G4Media.ro

Uniunea Europeană pregătește „o intervenție de urgență și o reformă structurală a…

Sursa foto: European Council

Uniunea Europeană pregătește „o intervenție de urgență și o reformă structurală a pieței energiei electrice”, anunță Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană pregătește „o intervenție de urgență și o reformă structurală a pieței energiei electrice”, a cărei funcționare este foarte criticată de unele state membre ale UE în fața creșterii vertiginoase a prețurilor, a anunțat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Le Figaro citând AFP.

Reforma, solicitată de mult timp de Franța, dar care divizează cele 27 de state membre, se va afla pe ordinea de zi a unei reuniuni a miniștrilor europeni ai energiei, care va avea loc la 9 septembrie la Bruxelles.

„Creșterea bruscă a prețurilor la electricitate arată clar limitele funcționării actuale a pieței. Aceasta a fost concepută într-un context foarte diferit”, a explicat președintele Comisiei Europene în cadrul unei conferințe la Bled, în Slovenia.

„Acesta este motivul pentru care lucrăm în prezent la o intervenție de urgență și la o reformă structurală a pieței”, a spus ea, fără a da detalii.

Data de 9 septembrie a fost anunțată luni de ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a cărui țară deține președinția rotativă a UE. „Trebuie să reparăm piața energiei. Soluția UE este de departe cea mai bună”, a declarat el pe Twitter.

Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat, de asemenea, luni, statele membre să convină „rapid” și „în mod coordonat” asupra unei reforme. Sistemul actual „nu poate fi descris ca fiind funcțional dacă duce la prețuri atât de ridicate la electricitate”, a spus el.

Cererile de modificare a pieței comune a energiei electrice sunt din ce în ce mai numeroase, în condițiile în care prețurile la energie au ajuns la niveluri stratosferice după șase luni de război în Ucraina, ceea ce ridică temeri privind o explozie a costului vieții în iarnă. Pe piața europeană, prețul de cost al ultimei surse de energie electrică mobilizate pentru a satisface cererea, adesea centralele electrice pe gaz, determină prețul care este perceput de toți operatorii de pe continent. Acest preț a crescut în tandem cu creșterea prețurilor la gaze, legată de reducerea drastică a livrărilor de gaze rusești către Europa.

Duminică, cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut UE să „decupleze prețul energiei electrice de cel al gazului” pentru a „opri această nebunie”. Potrivit acestuia, această decuplare se va afla pe ordinea de zi a discuțiilor din 9 septembrie.

În aceeași zi, ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, a făcut apel la reformarea „unei piețe eșuate”, care „nu mai este sustenabilă pentru mulți consumatori și familii”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. De ce ar trebui sa cumpar energia electrica produsa in centrale nucleare sau hidro la pretul celei produse pe gaz?
    Numai niste cre.tini cu putere de decizie ar fi putut gandi asemenea k.ka.turi.

    • Doar daca mergi cu găleata la poarta centralei nucleare sau hidroelectrice îți poți lua curent doar de-un fel, la priza îți vine „amestecat” 🙂
      Motivele au fost bune când s-au luat decizia, fiindcă cei care produc prin mijloace regenerabile beneficiază de un venit mai mare decât cei care produc cu combustibili fosili + așa s-au încurajat investițiile în energie regenerabila in ultimii multi ani și am ajuns la ~40% regenerabile.
      Acum că condițiile s-au schimbat se vor schimba și regulile ce au fost bune până acum.

    • @VasilePopescu
      Imagineaza-ti doi producatori de rosii: unul poate sa le vanda cu 5 lei/kg, celalalt cu 15 lei/kg.
      Nu e nici o problema aici, pina cand vine statul si zice ca toate rosiile trebuie vandute cu 15 lei/kg.
      Energia nucleara si cea hidro sunt cele mai ieftine.
      Energia eoliana si solara nu sunt doar cele mai scumpe si nesigure, ci mai si primesc subventii, adica bani din banii nostri.
      Interventia statului in piata nu a adus, nu aduce si nu va aduce NICIODATA ceva bun, din contra.
      Daca cineva crede ca economia/industria unei tari poate fi sustinuta cu energie produsa din soare, vant si paie inseamna ca are grave probleme mintale, foarte grave.

  2. Traderii au ca interes preturi mari, pentru profituri mari. Dar nu produc nimic.

    • Corect. D’asta e bine ca astfel de companii sa fie detinute de Stat. Cand fac profit, statul compenseaza celor carora apartin De Facto.

      (ca cica asta inseamna Suveranitate Democratica)

      Altfel, inchise Pacanelele(CASINO-urile) aka ‘Burse’.

      Am deja cateva carti la activ pe ultima ta afirmatie … Urlu aici si pe Economedia ca lupul de ceva ani …

    • Evident, presupunand ca Statul este unul Functional.

    • functional adica care nu are interese marshave de a umple buzunarele „alesilor”? Sa-mi zici si mie care este statul in care nu se intampla asta, ca maine ma pregatesc de emigrare.

  3. E bine c-a bootat LUMI … Le-au dat si lor return 0; FLOPii …

  4. Universal Valabil : ineteconomics.org/perspectives/videos/unf_ck-america#

  5. Bine, eu prefer cartile(gratis pe site-ul dansului..).

  6. (puneti-l pe asta in HEADER, ca-i mai important, sezonul estival s-a terminat + ca-i logica pt. toata lumea tema subiectului)

  7. Ideal era sa puneti in header link-ul meu. 😀 Faceati furouri cu el… Si nici ca ProTV, ca a murit Maestrul … Aia se numeste Foame.

  8. Spoiler : ‘Institute of New Economic Thinking’ e sponsorizat(si fondat) de Soros … (pt. cei cu creier)

  9. Ursula, ai lasat pilula!!???
    Ursula, fata desteapta te ai crezut,
    Cum merge energia , credeai ca ai priceput!!
    Dar rusu’ i nuca tare, si te a spart intre picioare!!!😂😂

  10. Asta nu este cucoana cu scandalul cu vaccinul Pfizer? Ciucă să ne spună când Popescu Hoțul va semna renunțarea la tranșe de energie în favoarea Germaniei pe principiul întrajutorării sau când vor băga țara în faliment.

  11. Probabil ca singura solutie este nationalizarea. Sau mai bine unionizarea (desi nu avem salariile egale in state ca sa perceapa aceeasi tarifare).
    Si da, dragilor implicati in energie (mai mult in profitul din energie) stiu ca veti avea de comentat mult pe tema asta. Dar democratia nu este sa faci ce vrei tu ca sa-ti fie tie bine, ci sa faci ceea ce trebuie sa faci ca sa iasa bine tuturor.

  12. Vine iarna!!! Fără gaz de la Ivan Germania moare și de frig și economic??!!!!