G4Media.ro

Uniunea Europeană, în favoarea unor acorduri comerciale „cu parteneri fiabili”, în scopul…

Uniunea Europeană, în favoarea unor acorduri comerciale „cu parteneri fiabili”, în scopul de a lupta împotriva problemelor de aprovizionare, în special privind energia

Uniunea Europeană şi-a exprimat dorinţa de a încheia mai multe acorduri comerciale „cu parteneri fiabili” cu scopul de a lupta împotriva efectelor problemelor de aprovizionare, în special privind energia, după invazia rusă în Ucraina, a explicat joi la Washington comisarul european al comerţului, Valdis Dombrovskis, citat de AFP.

Europa se confruntă cu consecinţele creşterii preţurilor la energie, în special la gaze, şi efectele acesteia asupra producţiei de electricitate, mai ales după începerea războiului şi a tăierii progresive a aprovizionării din Rusia.

„Moscova îşi utilizează resursele energetice drept armă de şantaj şi manipulare”, a denunţat Dombrovskis în faţa presei, după o întâlnire cu ambasadoarea americană a comerţului, Katherine Tai.

Întreruperile în aprovizionarea cu gaze ruseşti au forţat statele membre ale UE să se aprovizioneze de urgenţă din alte surse înainte de venirea iernii.

Unele ţări, în special Germania şi Italia, au fost afectate în mod special, cu atât mai mult cu cât ele se aprovizionau până în prezent în principal cu gaze ruseşti, mai ieftine.

Comisarul european a recunoscut că UE trebuie să-şi diversifice aprovizionarea şi a subliniat faptul că SUA sunt angajate în acest sens „în mod semnificativ”.

Norvegia, care nu este membră a UE, a devenit principalul furnizor de gaze pentru statele membre.

Dar Europa trebuie să-şi continue efortul de diversificare „pentru un anumit număr de materii prime şi minerale esenţiale”, a adăugat Valdis Dombrovskis, afirmând că blocul comunitar doreşte să-şi consolideze cooperare cu SUA cu privire la aceste subiecte.

Efectele conflictului au relansat interesul UE „de a lucra la încheierea unor acorduri de liber schimb cu parteneri fiabili peste tot în lume pentru a rezista mai bine acestui tip de şocuri”, a mai adăugat el.

La rândul său, Katherine Tai a salutat o „întrevedere productivă şi pozitivă”.

Întrebată despre subvenţionarea vehiculelor electrice fabricate în SUA, anunţată de administraţia americană şi care a suscitat îngrijorarea UE, ministrul american a asigurat că este „încrezătoare” asupra capacităţii celor două părţi de a găsi o soluţie, fără a oferi mai multe detalii.

Comisia Europeană a estimat că această subvenţie este „discriminatorie” faţă de fabricanţii străini şi „incompatibilă” cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Aceste subvenţii sunt de 7.500 de dolari şi privesc cumpărarea de vehicule electrice cumpărate în America de Nord şi echipate cu baterii fabricate în SUA, relatează Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...