Uniunea Europeană trebuie să găsească o sumă enormă pentru a face față profundelor provocări globale, transmite Mario Draghi / Pilonii pe care se baza UE – energia din Rusia, exporturile din China și aparatul de apărare al SUA – nu mai sunt la fel de solizi
Uniunea Europeană trebuie să investească o „sumă enormă de bani într-un timp relativ scurt” pentru a face față provocărilor profunde cu care se confruntă blocul comunitar, a declarat sâmbătă fostul președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, relatează Politico.
Draghi, care a fost însărcinat cu elaborarea unui raport la nivel înalt privind competitivitatea UE, s-a întâlnit sâmbătă cu miniștrii UE la Gent, în Belgia, pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de a găsi fondurile necesare.
El a prezentat diagnosticul său guvernelor UE: Cei trei piloni pe care s-a bazat UE – energia din Rusia, exporturile din China și aparatul de apărare al SUA – nu mai sunt la fel de solizi ca înainte, iar numai pentru tranziția ecologică și cea digitală UE ar trebui să cheltuiască 500 de miliarde de euro pe an. Diferența de finanțare dintre Europa și Statele Unite în ceea ce privește investițiile este echivalentă cu o jumătate de trilion de euro pe an, iar o treime din această sumă ar fi bani publici, le-a spus Draghi miniștrilor.
Toți participanții au părut să fie de acord cu privire la ceea ce trebuie schimbat pentru a stimula competitivitatea UE, de la scăderea prețurilor la energie la reducerea sarcinilor de reglementare, dar au apărut discuții contradictorii atunci când s-a vorbit despre banii publici.
„Ei au arătat clar că vor fi necesare multe discuții în lunile următoare”, a relatat consilierul lui Draghi, adăugând că Draghi a cerut „acțiuni îndrăznețe” în ceea ce privește investițiile.
Draghi a subliniat necesitatea de a canaliza economiile private europene, deoarece „banii publici nu vor fi niciodată suficienți”, dar a pus pe masă și opțiuni pentru găsirea de fonduri la nivelul UE, a explicat consilierul său.
UE ar putea crea o nouă facilitate comună de numerar, cum ar fi împrumuturile sau datoriile, sau ar putea utiliza parteneriate private în care Banca Europeană de Investiții ar avea un rol de jucat. Președintele francez Emmanuel Macron și alții susțin ideea unei noi datorii comune.
Comisarul european Paolo Gentiloni a lansat de mai multe ori ideea unui al doilea fond UE de tip „Next Generation”, însă propunerea sa nu a stârnit entuziasm în rândul tuturor țărilor.
Întrebat la începutul acestei luni despre necesitatea unor noi fonduri comune, secretarul german pentru economie, Sven Giegold, a declarat pentru Politico: „Este bine cunoscut” faptul că guvernul german este în favoarea „creșterii traiectoriei de cheltuieli în cercetare și dezvoltare, climă, inovare și așa mai departe, ceea ce este cu siguranță necesar în competiția globală. Dar, după cum știți, în acest moment, aproximativ 70% din bugetul UE nu se îndreaptă către aceste sectoare orientate spre viitor”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii