G4Media.ro

Uniunea Europeană a propus Tunisiei 900 milioane de euro pentru a preveni…

Sursa: Google Maps/ Captură

Uniunea Europeană a propus Tunisiei 900 milioane de euro pentru a preveni migraţia ilegală / Proiect asămănător cu acordul de readmisie a migranţilor semnat cu Turcia în anul 2016

Conducerea Uniunii Europene a propus Tunisiei un ajutor de sute de milioane de euro şi investiţii în schimbul îmbunătăţirii securităţii la frontiere şi a combaterii traficului de persoane, scrie Cumhuriyet, citată de Rador.

Ţările Uniunii Europene, pe lângă prevenirea migraţiei neregulate, doresc ca Tunisia să-i primească pe migranţii care au fost trimişi înapoi din Europa, chiar dacă nu sunt cetăţeni tunisieni.
Preşedintele ComIsiei Europene, Ursula von de Leyen, şi prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, s-au aflat duminică în Tunisia pentru a discuta despre un acord asemănător celui semnat cu Turcia. Iar celor doi lideri li s-a alăturat şi prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, care s-a întors marţi din Tunisia.

În luna martie, Meloni şi Rutte s-au înţeles asupra „încheierii unui nou acord asemănător cu cel semnat cu Turcia” cu ţările din Africa de Nord pentru a preveni migraţia neregulată către statele europene.

În cadrul întâlnirii pe care au avut-o cu preşedintele Tunisiei, Kais Saied, cei trei lideri au promis importante investiţii financiare din partea Uniunii Europene în schimbul prevenirii fluxului de migranţi către Europa.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că va fi acordat un sprijin financiar pe termen lung de 900 milioane de euro Tunisiei în schimbul încheierii unui acord privind prevenirea migraţiei ilegale. Pe termen scurt, pentru dezvoltare economică, Tunisia va primi din partea Bruxelles-ului 150 de milioane de euro. Acest sprijin financiar va fi utilizat pentru investiţii în comerţ şi energie, cu scopul de a îmbunătăţi economia tunisiană.

În cazul în care va fi semnat un acord, Uniunea Europeană a promis că va oferi tinerilor tunisieni oportunitatea de a lucra şi învăţa în Europa. În acord va mai fi prevăzut şi un ajutor financiar pentru combaterea traficului de persoane. La toate acestea se va adăuga şi un sprijin financiar de 100 milioane de euro pentru operaţiuni de control la frontiere şi de salvare, precum şi de readmisie a migranţilor. De asemenea, guvernul de la Roma şi conducerea Uniunii Europene vor ajuta Tunisia pentru obţinerea unui credit de la Fondul Monetar Internaţional, credit pe care această ţară l-a solicitat deja.

În cadrul vizitei liderilor UE nu s-a ajuns la un acord. Conducerea Tunisiei va analiza propunerile Uniunii Europene şi îşi va face cunoscută decizia ulterior.
Atât şeful statului tunisian, Kais Saied, cât şi liderii Uniunii Europene au declarat că a fost „o întâlnire excelentă”, iar prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a apreciat vizita ca fiind „o nouă pagină în istoria Tunisiei şi a Uniunii Europene”.

Uniunea Europeană consideră Tunisia o ţară de tranzit importantă pentru cei care doresc să ajungă în Europa, la fel ca Turcia înainte de semnarea acordului de readmisie în 2016. Anul acesta, jumătate dintre migranţii care au ajuns în Italia au pornit la drum din Tunisia. Între lunile ianuarie şi iunie, aproape 50.000 de persoane au ajuns în Italia venind din Tunisia.

Liderul tunisian Kais Saied declarase anterior că „nu doreşte ca ţara sa să devină grănicerul Europei”.

Însă conform radioului național olandez NOS, un acord cu Europa ar oferi Tunisiei avantaje însemnate, aceasta fiind o ţară cu o economie slabită, cu o populaţie foarte nemulţumită din cauza sărăciei şi a şomajului.

Sursa: Cumhuriyet / Rador / Traducerea: Emel – Birgül Mauki

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Absolut de acord cu externalizarea serviciilor de migrație. Susțin anumite forțe politice progresiste ale Europei dar atitudinea lor fără de migrație este irațională; trebuie să existe niște limite indiferent de nevoile migranților.