G4Media.ro

Uniunea Europeană suspendă ajutorul financiar prevăzut pentru Niger, în urma loviturii de…

Sursa foto: ORTN - Télé Sahel / AFP

Uniunea Europeană suspendă ajutorul financiar prevăzut pentru Niger, în urma loviturii de stat care a avut loc în această țară

Uniunea Europeană ”nu recunoaşte şi nu va recunoaşte autorităţile instituite în urma loviturii de stat” din Niger şi suspendă imediat ajutorul financiar şi ”toate acţiunile sale de cooperare în domeniul securităţii” cu ţara din Sahel, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează Agerpres.

Preşedintele Mohamed Bazoum, înlăturat de la putere în urma unei lovituri de stat militare, ”a fost ales în mod democratic, şi rămâne, prin urmare, singurul preşedinte legitim al Nigerului. Eliberarea sa trebuie să aibă loc necondiţionat şi fără întârziere”, a spus Borrell într-un comunicat.

Pe lângă suspendarea întregului ajutor financiar, ”toate acţiunile de cooperare în domeniul securităţii sunt suspendate sine die cu efect imediat”, a adăugat el.

După Mali şi Burkina Faso, Nigerul, până acum aliat al ţărilor occidentale, devine a treia ţară din Sahel, afectată de atacuri ale grupărilor jihadiste, care cunoaşte o lovitură de stat din 2020 încoace.

La rândul său, Uniunea Africană (UA) a cerut ”întoarcerea imediată” a militarilor nigerieni la cazărmile lor şi ”restabilirea autorităţii constituţionale” în termen de 15 zile, după lovitura de stat împotriva preşedintelui Mohamed Bazoum.

Consiliul de Pace şi de Securitate al UA ”le cere militarilor întoarcerea lor imediată şi necondiţionată la cazărmi şi restabilirea autorităţii constituţionale, în termen de maximum cincisprezece zile” în Niger, se arată într-un comunicat publicat vineri după o reuniune a acestei instanţe.

Consiliul ”se declară profund îngrijorat de resurgenţa tulburătoare a loviturilor militare” pe continent şi condamnă ”cu cea mai mare fermitate” preluarea puterii de către militari la Niamey şi răsturnarea unui ”preşedinte ales în mod democratic”, cerând eliberarea sa imediată.

Organizaţia panafricană a afirmat că este gata să ia ”toate măsurile necesare, inclusiv sancţiuni, împotriva autorilor loviturii de stat, în cazul în care drepturile deţinuţilor politici nu sunt respectate”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Majoritatea statelor Africii se numesc state eșuate. Africa e cel mai bogat continent iar justificarea sărăciei prin trecutul colonial nu mai ține după 50 de ani de independență. Acolo dacă nu au un tătuc sângeros care se îmbogățește au o pojghiță de democrație la pachet cu o corupție înfiorătoare. Așa ar fi și pe la noi dacă eram vecini cu ei. Nimic în rest nu justifică sărăcia de acolo în afară eșuarea popoarelor respective.