G4Media.ro

Uniunea Europeană are nevoie de investiţii suplimentare de până la 800 de…

Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană are nevoie de investiţii suplimentare de până la 800 de miliarde de euro pe an pentru a putea fi competitivă, arată raportul Draghi

Uniunea Europeană are nevoie de investiţii suplimentare de până la 800 de miliarde de euro pe an pentru a-şi îndeplini obiectivele cheie în materie de competitivitate şi climă, potrivit unui raport coordonat de economistul şi politicianul italian Mario Draghi, transmite CNBC, citată de News.ro.

Obiectivele blocului de a-şi consolida relevanţa geopolitică, egalitatea socială şi decarbonizarea sunt ameninţate de creşterea economică şi productivitatea slabe în comparaţie cu SUA şi China, se arată în raport.

Studiul amplu condus de Draghi, care anterior a fost prim-ministru al Italiei şi preşedinte al Băncii Centrale Europene, în timpul crizei datoriilor din zona euro, a constatat că priorităţile UE trebuie să includă reducerea preţurilor energiei, consolidarea competitivităţii, coordonarea politicii industriale şi creşterea investiţiilor în apărare.

UE trebuie, de asemenea, să se adapteze unei lumi în care ”dependenţele devin vulnerabilităţi şi nu se mai poate baza pe alţii pentru securitatea sa”, se arată în raport, invocând dependenţa UE de China pentru minerale esenţiale şi dependenţa Chinei de UE pentru absorbţia supracapacităţii sale industriale.

Nivelul ridicat de deschidere comercială al UE o va lăsa expusă dacă tendinţele de autonomie a lanţului de aprovizionare se accelerează, continuă raportul.

Aproximativ 40% din importurile Europei provin de la un număr mic de furnizori care sunt greu de înlocuit, iar aproximativ jumătate din acest volum provine din ţări cu care blocul nu este ”aliniat strategic”, arată raportul.

”UE va trebui să dezvolte o adevărată ”politică economică externă” care să coordoneze acordurile comerciale preferenţiale şi investiţiile directe cu naţiunile bogate în resurse, crearea de stocuri în zone critice selectate şi crearea de parteneriate industriale pentru a asigura lanţul de aprovizionare al tehnologiilor cheie”, se arată în raport.

UE va trebui să se asigure că dependenţele nu vor creşte şi să caute ”să exploateze potenţialul resurselor interne prin minerit, reciclare şi inovare în materiale alternative”.

Alte obiective includ implementarea deplină a pieţei unice, care include 440 de milioane de consumatori şi 23 de milioane de companii, prin reducerea fricţiunilor comerciale.

Blocul trebuie, de asemenea, să încerce să se asigure că politica sa de concurenţă nu devine ”o barieră în calea obiectivelor Europei”, în special în sectorul tehnologiei.

Coaliţia europeană trebuie să faciliteze, de asemenea, ”nevoi masive de investiţii nemaivăzute de o jumătate de secol în Europa”, printr-un amestec de finanţare privată şi sprijin public.

Între timp, UE suferă ”un deficit de inovare” care trebuie abordat prin reforme ale finanţării şi politicii cercetării şi dezvoltării, se arată în raport.

În multe sectoare, raportul solicită o mai mare armonizare a politicilor şi concentrarea finanţării. În dezvoltarea tehnologiei curate, de exemplu, a constatat că sprijinul financiar a fost fracturat între diferite programe, în timp ce producătorii se luptau să concureze la nivel global, având în vedere subvenţiile chineze şi sprijinul intern uriaş oferit de Legea de reducere a inflaţiei din SUA.

În ceea ce priveşte paşii de mobilizare a finanţării private, raportul recomandă tranziţia Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) de la un coordonator al autorităţilor naţionale de reglementare într-un organism de reglementare unic pentru toate pieţele de valori mobiliare din UE, capabil să se concentreze asupra obiectivelor generale, similare cu cele pentru valori mobiliare din SUA şi Comisia de schimb (SEC).

Pentru a accelera elaborarea politicilor, raportul propune limitarea punctelor de vot care necesită sprijinul majorităţii absolute a statelor membre.

Investiţiile publice şi private sunt împiedicate de mărimea bugetului UE, de lipsa de concentrare şi de aversiunea faţă de risc, se arată în raportul Draghi. Acesta adaugă că rambursările viitoare ale programului uriaş de redresare NextGenerationEU Covid-19, finanţat cu datorii, care începe în 2028, înseamnă că puterea efectivă de cheltuieli a UE va fi redusă fără o decizie privind aprovizionarea cu noi resurse.

Anumite domenii ale propunerilor de cheltuieli, inclusiv proiecte de apărare şi reţele transfrontaliere, vor necesita ”finanţare comună”, continuă, adăugând că UE ar trebui să se îndrepte către ”emiterea regulată de active comune sigure pentru a permite proiecte comune de investiţii între statele membre şi pentru a ajuta să integreze pieţele de capital.”

Germania, în mod tradiţional reticentă la mişcările către împrumuturi comune suplimentare, a răspuns luni propunerilor.

”Comunalizarea riscurilor şi a răspunderii creează probleme democratice şi fiscale. Germania nu va fi de acord cu asta”, a declarat ministrul de Finanţe Christian Lindner, potrivit unei traduceri CNBC a unui articol al Reuters.

Potrivit studiului, rata totală a investiţiilor/PIB a UE va trebui să crească cu aproximativ 5 puncte procentuale din PIB-ul UE pe an, până la nivelurile observate ultima dată în anii 1960 şi 70 pentru a îndeplini obiectivele de apărare, digitalizare şi decarbonizare.

În ansamblu, obiectivele stabilite ar necesita o investiţie suplimentară minimă anuală de 750 până la 800 de miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Raportul a fost comandat anul trecut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost aleasă pentru un al doilea mandat de cinci ani în iulie şi urmează să numească noi comisari săptămâna aceasta.

Aceste concluzii ”vor declanşa o dezbatere crucială pentru viitorul UE/zona euro, dar nu este nevoie să vă ţineţi respiraţia”, a declarat Lorenzo Codogno, fondatorul Lorenzo Codogno Macro Advisors, în comentariile trimise prin e-mail înainte de publicarea raportului.

El a spus că ”nimic nu se va întâmpla până când noua Comisie nu va deveni pe deplin operaţională şi chiar şi după aceea, situaţia politică dificilă, fragmentată şi fragilă din statele membre face dificilă obţinerea sprijinului politic necesar pentru acţiune. Totuşi, unele surprize nu pot fi excluse şi, prin urmare, dezbaterea politică care va urma trebuie monitorizată cu atenţie”.

David Roche, fondatorul Independent Strategy, a declarat că raportul nu va avea ca rezultat un impact imediat pe piaţă.

”Decalajul dintre productivitatea SUA şi UE ar putea fi acoperit de propunerile [Draghi] de a integra sectoarele şi pieţele de aprovizionare la nivel naţional şi de a stimula investiţiile publice şi private în mod masiv. Dar nu se va întâmpla”, a spus Roche într-o notă luni, descriind Europa ca fiind ”paralizată de populism şi incompetenţă la nivel naţional”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Draghi propune un nou PNRR chiar mai mare decat cel actual pt a ajunge la energie ieftina in UE si pt a recupera prin cercetare si invoatie pe partea de tehnologie (electronica, chipuri, IT, cloud, sateliti, roboti, etc. etc.) Cine va scrie noul PNRR al Romaniei? Comasatii incompetenti si hoti din PSDNL?