Uniunea Europeană vrea ca euro să devină monedă de referinţă pentru tranzacţiile internaţionale cu hidrogen
Uniunea Europeană doreşte ca euro să devină monedă de referinţă pentru tranzacţiile internaţionale cu hidrogen, în cadrul proiectelor sale pentru surse curate de energie, a declarat, luni, comisarul pentru Energie Kadri Simson, transmite Reuters, citată de News.ro.
UE intenţionează să extindă masiv producţia de energie regenerabilă şi de hidrogen, pe parcursul acestui deceniu, pentru a deveni ”neutră faţă de mediu”, respectiv ca blocul celor 27 de state membre să nu mai emită gaze cu efect de seră.
Unul dintre obiectivele Comisiei Europene este ca până în 2030 să deţină echipamente cu o capacitate de 40 de GW care să utilizeze energie regenerabilă pentru a produce hidrogen. Acesta va fi folosit drept carburant în industrie şi transporturile de mare tonaj.
În prezent, UE are o capacitate de producţie a hidrogenului din surse regenerabile de 1 GW.
Comisia mai doreşte să creeze un comerţ transfrontalier cu hidrogen cu state aflate în apropiere cum ar fi Ucraina sau Maroc, care, potrivit grupurilor industriale, pot găzdui capacităţi de producere a hidrogenuui de 40 GW până în 2030.
Bruxelles-ul are obiectivul de a folosi piaţa nascentă a hidrogenului pentru ca euro să devină moneda de referinţă în tranzacţiile internaţionale cu acest gaz.
”Vedem un mare potenţial pentru rolul euro de monedă de referinţă în comerţul internaţional al energiei durabile”, a afirmat Simson într-un eveniment online găzduit de şcoala de business Esade din Barcelona.
La un nivel mai larg, Bruxelles-ul doreşte să promoveze rolul internaţional al euro pentru a ajuta companiile europene să gestioneze riscurile valutare şi costurile şi să protejeze economia blocului comunitar de şocurile valutare.
Anul viitor, compania va revizui regulile referitoare la indicii folosiţi ca referinţe în instrumentele financiare şi contracte, cu scopul de a crea indici denominaţi în euro pe pieţele în formare, cum este cea a hidrogenului.
sursa: News.ro
sursa foto: CE
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii