G4Media.ro

Uniunea Europeană a găsit în Orientul Mijlociu o alternativă „de încredere” la…

Sursa foto: Twitter / Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană a găsit în Orientul Mijlociu o alternativă „de încredere” la gazul rusesc / UE a semnat un acord pentru a importa gaze din Israel, prin Egipt

Uniunea Europeană a semnat miercuri un acord pentru a importa gaze naturale din Israel, prin Egipt, anticipând că aceasta ar fi o alternativă „de încredere” şi pe termen lung la importurile din Rusia, provenită, în mod paradoxal, din una dintre regiunile cele mai instabile din lume, scrie agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Aprovizionarea cu energie, care în mod tradiţional era în principal în nord, acum s-a deplasat spre sud şi est”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, la semnarea Memorandumului de Înţelegere, la Cairo, în cadrul unui forum pe tema gazelor.

„Suntem în procesul de a diversifica total sursele de aprovizionare cu combustibili fosili, de la Rusia spre alţi furnizori de încredere şi dumneavoastră sunteţi unul”, a adăugat oficialul CE, făcând referire la problema dependenţei de gazul rusesc pe care o are UE din cauza conflictului apărut ca urmare a războiului din Ucraina.

Memorandumul va permite ca Israel, care a devenit în ultimii ani un exportator de gaze din rezervele pe care le deţine în apele sale teritoriale din Mediterană, dar care nu dispune de gazoducte spre UE, să-şi canalizeze resursele spre conducta pe care o are spre Egipt, unde gazele vor fi lichefiate şi vor pleca spre Europa.

Autorităţile israeliene au dat asigurări că pot furniza circa un miliard de metri cubi de gaze pe continentul european.

Acordul a fost semnat de ministrul egiptean al Petrolului şi Resurselor Minerale, Tarek al Mulla, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, şi ministrul israelian de resort, Karine Elharrar, care a spus că „este prima dată când există o cerere de exporturi masive de gaze naturale din Israel către Europa”.

Conform unui comunicat al Ministerului israelian al Energiei, Memorandumul, care are o valabilitate de trei ani şi va fi reînnoit automat pentru alţi doi ani, nu împiedică exporturile de gaze ale celor două ţări din Orientul Mijlociu către alte destinaţii.

Von der Leyen a estimat că „acesta este începutul unei lungi şi de succes istorii în regiune” şi a subliniat că „această cooperare energetică regională între ţările din Mediterana Orientală şi Uniunea Europeană va aduce noi investiţii, infrastructură comună şi pieţe mai deschise”.

Kadri Simson a recunoscut, la inaugurarea reuniunii Forumului Gazelor din Mediterana Orientală, la care a asistat ca şi invitat, că „niciun exportator individual nu ar putea înlocui volumele pe care UE le-a importat din Rusia”.

Însă, Von der Leyer a semnalat că această colaborare cu Israel şi Egipt va permite economii de bani, ceea ce va însemna „o investiţie mai eficientă”, în faţă a obiectivului de „a produce energie mai multă, mai fiabilă şi mai accesibilă pentru consumatorii europeni”.

În plus, a afirmat că această asociere cu Israel şi Egipt se extinde şi la procesul de tranziţie spre energii mai curate şi a dat drept exemplu conducta egipteano-israeliană care transportă gaze, dar trebuie pregătită pentru a transporta hidrogen”. Şi a reamintit că Egipt şi UE intenţionează să iniţieze „o asociere în materie de hidrogen ” la următoarea reuniune COP27, care va avea loc în noiembrie în oraşul egiptean Sharm el-Sheikh.

„Dumneavoastră aveţi o abundenţă de resurse naturale, aveţi soare, vânt, energie pe bază de hidrogen”, a explicat pentru a sprijini afirmaţia sa privind schimbarea surselor de aprovizionare cu energie din nord spre regiunea Mediteranei Orientale.

Elharrar a declarat că memorandumul recent semnat reprezintă „o afirmaţie pentru cei care văd în regiunea noastră doar aspecte negative, precum divizări şi conflict” că „paradigmele se schimbă” în regiune.

Sursa foto: Twitter / Ursula von der Leyen

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. lasa bre`, ca nu mai poti tu de rusinea unui dictator care in secunda asta distruge orase si ucide intentionat si declarat civili!

  2. dementul Putin urmeaza sa „denazifice” israelu` =)) … cum adica sa strice planurile marelui tiran care este 😀

  3. Super .

  4. @Uncle Tom, ce-ti mai plac rublele?

  5. Pai sklavete,in materii de principii, Egiptul si Israelul sunt mult mai de incredere decat Rusia lui Putler,care santajeaza toate Europa cu resursele sale.

  6. Rusia ta poate să-și vândă gazul în China, a 17-a parte din volumul pe care-l vindea în Europa = sărăcie, faliment național etc. Merci, Putin!

  7. Mare prostanac, cumatrul Putin. Auzi la el, cica mare sahist 😀 A reusit sa-si duca tara inapoi cu 15-20 de ani, pentru niste ogoare in estul Ucrainei. Un pacalici, ajuns sa se cocoate in virful ppiramidei.

    Ptr UE, nu este si nu va fi o mare problema. Singura problema pe glob, sunt banii. Atat. Iar UE are bani. Are cu ce sa cumpere cam tot ceea ce isi doreste. Ca este si va fi o (mica) criza, nu este grav. In 1973, a fost una mult mai dura si Comunitatea celor 6 (baza actualei UE) a iesit cu brio din ea.

    Lafel si acum. Adio mujici, o sa va pupati cu chinezii si cu indienii. Succesuri, vorba lui Ceasca 😉

  8. EastMed, conducta de care zice dna, este in faza de plan. Va fi funcționala peste 4-5 ani.
    Pana atunci… vedem, mai punem o haina pe noi, mai stingem lumina, ne descurcam noi cumva.

    • ai citit articolu nea ruble?…va fi lichefiat si adus cu vaporul lejer …peste 1 an europa nu mai are nevoie de rusia…😂😂😂😂…ce o sa mai zbierati ? 🤣🤣🤣🤣

  9. , Von der Leyer a semnalat că această colaborare cu Israel şi Egipt va permite economii de bani, ceea ce va însemna „o investiţie mai eficientă”, în faţă a obiectivului de „a produce energie mai multă, mai fiabilă şi mai accesibilă pentru consumatorii europeni”.
    Păi dacă este adevărată afirmația de mai sus, care provine din articol, de ce nu s-a luat măsura asta de mai demult ? Era mai comod importul de la ruși , chiar dacă era mai scump ? Întreb și eu !

  10. Ce aglomeratie de trolli rusi, pe-aici! Semn bun! 🙂