă din 1992, a declarat un diplomat UE pentru Euractiv.
Multiplele alerte de securitate au împins Moldova să își închidă spațiul aerian de mai multe ori pentru a se menține în siguranță. Deoarece depinde în întregime de gazul rusesc care curge prin Ucraina pentru consumul său de energie, țara se confruntă, de asemenea, cu o criză energetică severă și se uită spre UE pentru ușurare.
În februarie anul trecut, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia plănuia o lovitură de stat în țară, ea fiind nevoită în scurt timp să restructureze guvernul, care a căzut pe fondul turbulențelor economice și al presiunii tot mai mari din partea Rusiei.
Contracararea amenințărilor hibride
EUPM Moldova „va contribui la sporirea rezilienței sectorului de securitate” al Republicii Moldova „în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv al securității cibernetice și al contracarării manipulării și interferenței informațiilor străine (FIMI)”, se arată în textul mandatului, consultat de EURACTIV.
Una dintre sarcinile de bază ale misiunii va fi de a „asista în consolidarea rezilienței la amenințările hibride”.
Pentru a face acest lucru, statele membre prevăd activități ample pentru „furnizarea de consultanță la nivel strategic în ceea ce privește elaborarea de strategii și politici pentru contracararea amenințărilor hibride și a manipulării și interferenței informațiilor străine (FIMI)”.
Aceasta include „dezinformarea, pentru consolidarea securității cibernetice și pentru protecția informațiilor clasificate”, se arată în decizie, ceea ce ar include identificarea și stabilirea „necesităților de consolidare a capacităților în sectorul securității în ceea ce privește avertizarea timpurie, detectarea, identificarea, atribuirea de amenințări și răspunsul la aceste amenințări”.
Cealaltă sarcină principală este „consolidarea structurilor moldovenești de gestionare a crizelor axate pe sectorul de securitate”.
Primul obiectiv al misiunilor vizează „identificarea nevoilor” în materie de „organizare, formare și echipament”. Acest lucru va duce apoi la idei și implementări de soluții, se arată în decizie, fără a detalia.
Un buget de 3,5 milioane de euro a fost identificat pentru a acoperi nevoile misiunii în următoarele patru luni, dar „suma de referință financiară pentru orice perioadă ulterioară va fi decisă de Consiliu”, se precizează în textul deciziei.
Cantitatea și durata limitate sunt, de asemenea, rezultatul lipsei de bani din bugetul UE pentru finanțarea misiunilor sale civile.
În același timp, dimensiunea misiunii rămâne de stabilit, dar aceasta urmează să fie „scalabilă și modulară, astfel încât să se poată adapta, în timp, la realitățile în schimbare”, a declarat un oficial UE într-o notă internă anterioară pe această temă.
Reforme pentru aderare
UE desfășoară deja diferite activități în Republica Moldova legate de reforma și sprijinirea sectorului de securitate, cum ar fi o misiune de monitorizare a frontierelor (EUBAM Moldova/Ucraina), o platformă de schimb de bune practici privind urmărirea comerțului ilicit din Ucraina și sprijinul Frontex.
Noua misiune ar putea crea legături între activitățile existente, a declarat pentru EURACTIV un al doilea diplomat al UE.
În pofida tulburărilor interne, liderii UE au acordat statutul oficial de candidat țării în iunie anul trecut, iar autoritățile moldovenești au subliniat angajamentul lor față de reforme.
Misiunea, spun oficialii UE, este, de asemenea, de natură să contribuie la apropierea țării de standardele UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu