Uniunea Europeană anunță că susține populația din Hong Kong și avertizează China cu privire la ”impactul” asupra relațiilor
Uniunea Europeană va coordona măsurile de susţinere pentru populaţia din Hong Kong şi a avertizat că aplicarea legii privind securitatea impusă de Beijing în fosta colonie britanică va avea ”un impact” asupra relaţiilor sale cu China, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.
„Uniunea Europeană va elabora un răspuns coordonat în sprijinul autonomiei Hong Kong-ului”, a declarat Josep Borrell, după o întâlnire cu miniştrii de externe ai UE la Bruxelles, prima după patru luni.
Josep Borrell a vorbit în special despre vize şi burse care să permită locuitorilor din Kong Kong să călătorească în UE şi despre restricţii la exportul de arme destinate forţelor de securitate.
„Am adoptat astăzi un dublu mesaj cu un sprijin pentru autonomia Hong Kong-ului şi libertăţile fundamentale şi în ceea ce priveşte China, spunem că măsurile vor avea un impact asupra relaţiilor noastre”, a declarat şeful diplomaţiei europene.
„Astăzi, cu Franţa, ne-am propus să adoptăm o poziţie europeană cu privire la modul în care vom trata cu Hong Kong-ul în viitor, când legea de securitate va fi aplicată în teritoriu”, a indicat, la rândul său, şeful diplomaţiei germane Heiko Maas, a cărui ţară deţine de la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie a UE.
Omologul său francez Jean-Yves le Drian nu a făcut declaraţii luni, dar miercurea trecută a anunţat hotărârea Franţei de a reacţiona. „Avem în vedere măsuri pe care va trebui să le anunţ când va veni momentul”, a declarat el.
”Acest lucru trebuie să aibă un impact asupra exporturilor de arme, de exemplu, inclusiv cele cu dublă utilizare (civilă şi militară). Considerăm logic să tratăm Hong Kong-ul în acelaşi mod în care tratăm China continentală”, care este deja vizată de acest tip de măsură, a insistat Heiko Maas.
Ministrul german intenţionează ”să faciliteze intrarea chinezilor din Hong Kong în Europa” şi ”să sprijine activitatea oamenilor de ştiinţă, a cercetătorilor, jurnaliştilor şi artiştilor care întâmpină probleme prin programe de burse şi un acces mai uşor”.
De asemenea, UE trebuie să se pronunţe asupra unei modificări a acordurilor de extrădare, potrivit oficialului german, care a menţionat şi asistenţa juridică reciprocă. „Cred că toate statele membre ale Uniunii Europene se gândesc deja la aceasta”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii