Uniunea Europeană ia în considerare extinderea investigației asupra X / Rețeaua lui Elon Musk, suspectată că a încălcat regulile de moderare a conținutului
Uniunea Europeană ia în considerare extinderea investigației sale pentru a stabili dacă rețeaua de socializare X a lui Elon Musk a încălcat regulile sale de moderare a conținutului, a declarat cel mai înalt oficial digital al blocului comunitar, relatează Bloomberg.
„În prezent, evaluăm dacă domeniul de aplicare este suficient de mare”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, pentru Bloomberg TV, atunci când a fost întrebată despre ancheta în curs de desfășurare cu care se confruntă X în temeiul Digital Services Act (DSA) al UE.
Comisia a inițiat proceduri oficiale împotriva X în decembrie 2023, acuzând platforma că nu a reușit să combată conținutul ilegal și dezinformarea. De asemenea, a declarat că suspectează X de încălcarea obligațiilor privind transparența și designul înșelător.
Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, afirmă că UE așteaptă cu nerăbdare să coopereze cu viitoarea administrație Donald Trump. Într-un interviu acordat lui Oliver Crook de la Bloomberg, ea discută, de asemenea, despre X a lui Elon Musk și dacă o anchetă în curs de desfășurare privind platforma ar trebui să fie mai extinsă.
Examinarea platformei de către UE a crescut în ultimele luni, deoarece Musk, în prezent un consilier-cheie al președintelui ales Donald Trump, a început să sprijine personalități de extremă dreapta, cum ar fi candidata la funcția de cancelar Alice Weidel din partea partidului Alternativa pentru Germania, înaintea alegerilor anticipate din 23 februarie. Comisia examinează dacă o conversație transmisă în direct între Musk și Weidel pe X săptămâna trecută a fost promovată în mod incorect pentru a oferi un avantaj unui candidat politic, încălcând astfel DSA. Platformele online mari care încalcă DSA riscă amenzi de până la 6 % din vânzările globale anuale.
Preocupările cu privire la interferența străină în alegerile din țările UE s-au intensificat după ce Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale luna trecută, în urma unor rapoarte ale serviciilor de informații care susțineau amestecul Rusiei, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale. Acest lucru a determinat UE să deschidă o anchetă în temeiul DSA cu privire la rolul jucat de TikTok, deținut de compania ByteDance Ltd., cu sediul în China.
Însă ambiția UE de a ține în frâu giganții digitali străini prin intermediul instrumentelor sale juridice puternice va fi întâmpinată probabil cu provocări după învestirea lui Trump la sfârșitul acestei luni. Președintele ales se confruntă cu lobby din partea liderilor Big Tech, care cer Casei Albe să se opună UE. Musk s-a certat deschis cu oficialii UE privind X și a promis să conteste în instanță orice decizie nefavorabilă în temeiul DSA, în timp ce Mark Zuckerberg, director executiv al Meta Platforms Inc., i-a cerut recent lui Trump să apere companiile americane de amenzile UE.
„Este aproape ca un tarif”, a declarat Zuckerberg la podcastul lui Joe Rogan săptămâna trecută. „Cred că guvernul SUA trebuie să decidă cum se va descurca cu asta”.
Reacția Big Tech împotriva autorităților europene de reglementare vine în contextul în care Trump își intensifică retorica expansionistă, refuzând să nege că ar putea folosi forța militară pentru a prelua Groenlanda, care face parte din Danemarca, o țară UE.
„Așteptăm cu nerăbdare momentul în care își va prelua funcția de președinte al Statelor Unite”, a declarat Virkkunen. „Suntem dispuși să cooperăm foarte strâns cu el”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.