G4Media.ro

Uniunea Europeană, divizată asupra restricţiilor de călătorie pentru ruşi

Sursa foto: European Council

Uniunea Europeană, divizată asupra restricţiilor de călătorie pentru ruşi

Republica Cehă, care asigură în prezent preşedinţia UE, s-a confruntat marţi cu o rezistenţă puternică din partea unor state ale Uniunii Europene cu privire la măsurile de limitare a circulaţiei ruşilor în urma invaziei Ucrainei, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Cehii vor să suspende acordul din 2007 care a făcut mai uşor pentru turiştii ruşi să solicite vize, în timp ce alţi membri au cerut interzicerea totală a vizelor.

Dar alţi membri ai UE, inclusiv Ungaria, Luxemburg şi Austria, s-au pronunţat împotriva acestei măsuri.

„Nu este loc pentru turism”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky reporterilor, adăugând că măsura „ar trimite un semnal elitei de la Moscova şi Sankt Petersburg”, acum libere să călătorească.

„Nu cred că interzicerea vizelor ar fi o decizie adecvată în circumstanţele actuale”, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, a cărui ţară a menţinut legături strânse cu Kremlinul.

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a protestat de asemenea împotriva unei măsuri care îi afectează pe ruşii de rând. „Nu trebuie să avem o nouă cortină de fier în Europa”, a subliniat el. „Am fost cu toţii de la început de acord că acesta este războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin”, a adăugat el.

Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a estimat că UE nu ar trebui „să dea o judecată categorică asupra a 140 de milioane de persoane” din Rusia.

Republica Cehia a încetat să mai elibereze vize ruşilor, cu puţine excepţii, la 25 februarie, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina.

Vecinii Rusiei, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia au cerut Bruxellesului să interzică eliberarea vizelor Schengen pentru turiştii ruşi.

Potrivit ministrului eston de externe, Urmas Reinsalu, este timpul să îi vizăm pe ruşii de rând, după suspendarea acordării vizelor către delegaţiile oficiale şi oamenii de afaceri ruşi impusă anterior.

„Aceste persoane private tăcute ar trebui de asemenea să înţeleagă că războiul are consecinţe”, a declarat el.

„Ceea ce se plăteşte literalmente cu banii din impozitele lor sunt bombele care acum, la propriu, chiar acum, ucid copii ucraineni şi bombardează (…) spitale, grădiniţe de copii, şcoli”, a adăugat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Sunt buni banii de la RUSI?

    • In mod sigur, plus gazele! Daca ar fi, azi, regulamentar/reglementat, votul majoritar calificat pe care vor sa-l impuna „maretele” state (ce-i drept, numai pentru anumite „chestii”), din 27 state membre UE, ar fi foarte interesant rezultatul…si surprinzator pentru „maretele” Franta si Germania! Putin nu-i nimeni si nimic fara natia „turistica” sustinatoare, cinic si rusinos motivul invocat de toate aceste state ipocrite!

  2. Pana nu vin rusii peste ei nu se potolesc, nemtii si-au luat-o dar nu mai tin minte ca au trecut 70 ani…. francezii nu stiu ca nu au experimentat inca…

    • La cat se chinuie rușii sa cucerească amaratul ala de Donbas de la ucraineni, este destul de clar ca in următorii 100 de ani nu au nici o șansa sa cucerească vreun teritoriu de sub aripa NATO.

    • hai nu zau! pai daca e asa de clar ce tot trollezi continuu pe aici si tii cu rusii ? mai bagi si un post din asta incercand sa pacalesti oamenii, cand tu esti troll rusnac 100%.

  3. Acele persoane private deja suporta consecintele raz.boiului. Poate domnii nu au auzit de con.flictele din familiile lor, de divizarea Rusiei.
    Stau sa ma gandesc, oare doar din impozitele lor sunt platite bom.bele alea de at.ac?
    Ia sa ia lista firmelor care activau in Rusia sa vada daca s-au retras toate, de exemplu.
    A si sa nu uit ca si-au pierdut unii si slujbele.
    Dar ce spun despre adevaratii vinovati? Ce consecinte suporta acestia, ei au inteles ca raz.boiul are consecinte? Ca eu una nu vad.

  4. Curios! Cei mai categorici au fost nemții și francezii. Dar voi o țineți langa cu Ungaria și Austria. Știți de ce se opun nemții de ex? Pentru că rușii își cumpără limuzinele acum direct de la reprezentanțele lor. După ce le-au plătit iau numere de export si sunt livrate.

  5. Rusnacii?

  6. Nu vrem sa afectam cei 140 mil de rusi.
    Dar sutele de milioane de europeni nu sunt afectați de inflație și prețul gazelor și al tuturor preturilor în general???,
    La următoarele alegeri qcesti europarlamentari care sunt mai mult Îngrijorați de rusi decât de cei care I au votat vor rămâne acasa!
    Nemții sa tremure dacă joaca la 2 capete.. pe de o parte vor ca Europa sa facă 15% economie pt ei, pe de alta parte le ia apărarea rușilor. Mai au puțin și se pupa în bot cu sclavii unguri.

  7. Sunt curios care este poziția României.
    Are curaj să adopte o asemenea măsură? Sau ca întotdeauna va alege cale de mijloc, tare de gură și cu puține măsuri care să îi supere pe ruși.

    • Dacă ar face o România ar fi de înțeles. Sau oricare tara cu granițe apropiate de rusi. Dar Germania și Franța, marii mâncători de rahat, pe de o parte sunt smecheri, pe partea cealaltă o ard dubios..

    • Romania este pentru retragerea vizelor, a anunțat oficial zilele astea.