Uniunea Europeană investighează TikTok în privința efectului aplicației de partajare a videoclipurilor
UE investighează firma chineză de socializare TikTok pentru că ar fi putut să nu protejeze copiii și viața privată în cadrul popularei sale aplicații de partajare de videoclipuri, relatează Politico.
Comisia Europeană a deschis luni mai multe investigații privind TikTok din cauza designului său care creează dependență și a presupuselor eșecuri în ceea ce privește protecția copiilor în conformitate cu Legea privind serviciile digitale (DSA), care reglementează moderarea conținutului.
Ancheta reprezintă un test al noilor puteri ale Bruxelles-ului de a supraveghea rețelele de socializare în temeiul legii care impune platformelor să lupte împotriva dezinformării și a conținutului dăunător. Încălcările pot duce la amenzi de până la 6% din veniturile globale ale unei companii.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat pe platforma X că executivul UE suspectează că populara aplicație de partajare de videoclipuri a încălcat normele de protecție a copiilor. El a făcut referire la probleme legate de designul care creează dependență și de limitele de timp de utilizare a ecranului, la un „efect de gaură de iepure”, la sistemele de verificare a vârstei utilizatorilor și la setările implicite de confidențialitate.
Ancheta va examina, de asemenea, potențialul eșec în ceea ce privește transparența față de cercetători și față de public în ceea ce privește reclamele de pe platformă.
Investigațiile nu constituie infracțiuni. Ele pot duce la sancțiuni în cazul în care serviciile UE ajung la concluzia că TikTok a încălcat legea.
Platformele online foarte mari, precum TikTok, trebuie să respecte noile reguli de moderare a conținutului pentru a combate postările ilegale și dăunătoare. De asemenea, ele trebuie să limiteze o serie de riscuri majore pentru societate, inclusiv efectele negative pentru sănătatea mintală și pentru minori.
În noiembrie, TikTok a fost obligată să explice Comisiei Europene ce face pentru a proteja copiii de pe platforma sa, în special în ceea ce privește sănătatea mentală și fizică. În mod separat, i s-a cerut să ofere detalii despre modul în care abordează conținutul ilegal și permite accesul cercetătorilor la date.
Aplicația de partajare video, deținută de firma chineză de tehnologie Bytedance, a declarat anterior că a numărat o medie de 125 de milioane de utilizatori activi lunar în Europa.
Compania este a doua care este vizată de o investigație, după ce, în decembrie, Comisia Europeană a luat în vizor platforma X pentru răspândirea de conținut ilegal și dăunător în urma războiului dintre Israel și Hamas.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank