G4Media.ro

Uniunea Europeană nu acceptă rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus: ”Încep demersurile pentru…

Foto: Facebook Josep Borrell

Uniunea Europeană nu acceptă rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus: ”Încep demersurile pentru sancționarea celor responsabili pentru violențe și pentru falsificare”

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, a anunțat vineri seara pe contul de Twitter că Uniunea Europeană nu acceptă rezultatul alegerilor de duminică din Belarus, când președintele în funcție, Alexandr Lukașenko a fost ales, pentru a șasea oară consecutiv, președintele țării.

”Belarus: Uniunea Europeană nu acceptă rezultatele alegerilor. Încep demersurile pentru sancționarea celor responsabili pentru violențe și pentru falsificare”, a scris Borrell pe contul său de Twitter la finalul reuniunii miniștrilor de externe din UE.

AFP a transmis anterior, citând oficiali europeni, că, la aceeași reuniune de vineri, miniștrii de externe au dat undă verde pentru sancţionarea represiunii din Belarus în urma realegerii disputate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

„Miniştrii de externe din UE au convenit să-i sancţioneze pe cei responsabili de represiune şi va fi întocmită o listă cu nume”, a precizat sursa citată.

Cel puţin nouă state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană au cerut instituirea de noi sancţiuni împotriva Belarusului în urma alegerilor prezidenţiale contestate de opoziţie şi a represiunii care continuă împotriva manifestanţilor ce protestează faţă de realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, notează vineri Reuters.

Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia şi Danemarca au cerut într-o scrisoare comună ”măsuri restrictive împotriva oficialilor” responsabili pentru desfăşurarea alegerilor încheiate cu realegerea lui Lukaşenko cu circa 80% din voturi şi pentru violenţele împotriva protestatarilor.

Mii de oameni au fost reţinuţi în urma amplelor manifestaţii desfăşurate în Belarus după alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică în această ţară, numită frecvent ultima dictatură din Europa, aminteşte dpa.

Preşedintele Lukaşenko, la putere de 26 de ani, este acuzat de fraudarea alegerilor, pe care autoritatea electorală afirmă că le-a câştigat cu 80% din voturi.

Citește și: Umiliţi şi bătuţi, bieloruşii eliberaţi din închisori povestesc despre infernul prin care au trecut: Au fost privați de apă, hrană şi somn, bătuți şi torturați cu curent electric

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. În loc să consume energie pentru a submina occidentul, Moscova ar face bine să își respecte mai mult cetățenii și aliații. Când îi tratezi ca pe nimicuri, nu poți emite niciun fel de pretenție ca alții să te trateze diferit.

    • Cred ca daca Lukashenko nu ar fi exagerat cu 80% …. punea din burtica lui mai putin decat a pus oficial, gen 55% si n-ar mai fi sarit asa in sus lucrurile…..dar asa …. a cusut ingrosat cu ata alba….80% . Mentalitate de primar de comuna.

    • Au început să organizeze revoluția „spontană”, ca la Kiev. Doar că acum e cunoscut modul de operare și probabil s-au luat măsuri – n-am mai auzit de lideri occidentali plimbându-se pe la pe la proteste, probabil au fost informați că o vor face pe riscul lor, că Lukașenko nu știe multe: ori, la bal, ori la spital!
      Belarus e una dintre țările cele mai prospere din spațiul ex-sovietic, o țară extrem de curată, sigură și ordonată. Vor pierde asta dacă o iau pe urmele Ucrainei.
      Culmea e că nu știu dacă Lukașenko mai e susținut de Moscova, relațiile bilaterale având o evoluție destul de „contondentă” în ultimii ani.

  2. In Belarus exista un curent foarte puternic de reunire cu patria mama Rusia.
    Lukashenko nu mai poate ignora cererea poporului, Putin are suficienta rabdare

    • UE ar putea sa incerce scenariul ipotetic la Romanea -ceasca candidat , apoi sa numere voturile corect , asa si la rusii albi , daca nu-l voiau pe dictator acum erau in strada milioane .Asa vrea poporul ,asa dictator are .

  3. Nu lasă Putin din gheare Belarusul. Îmi imaginez dezamăgirea cruntă și revolta oamenilor când au văzut ca nu scapă de Lukasenko!

  4. Aceste tulburari din Belarus sunt orchestrate de Moscova….dupa ce o sa inceapa sa fie mai multi morti, Rusia o sa si trimita trupele sa ,,salveze,, Belarusul…si tocmai ce sa facut unirea asa cum dorea Putin..

  5. ” …. Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă…”….
    Adicatelea ce vrea sa spuna musiu? Ca nu-i de acord? Si ce? Cand Rusia a anexat Crimea tot n-a fost de acord. Cand rusii au intrat in Donbass tot n-au fost de acord. Cand rusii s-au insinuat in Siria…. i-a putat dulce….. Apa de ploaie!
    La pensie, tataie!!!!