G4Media.ro

Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de ajutoare financiare pentru Africa

sursa foto: Pixabay.com

Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de ajutoare financiare pentru Africa

Uniunea Europeană pregăteşte un „pachet de ajutoare financiare” pentru Africa şi pentru alte regiuni vulnerabile în faţa pandemiei de COVID-19, inclusiv pentru a evita revenirea acesteia în Europa, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit AFP, citată de Agerpres.ro.

„Lucrăm pentru a pune împreună toate resursele cu scopul de a crea un pachet de ajutoare ce va fi înaintat reuniunii miniştrilor dezvoltării la 8 aprilie”, a explicat Josep Borrell după o videoconferinţă cu miniştrii de externe din UE.

Problema este însă că resursele bugetului european îşi ating limita, a explicat o sursă europeană.

Comisia Europeană tocmai a alocat 3 miliarde din cele 4 miliarde din rezervele sale pentru a sprijini sistemele de sănătate ale statelor membre, a afirmat vineri eurodeputatul român Siegfried Mureşan, membru al Comisiei de Buget din Parlamentul European.

Miliardul rămas este în rezervă pentru a face faţă „unor circumstanţe extraordinare” provocate de pandemie, a subliniat el, potrivit AFP.

În ceea ce priveşte Fondul European pentru Dezvoltare (FED), dotat cu 30,5 miliarde de euro în afara bugetului UE pentru perioada 2014-2020, acesta se apropie de final.

Josep Borrell a furnizat o pistă vorbind despre posibilitatea „realocării” de resurse deja atribuite, dar încă necheltuite. Şeful diplomaţiei europene poate realoca sume deja atribuite din bugetul acţiunilor externe, a confirmat Mureşan pentru AFP.

A fost făcută o evaluare a nevoilor celor mai vulnerabile ţări, iar ea va fi înaintată miercuri miniştrilor.

„Trebuie să mobilizăm un adevărat pachet de asistenţă pentru a evita ca pandemia să se mute spre regiunile care nu sunt contaminate, dar care mâine ar putea reprezenta un nou risc pentru noi”, a pledat la 24 martie şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

„Este o chestiune de solidaritate, dar este şi un lucru legat de securitatea noastră”, a explicat el.

„Africă ne preocupă, pentru că dacă pandemia loveşte acolo, ea poate scăpa foarte rapid de sub control şi poate face ravagii”, a insistat vineri Josep Borrell.

„Ajutorul este în interesul nostru”, a afirmat el.

„Problema celor mai vulnerabile ţări este şi problema noastră de asemenea. Pandemia nu poate fi învinsă decât dacă este învinsă peste tot”, a explicat şeful diplomaţiei europene, fără a numi aceste ţări vulnerabile.

sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Alo, Siegfried! UE nu este ONU. UE se finanțează din taxele plătite de cetățenii europeni, nu incaseaza taxe din Africa! Inclusiv salariul tău si al celorlalți decidenți este plătit din taxele plătite de cetățeni UE!
    Asadar UE are o datorie legală si morala in primul rând fata de cetățenii europeni. In momentul de fata sunt foarte mulți oameni plătitori de taxe, antreprenori si alte categorii care n-au primit un șfanț din asa zisele fonduri europene sau din fondurile bugetare alocate perioadei de criza, deși afacerile si veniturile le-au fost afectate!
    Nu toate categoriile de firme si profesionisti au fost incluse in OUG 30/2020 si OUG 32/ 2020 si asta înseamnă ca încalcă multe prevederi din Carta Europeană a drepturilor omului, Declaratia Universala a drepturilor omului si alte multe legi.
    Mi se pare de o nesimțire crasa si prostie rară sa planificati acum acte de caritate in Africa si sa dai unor străini care nu au plătit o taxa in UE in timp ce esti dator cetățenilor tai care ar trebui sa aibe prioritate.

    Idee pentru Africa: faceti petitii către marii miliardari care si-au facut averile exploatând Africa – sa doneze ei, impreuna cu celelalte companii private care si-au umflat conturile cu profituri uriașe de pe continentul african.

  2. Uite, frate că sunt african și nu știam! Să vă plătească Africa impozite și taxe dacă tot vreți să fiți bonomi.