G4Media.ro

Uniunea Internaţională a Presei Francofone cere ca ”autorităţile judiciare să înceteze orice…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Uniunea Internaţională a Presei Francofone cere ca ”autorităţile judiciare să înceteze orice forme de presiune asupra jurnaliştilor RISE Project”: ”CSM să investigheze cazul”

Membrii Uniunii Internaţionale a Presei Francofone – Secţia română (Union internationale de la presse francophone – UPF – Section roumaine) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la denunţul public din data de 18 iulie 2024 al redacţiei „RISE Project” despre presiunile care ar fi fost exercitate asupra unui jurnalist de către procuroarea-şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Biroul Teritorial Caraş-Severin, Carmen Vrânceanu.

UPF – Secţia română le reaminteşte autorităţilor judiciare vizate de denunţul public că Regulamentul european privind libertatea mass-mediei prevede, la Art. 21, că „protecţia surselor jurnalistice şi a comunicărilor confidenţiale este în conformitate şi contribuie la protecţia dreptului fundamental consacrat la Articolul 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene”, care consfinţeşte, la alin. (1), că „orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a transmite informaţii sau idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere”. De asemenea, Declaraţia drepturilor şi obligaţiilor jurnaliştilor (Carta de la Munchen) prevede, la Art. 3, că jurnaliştii au obligaţia „de a apăra libertatea de informare, comentariu şi critică”, transmite Agerpres.

În acelaşi timp, UPF – Secţia română reaminteşte prevederile Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor privind imparţialitatea şi obiectivitatea, inclusiv, fără a se limita la acestea, prevederile Art. 11 alin. (2), „relaţiile de familie şi sociale ale judecătorilor şi procurorilor nu trebuie să influenţeze soluţiile pe care le adoptă în exercitarea atribuţiilor de serviciu” şi, respectiv, Art. 11 alin. (3), „judecătorilor şi procurorilor le este interzis să intervină pentru soluţionarea unor cereri, să pretindă ori să accepte rezolvarea intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal”.

Astfel, UPF – Secţia română le cere autorităţilor judiciare să înceteze de-ndată orice forme de presiune asupra jurnaliştilor redacţiei „RISE Project”.

UPF – Secţia română cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să investigheze cazul semnalat la Caraş-Severin şi să dispună măsurile care se impun, în conformitate cu legislaţia în vigoare, asupra tuturor magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate al parchetului care sunt implicaţi în acest caz de abuz.

Uniunea Internaţională a Presei Francofone – Secţia română (Asociaţia „Societatea Presei şi a Ziariştilor Francofoni”) a fost înfiinţată în 2014 şi continuă activitatea Asociaţiei Jurnaliştilor Francofoni, înfiinţată în 2005, şi a primilor jurnalişti români membri independenţi ai Union internationale de la presse francophone.

L’Union internationale de la presse francophone (UPF) a fost înfiinţată în anul 1950, fiind cea mai veche organizaţie a francofoniei, şi numără, în prezent, în jur de 4.000 de membri din 110 ţări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. ”Cere CSM…” Pe ce lume trăiți domnilor ? CSM e parte a ”puteri” judecătorești, mai putredă ca el e doar ICCJ și CCR.