G4Media.ro

Uniunea Europeană se pregătește de extindere, dar fără Turcia

Sursa foto: Twitter / Presidency of the Republic of Türkiye

Uniunea Europeană se pregătește de extindere, dar fără Turcia

Moldova ? Sau Ucraina ? În orice caz, nu Turcia. Uniunea Europeană se pregătește pentru extindere și pentru sosirea de noi membri într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat. Dar pentru Turcia, candidat oficial din 1999, speranțele sunt foarte mici, negocierile de aderare fiind înghețate din 2018, scrie boursorama.com.

Miercuri, Comisia Europeană va publica raportul său anual privind extinderea UE pentru a include mai multe țări candidate, iar toți ochii vor fi ațintiți asupra Ucrainei și a Republicii Moldova.

Dar Turcia, care este candidat oficial din 1999, abia dacă va fi menționată. Deschiderea negocierilor de aderare a Turciei la UE datează din 2005. Un eveniment considerat istoric de Tony Blair, premierul britanic de la acea vreme. Cu toate acestea, liderii europeni s-au confruntat curând cu dificultăți legate de prezența turcă în nordul Ciprului, o avanpremieră a numeroaselor probleme care vor apărea în cadrul negocierilor.

Pentru multe state membre, negocierile de aderare, înghețate din iunie 2018, sunt în impas pentru mult timp de acum încolo. În septembrie, Austria, care se opune de mult timp intrării Turciei, a cerut ca procesul să fie oprit în mod oficial. Mai mulți oficiali europeni, care au vorbit sub protecția anonimatului, consideră că acest lucru ar fi mai onest, dar nimeni nu vrea să facă primul pas.

În prezent, relațiile dintre UE și Ankara se bazează, în esență, pe principiul „a da și a primi”. Turcia primește fonduri europene în schimbul ajutorului său în controlul fluxurilor migratorii către Europa. După alegerile din Turcia din luna mai, liderii europeni au dat naștere unor noi speranțe, cerând Comisiei Europene și șefului diplomației UE să pregătească un raport în vederea îmbunătățirii relațiilor. Acest raport este așteptat în decembrie, înainte de un summit al celor 27, dar experții rămân prudenți în ceea ce privește progresele pe care le-ar putea conține.

UE s-a „săturat” de lipsa de voință a Turciei

„Nu mă aștept la o revitalizare semnificativă a relațiilor, deoarece există un număr limitat de domenii în care se pot face progrese”, spune Senem Aydin-Duzgit, profesor de relații internaționale la Universitatea Sabanci din Istanbul.

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor, a recunoscut că există un sentiment de “descurajare” față de Turcia în Europa. „Ne-am săturat să menținem în viață procesul de aderare când, aparent, nu există o voință politică reală de cealaltă parte pentru a avansa pe calea democratică”, a declarat eurodeputatul spaniol. UE acuză Turcia de regres în ceea ce privește democratizarea, în special de la lovitura de stat eșuată din 2016 împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

În acest context, raportul privind Turcia ar trebui să recomande pur și simplu îmbunătățirea uniunii vamale dintre cele două părți. Dar, și aici, experții sunt sceptici. „Dacă negocierile privind uniunea vamală pot începe cu actualul guvern (turc), nu cred că vor ajunge foarte departe”, spune Senem Aydin-Duzgit.

„Turcia nu mai așteaptă nimic de la Uniunea Europeană”

În timp ce Bruxelles-ul transmite uneori mesaje contradictorii, Recep Tayyip Erdogan nu se lasă mai prejos. „Turcia nu mai așteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne-a lăsat să așteptăm la ușa ei timp de 60 de ani”, a declarat el la începutul lunii octombrie, la două luni după ce a legat posibila sa undă verde pentru aderarea Suediei la NATO de o reluare a negocierilor cu UE.

Ambasadorul turc la UE, Faruk Kaymakci, a declarat că este în continuare în favoarea aderării țării sale. „Ceea ce ne așteptăm este să primim același tratament ca și celelalte țări candidate”, a declarat el.

La Bruxelles, ca și la Ankara, mulți consideră că este nevoie de clarificări. În 2009, președintele francez Nicolas Sarkozy și cancelarul german Angela Merkel și-au exprimat clar opoziția față de aderarea Turciei la Europa. De atunci, Brexitul a costat Turcia pierderea principalului său aliat în UE, Marea Britanie.

Cu toate acestea, Statele Unite continuă să facă presiuni pentru a menține în viață procesul de negociere, în încercarea de a menține Turcia, membră NATO, cât mai departe de Rusia, în special de la invazia Ucrainei de către armata rusă.

Dar perspectiva aderării Ucrainei la UE, care ar putea avansa miercuri dacă Comisia Europeană va da un aviz favorabil lansării procesului de aderare a Kievului, riscă să îndepărteze și mai mult Turcia de visul. eruopean. „Aderarea Ucrainei va schimba UE și îi va fi imposibil să accepte un nou membru precum Turcia”, a declarat un oficial european, care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității subiectului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Turcia este un partener important, dar se află pe un alt continent.

    Putem extinde Uniunea cu Tunisia, Algeria, Maroc, state care au legături cu Europa precum Turcia. Sau cu Japonia, de ce nu?!

    • Sub un format aparte, potrivit acelor tari care au si convergente culturale cu occidentul dar si specificitati culturale, etnice etc- asa ar fi cel mai onest si logic.

    • @bula _ „Sub un format aparte…”

      Turcia poate fi un important membru al Uniunii Statelor Asiatice. Altfel, sub un format aparte, Turcia se poate uni foarte bine cu Statele Unite.

      Orice „format aparte” diluează Uniunea Europeană până la pierderea substanței sale. Devine fie o piață comună, fie o asociere culturală etc. și, cum spuneam, ar putea include și Japonia.

      Pe de altă parte, vedem că este dificil să fie inclusă în UE Ucraina, stat care se află pe continentul European.

  2. Atata timp ca tiranul Erdogan care a facut epurare prin toate institutiile dupa ce si-a inscenat locitura de stat este la putere Turcia nu are nicio sansa!