Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Un nou pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, ce conţine inclusiv măsuri care ar viza companiile din China care produc drone pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a fost discutat pentru prima dată miercuri, a anunţat joi dpa, transmite Agerpres.
Reprezentanţii celor 27 de state membre au discutat noile propuneri ale Comisiei Europene în ceea ce ar urma să fie cel de-al 15-lea pachet de sancţiuni care vizează Rusia după invadarea Ucrainei în urmă cu doi ani.
Propunerile includ, de asemenea, adoptarea de măsuri mai stricte împotriva aşa-numitei flote „din umbră” a Rusiei, utilizată pentru transportul petrolului şi a produselor petroliere.
Rusia a fost acuzată de multă vreme că foloseşte nave care nu sunt nici deţinute de companiile maritime occidentale şi nici asigurate de firme de asigurări occidentale pentru a eluda plafonul preţurilor impus de Occident la exporturile de petrol rusesc către ţări terţe.
Experţii consideră că aceste nave prezintă riscuri semnificative pentru transportul maritim şi pentru mediu, deoarece multe petroliere sunt învechite, au deficienţe tehnice şi uneori funcţionează fără un sistem automat de identificare.
De luni de zile, ţări riverane la Marea Baltică, precum Suedia, cer măsuri mai stricte împotriva armatorilor, operatorilor şi companiilor de asigurări implicate.
Regatul Unit a impus sancţiuni împotriva „flotei din umbră” ruse la începutul acestei săptămâni, adăugând 30 de nave pe lista de sancţiuni.
Conform intenţiilor Comisiei Europene, UE ar putea viza în jur de 50 de nave. Acestora, de exemplu, li s-ar putea interzice intrarea în porturile din statele UE. Peste 24 de nave erau deja listate de UE în luna iunie.
Cel mai recent pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei a fost convenit în iunie şi a inclus în primul rând măsuri împotriva tranzacţiilor de mai multe miliarde cu gaz natural lichefiat (GNL) şi a companiilor implicate în eludarea sancţiunilor.
Un alt pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei este planificat pentru februarie anul viitor, cu ocazia marcării a trei ani de la declanşarea războiului.
Pentru sancţiunile planificate în prezent urmează să se adopte o decizie până la sfârşitul anului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank