Uniunea Europeană se apropie de un compromis pe embargoul petrolier împotriva Rusiei: Interzis pe mare, permis prin conducte, pentru a convinge Ungaria să deblocheze sancțiunile împotriva Rusiei/ Acordul ar putea fi încheiat duminică și aprobat la Summitul din 30-31 mai (Reuters)
Țările UE s-au străduit vineri să ajungă la un acord care să impună un embargo asupra livrărilor de petrol rusesc pe mare, dar să permită în continuare livrările prin conducte, un compromis pentru a convinge Ungaria și pentru a debloca sancțiunile împotriva Rusiei, oprite de Budapesta, au declarat oficiali pentru Reuters.
Un acord ar putea fi încheiat de trimișii guvernelor din Uniunea Europeană la Bruxelles duminică, la timp pentru ca liderii lor să îl aprobe la summitul lor din 30-31 mai, au declarat oficialii, menționând urgența după ce aproape o lună de negocieri au eșuat.
Ungaria a blocat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, impuse după invazia acesteia în Ucraina, Aceasta spune că oprirea importurilor de petrol rusesc ar fi o lovitură grea pentru economia sa, deoarece țara fără, ieșire la mare, nu poate obține cu ușurință petrol din altă parte.
Acest lucru a întârziat punerea în aplicare a altor elemente ale pachetului de sancțiuni: deconectarea celei mai mari bănci rusești, Sberbank (SBMX.MM), de la sistemul de mesagerie SWIFT, interzicerea televiziunilor rusești în UE și adăugarea mai multor persoane pe lista persoanelor ale căror active sunt înghețate și care nu pot intra în UE.
Opoziția Ungariei față de embargoul asupra petrolului a amenințat să transforme summitul de săptămâna viitoare într-un dezastru de relații publice, expunând dezbinarea din cadrul UE, au declarat oficialii.
„Ar fi umilitor să nu discutăm deloc despre sancțiuni pentru că nu există un acord sau să eliminăm complet partea embargoului petrolier din pachet doar pentru a impune celelalte elemente”, a declarat un oficial UE.
„Așadar, ideea este de a avea un embargo asupra petrolului rusesc și de a scuti conducta rusă Druzhba care alimentează Ungaria doar pentru o perioadă de timp, pentru a da timp Comisiei (Europene) și Ungariei să rezolve problema”, a spus oficialul, subliniind că un acord înainte de summit este departe de a fi garantat.
Ungaria susține că are nevoie de până la patru ani pentru a renunța la țițeiul rusesc, necesitând investiții de aproximativ 750 de milioane de euro (804 milioane de dolari) pentru modernizarea rafinăriilor și extinderea unei conducte care aduce petrol din Croația.
Ungaria spune că o conversie pe termen mai lung a economiei sale pentru a renunța la petrolul rusesc ar putea costa până la 18 miliarde de euro și că așteaptă ca UE să furnizeze fondurile necesare pentru o astfel de tranziție.
Conducta Druzhba traversează Slovacia, Republica Cehă și Ungaria, cele trei țări fără ieșire la mare din UE care ar avea cele mai mari probleme în găsirea unor surse alternative de aprovizionare cu petrol și care și-au exprimat obiecțiile față de un embargo petrolier.
Potrivit grupului de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles, doar un sfert din petrolul rusesc cumpărat de blocul celor 27 de țări, cel mai mare client al Rusiei, este livrat prin conducte.
Trei sferturi din petrolul rusesc destinat Europei este livrat prin petroliere, astfel încât un embargo asupra livrărilor pe mare ar avea totuși un impact masiv asupra veniturilor Rusiei din petrol, reducând capacitatea acesteia de a-și finanța războiul din Ucraina.
Dar ar crea, de asemenea, probleme de concurență în UE, deoarece Ungaria, Slovacia și Cehia ar obține petrol rusesc mai ieftin pentru rafinăriile lor – care își pot vinde produsele în toată UE – în timp ce rafinăriile altor țări ar trebui să plătească mai mult pentru țițeiul Brent importat.
Oficialii nu au avut încă o soluție imediată la această problemă.
sursa foto: Dmitry LOVETSKY / POOL / AFP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii