Uniunea Europeană și SUA îndeamnă Serbia să răspundă preocupărilor legate de procesul electoral, după alegerile de duminică/ Observatorii independenți au constatat mai multe nereguli, inclusiv cumpărarea de voturi
Uniunea Europeană și Statele Unite au îndemnat Serbia să abordeze preocupările legate de procesul electoral, după ce observatorii independenți au constatat nereguli îngrijorătoare, inclusiv cumpărarea de voturi, în timpul alegerilor anticipate de duminică, scrie Reuters. Procesul electoral din Serbia, țară candidată la aderarea la UE din 2012, trebuie îmbunătățit semnificativ, au declarat marți doi comisari europeni.
„Concluzionăm cu îngrijorare că procesul electoral necesită îmbunătățiri tangibile și reforme suplimentare, deoarece buna funcționare a instituțiilor democratice din Serbia se află în centrul procesului de aderare a Serbiei la UE”, au declarat comisarii europeni Josep Borrell și Oliver Varhelyi într-o declarație comună.
Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la putere în Serbia, a obținut un avantaj incorect în alegerile parlamentare anticipate, prin părtinire mediatică, influența necorespunzătoare a președintelui Aleksandar Vucic și nereguli la vot, cum ar fi cumpărarea de voturi, a declarat luni o misiune internațională de monitorizare.
Departamentul de Stat al SUA a declarat marți că analizează constatările misiunii de observare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Washingtonul a îndemnat Serbia să colaboreze cu OSCE pentru a aborda „condițiile nedrepte” din jurul procesului electoral.
„Implicarea decisivă a președintelui a dominat procesul electoral, iar utilizarea numelui său de către una dintre listele de candidați, împreună cu prejudecata din mass-media, au contribuit la un teren de joc inegal”, a declarat Reinhold Lopatka, liderul misiunii de observatori OSCE, după votul de duminică.
Vucic a făcut o campanie activă pentru partidul său SNS, deși nu s-a aflat pe lista electorală care îi poartă numele – „Aleksandar Vucic-Serbia nu trebuie să se oprească”.
Observatorii au mai spus că au înregistrat utilizarea abuzivă a resurselor publice, lipsa de separare între funcțiile oficiale și activitățile de campanie, precum și intimidarea și presiunile asupra alegătorilor, inclusiv cazuri de cumpărare de voturi.
Alianța de opoziție SPN s-a plâns duminică târziu de ceea ce a descris ca fiind încălcări majore ale procedurii electorale, inclusiv migrația alegătorilor, mituirea și fraudarea rezultatelor alegerilor și a cerut repetarea voturilor locale pentru parlamentul orașului Belgrad.
Observatorii au semnalat, de asemenea, numeroase știri despre jurnaliști care au fost insultați verbal de oficiali de stat, precum și atacuri coordonate împotriva jurnaliștilor prin intermediul presei pro-guvernamentale.
Misiunea internațională de observare a alegerilor din Serbia a numărat 361 de observatori din 45 de țări, inclusiv 254 de experți ai Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), cu sediul la Varșovia.
Observatorii au îndemnat, de asemenea, autoritățile sârbe să remedieze toate deficiențele.
„Orice efort de a înclina terenul de joc este un motiv de îngrijorare și ar putea avea un potențial impact asupra rezultatului (votului)”, a declarat reporterilor Farah Karimi, de la Adunarea Parlamentară a OSCE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank