G4Media.ro

Uniunea Naţională a Studenţilor din România, „strigăt de revoltă” către guvernanţi: Vă…

sursa foto: Stanley Morales/Pexels

Uniunea Naţională a Studenţilor din România, „strigăt de revoltă” către guvernanţi: Vă bateţi joc de studenţi şi, implicit, de viitorul acestei ţări! Interesul vostru pentru tineri e minim. Fuga din ţară: singura soluţie pe care, de fapt, o încurajaţi

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), transmite os crisoare deschisă către guvernul României, ca un „strigăt de revoltă” pentru „îndelungile reforme şi ajustări” luate de către guvernanţi. Reprezentanţii UNSR le transmit acestora că îşi bat joc de studenţi şi, implicit, de viitorul ţării. „Interesul vostru pentru tineri e minim. Fuga din ţară: singura soluţie pe care, de fapt, o încurajaţi”, se arată în scrisoarea deschisă a studenţilor români. Ei mai reproşează Guvernului eliminarea transportului gratuit, cu excepţia traseului spre si dinspre casă la universitate, nivelul scăzut al burselor aflate la „coada priorităţilor” şi costurile reale pentru masă şi cazare, care sunt „reţeta abandonului universitar”, transmite News.ro.

Scrisoarea deschisă:

„Stimaţi decidenţi, după îndelungi “reforme” şi “ajustări”, ne vedem obligaţi să vă transmitem un mesaj cât se poate de direct: vă bateţi joc de studenţi şi, implicit, de viitorul acestei ţări! Oricât de mult v-aţi ascunde după scuze şi “dificultăţi bugetare”, realitatea arată că interesul vostru pentru tineri e minim. Iar când zic “minim”, poate e prea mult.

Transportul studenţesc: 90% doar spre facultate şi înapoi, zero pentru orice alt traseu

Sigur, pentru drumul de acasă până la universitate şi invers există acea reducere de 90%. Dar dacă un student are “îndrăzneala” să circule în alt scop – fie că e o deplasare pentru studiu, un interviu de angajare sau chiar un eveniment ştiinţific –, descoperă brusc că nu mai beneficiază de nicio reducere. E ca şi cum singurul drum “justificat” pentru un tânăr ar fi strict către cursuri. În rest, nevoia de mobilitate a studenţilor se loveşte de un zid: niciun discount, nici cea mai mică urmă de interes pentru activităţile lor din afara orarului universitar.

2. Biletele online: de la progres la haos

Aţi reuşit contraperformanţa de a face un pas uriaş înapoi, anulând achiziţia online a biletelor de tren. În anul 2025 (sau ce an mai este, după calendarul vostru), a obliga studenţii să stea la cozi interminabile, să depună documente şi să suporte un proces birocratic absurd e un semn clar al lipsei voastre de viziune. Ori nu vă pasă, ori sunteţi complet rupţi de realitate. Nu ştim ce e mai grav.

3. Bursele: mereu la coada priorităţilor

Bursele au rămas la un nivel derizoriu, fără să ţină pasul cu scumpirile. Studenţii abia reuşesc să-şi plătească chiria, utilităţile, mâncarea şi toate celelalte. Astfel, vă prezentăm situaţia aşa cum este ea :

Costuri reale pentru masă şi cazare: reţeta abandonului universitar

Conform unei analize efectuate de federaţia noastră, un student cheltuie, în medie, 900 de lei pe lună doar pe mâncare, dacă ne raportăm la preţurile din cantine (circa 15 lei/masă, de trei ori pe zi, pe parcursul a 20 de zile universitare). La această sumă se adaugă 250 de lei pentru o cameră de cămin (media la nivel naţional). Deci, numai pentru hrană şi cazare vorbim deja de 1.150 de lei lunar.

În schimb, bursa socială se ridică la doar 925 de lei, adică mai puţin decât cheltuielile de bază. Aşteptaţi să ne descurcăm cumva şi să rămânem “recunoscători” pentru o sumă ce nu acoperă nici măcar strictul necesar? Nevoile studenţilor nu se opresc la mâncare şi cazare – mai adăugăm transport, materiale de studiu şi alte cheltuieli elementare. În aceste condiţii, nu e de mirare că mulţi tineri renunţă la facultate sau pleacă definitiv din ţară.

4. Fuga din ţară: singura soluţie pe care, de fapt, o încurajaţi

Prin măsurile voastre, transmiteţi un mesaj tinerilor: “Vreţi să trăiţi decent? Luaţi-vă un bilet de avion şi plecaţi!” Vorbim, aşadar, de un “exod al creierelor” pe care voi, prin deciziile voastre, îl alimentaţi. România pierde forţă de muncă valoroasă, idei şi inovaţie – elemente esenţiale pentru viitorul unei ţări care, culmea, are pretenţii de creştere economică.

În calitate de reprezentanţi ai studenţilor, cerem transparenţă, echitate şi respect. Să nu uitaţi că studentul de azi va fi contribuabilul şi, da, alegătorul de mâine. Dacă tot afirmaţi că noi suntem viitorul, atunci începeţi să ne trataţi ca atare şi alocaţi resurse reale pentru susţinerea noastră.

Altfel, când tot mai mulţi tineri şi familiile lor vor lua calea aeroportului, să nu vă miraţi că rămâneţi să vă votaţi şi să vă lăudaţi între voi. România va pierde, şi voi veţi fi direct responsabili.

Şi să reţineţi un lucru: studenţii ştiu să se ridice ! Când ridicăm vocea – şi o vom ridica! – nu va fi doar un protest ocazional. Va fi un semn clar că ne-am săturat. Nu azi, nu mâine… dar momentul în care toţi vom spune “Stop!” la ignoranţă şi nedreptate se apropie cu paşi repezi!

Cu foarte mult „drag”,

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Și de tineri și de bătrâni, diferența e că tinerii pot fugi! Ei, cei din mijloc, sunt bine, foarte bine!

  2. Și de tineri și de bătrâni, diferența e că tinerii pot fugi! Ei, cei din mijloc, sunt bine, foarte bine!

  3. Și de tineri și de bătrâni, diferența e că tinerii pot fugi! Ei, cei din mijloc, sunt bine, foarte bine!

  4. Parțial justificat.
    Dar nici trenurile nu trebuie sa fie ocupate zi de zi ca de fapt mai mult de 90% din timpul de studiu sunt in calatorii gratuite pe tren decat la școală!😁

    • Corect. Au fost perioade când nu puteai lua un bilet cu loc pentru că ei rezervau la greu și fără noimă, fix pe rutele turistice, nealiniate zonelor universitare. Spus de funcționari CFR!

  5. E o diferență când mergeai cu ” nasul” sa ți ajungă bani pt o bere!

  6. Și totuși, trebuie să recunosc că tinerii de azi sunt mult prea răsfățați!

  7. Pai ce voi sunteti speciali ca judecatorii sau militienii, jandarmii (care dorm)?
    Ei au pana si chiria decontata

  8. 90% reducere pe drumurile acasă-facultate e destul. Să fim serioși, restul drumurilor sunt la mare/ munte , nicidecum la studii, evenimente științifice, nu ne luați pe toți de proști. Și, până la urmă, și reducerea aia nu e prea justificată , pentru că dsxz vrei să faci facultatea în alt oraș, înseamnă că îți permiți asta. Cu ce sunt mai presus studenții de alte categorii sociale?

  9. Sa dai transport gratuit, intrari muzee, spectacole, bani de caldura in universitati si burse e minim de civilizatie si nu acolo se arunca banii. Orice bagam in sanatate, educatie, cultura si un mediu bun ne va scoate din mizerie pe termen lung.

    • S-a vazut!
      Fabricile de diplome scot nepregatiti!
      ☹☹

    • Total de acord cu tine! În 84 nu era asa ceva! Dar ….eu n aveam titok! Dacă se duc la muzee,la cinemateca,la teatru,de acord! Dar sunt fff sceptic! Omenirea s a scos…tiktok,fb,etc!

  10. Exact, plecați până mai puteți.

  11. Studenții au dreptate, cu mici excepții:
    – celor cu media generală 10 să li se scutească 100% transportul, pe orice rută națională
    – media minim 9, scutire 90%
    – media minim 8, scutire 70%
    – media minim 7, scutire 30%
    – media minim 6, scutire 0
    – media minim 5, scutire 100% pentru o singură călătorie, internațională, doar dus

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.