Uniunea Europeană atacă China la Organizația Mondială a Comerțului pentru blocada economică instituită Lituaniei
Uniunea Europeană a lansat joi un caz la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Republicii Populare Chineze pentru practicile sale comerciale discriminatorii împotriva Lituaniei, care afectează și alte exporturi de pe piața unică a UE, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
„Aceste acțiuni, care par a fi discriminatorii și ilegale conform normelor OMC, dăunează exportatorilor atât din Lituania, cât și din alte părți ale UE, deoarece vizează și produse cu conținut lituanian exportate din alte țări ale UE”, explică UE.
Întrucât încercările de soluționare bilaterală au eșuat, Uniunea Europeană a recurs la inițierea procedurilor de soluționare a diferendelor împotriva Chinei. Consultările OMC inițiate astăzi reprezintă primul pas în acest proces.
„Lansarea unui caz OMC nu este un pas pe care îl luăm cu ușurință. Cu toate acestea, după încercări eșuate repetate de a rezolva problema bilateral, nu vedem altă cale de urmat decât să solicităm o dispută OMC. consultări de reglementare cu China. UE este hotărâtă să acționeze ca una și să acționeze rapid împotriva măsurilor care încalcă regulile OMC, care amenință integritatea pieței noastre unice. În paralel, continuăm eforturile noastre diplomatice pentru a detensiona situația”, a declarat vicepreședintele executiv și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis.
În ultimele săptămâni, Comisia Europeană a acumulat dovezi ale diferitelor tipuri de restricții chineze. Acestea includ:
- refuzul de a vămui mărfurile lituaniene prin vamă;
- respingerea cererilor de import din Lituania;
- presiunea pe companiile UE care operează în alte state membre ale UE pentru a elimina inputurile lituaniene din lanțurile lor de aprovizionare atunci când exportă în China.
Pentru a aborda astfel de cazuri în viitor, Comisia își consolidează setul de instrumente de măsuri autonome. Luna trecută, Comisia a adoptat o propunere pentru un instrument anti-coerciție, care ar oferi UE mai multe posibilități de reacție în cazul constrângerii economice. Propunerea este în prezent analizată de Parlamentul European și de Consiliul UE.
Prima etapă în cadrul procedurilor OMC de soluționare a diferendelor este „cererea de consultări”, în cadrul căreia UE solicită în mod oficial Chinei mai multe informații cu privire la măsurile sale în vederea ajungerii la o soluție satisfăcătoare.
În cazul în care aceste consultări nu conduc la un rezultat pozitiv în termen de 60 de zile, UE poate solicita înființarea unui grup care să se pronunțe în această privință.
Context
Din decembrie 2021, și fără a informa UE sau autoritățile lituaniene, China a început să restricționeze puternic sau să blocheze de facto importurile și exporturile către Lituania sau legate de Lituania, după ce Vilnius a permis Taiwanului să își deschidă o reprezentanță diplomatică pe teritoriul lituanian. Comisia Europeană a adresat în mod repetat această problemă autorităților chineze.
Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeana
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii