Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”: Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader este unicul candidat pentru un post de lector universitar / Cum a reușit Ionuț Toader să bifeze criteriile – cheie în mare viteză
În timp ce Tudorel Toader este rector la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, fiul său cel mare avansează rapid în cariera academică la aceeași instituție de învățământ superior. Ionuț Alexandru Toader este unicul candidat pentru un post de lector la Facultatea de Drept din UAIC, înscrierile încheindu-se pe 21 iunie.
Mai mulți apropiați ai rectorului Toader sunt implicați, într-un fel sau altul, în derularea cu succes a procedurii de avansare a juniorului. Acesta a devenit cadru didactic la UAIC, cu acte în regulă, în primul mandat de rector al lui Tudorel Toader, beneficiind de o prevedere controversată dintr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului din care făcea parte tatăl său.
Conform documentelor oficiale, Ionuț Alexandru Toader candidează pentru postul de lector în Departamentul de Drept Privat, disciplina ”Drept civil. Partea generală; Drept civil. Persoanele”. Primul criteriu (pondere 60%) este dosarul de înscriere în care trebuie să fie îndeplinite mai multe condiții, cele mai importante fiind publicarea unui volum, a lucrării de doctorat și a zece articole științifice.
Al doilea constă într-o prelegere în fața unei comisii, ponderea acestei probe fiind de 40%. Salariul indicat în documentația de concurs pentru acest post este de circa 4.400 de lei. Președinte al comisiei de concurs este Ioana Maria Costea, numită, anul trecut, decan al Facultății de Drept de către Tudorel Toader. Soțul Ioanei Costea a fost consilier personal al actualului rector în mandatul acestuia de ministru al Justiției (2017-2019).
Cel mai greu criteriu – publicarea de către Toader Junior a unei cărți – a fost îndeplinit tot cu ajutorul unui cadru didactic de la Facultatea de Drept, loc unde Tudorel Toader este profesor universitar și unde a fost decan între 2004 și 2016.
Este vorba de Carmen Tamara Ungureanu care conduce Școala Doctorală a facultății deși petrece mult timp în Grecia, unde este căsătorită de mai mulți ani. Ungureanu a publicat, în calitate de autor unic, trei ediții ale cărții ”Drept civil. Partea generală. Persoanele”, pentru ca, la ediția a IV-a ”revizuită și adăugită” și apărută în 2019, pe copertă să apară și numele lui Ionuț Alexandru Toader.
Un răspuns al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” către G4Media indică faptul că îndeplinirea cerinței ”carte publicată” poate avea loc și din postura de coautor. G4Media a studiat comparativ edițiile a III-a (autor unic Carmen Tamara Ungureanu, publicată în 2016) și a IV-a (autori Carmen Tamara Ungureanu și Ionuț Alexandru Toader) pentru a încerca identificarea contribuției fiului rectorului.
Cuprinsul celei mai recente ediții nu prezintă autorii capitolelor, dar există precizarea, la începutul volumului, că a fost ”revizuită și adăugită de asist. univ. dr. Ionuț Alexandru Toader”. Ediția a III-a are 488 de pagini, iar a IV-a – 602 pagini. Un indiciu despre diferențe este oferit de autori în ”Cuvânt-înainte”: ”(…) în ediția a patra au fost adăugate o serie de întrebări de evaluare și am reorganizat structura lucrării, în sensul că am adăugat după fiecare capitol întrebările din evaluare și grilele aferente (…)” (Nota G4Media: în ediția a III-a, grilele erau la sfârșitul volumului).
Carmen Tamara Ungureanu este o apropiată a lui Tudorel Toader și l-a ajutat pe acesta într-o situație extrem de delicată: acuzele de plagiat din teza procurorului Codruț Olaru, fost doctorand al actualului rector, caz în care universitatea ieșeană a tărăgănat, mult timp, trimiterea unui punct de vedere către CNATDCU, instituție care avea pe rol o sesizare în acest sens.
În final, doi membri ai unei comisii de analiză din universitatea din Iași au decis că lucrarea lui Olaru trebuie incriminată ca plagiată. Al treilea membru – Carmen Tamara Ungureanu – a făcut opinie separată, susținând că teza nu este plagiată. Raportul celor trei a fost trimis Comisiei de Etică din universitate care, în mod ciudat, a mers pe mâna lui Ungureanu și a trimis către CNATDCU opinia că teza lui Olaru nu este plagiată.
În ceea ce privește îndeplinirea criteriului ”zece articole” am putut observa o efervescență științifică a lui Ionuț Alexandru Toader exact în perioada ultimelor luni, după ce Consiliul de Administrație al universității a aprobat scoaterea la concurs a postului de lector pentru care, în final, acesta s-a înscris. Unul dintre aceste articole este scris în calitate de coautor alături de lectorul Olga Urda de la aceeași facultate.
Acest articol și un altul, în care Toader Junior este unic autor, au fost publicate în Analele Științifice ale UAIC, numărul 1 din 2021, număr a cărui apariție a fost anunțată pe pagina de Facebook a Editurii Universității pe data de 5 iunie 2021, cu 16 zile înainte de data-limită de depunere a dosarului de înscriere.
Urda a ocupat postul de consilier al lui Toader la Ministerul Justiției, de președinte al Comisiei Electorale la alegerile de anul trecut pentru funcția de rector, fiind unul dintre cele mai apropiate cadrele didactice ale rectorului din Facultatea de Drept. Tudorel Toader, Carmen Tamara Ungureanu și Olga Urda au publicat împreună o carte, la sfârșitul lui 2020.
Până la ora editării acestui articol, nu a putut fi identificat volumul care cuprinde teza de doctorat a lui Ionuț Alexandru Toader, cel mai probabil acesta fiind tipărit cu puțin timp înainte de depunerea dosarului de concurs. El a declarat pentru G4Media că ”Toate condițiile de înscriere din dosar au fost îndeplinite.”
Ionuț Alexandru Toader este asistent universitar la UAIC din 2017, ”titularizarea” pe post având loc un an mai târziu, în urma unui concurs controversat. Ministrul Educației de la acel moment a recunoscut că, în 2018, Toader a putut fi angajat asistent universitar pe perioadă nedeterminată, fără concurs (anterior fusese angajat temporar), cu ajutorul unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului din care făcea parte și Tudorel Toader, ca ministru al Justiției. (Ziarul de Iași)
Ordonanța conținea următorul articol: ”Contractul de muncă pe perioadă determinată dintre o universitate şi un asistent universitar, încheiat în baza unui concurs la care au fost îndeplinite standardele de ocupare specifice funcţiei prevăzute de art. 301. alin. (1), se transformă în contract de muncă pe perioadă nedeterminată, conferind calitatea de titular.”
”Nu este o chestiune de care să fiu foarte încântat, am luat decizia în urma dialogului social, nu a fost un pilon al ordonanţei respective. Nu ştiam atunci că a beneficiat şi fiul lui Tudorel Toader. Am auzit după aceea”, a declarat Popa pentru Ziarul de Iași, în 2019.
”Nu răspund la această întrebare pentru că, în trecut, am mai dat declarații pentru canale media și răspunsurile mele au fost răstălmăcite. Am 10 ani de când sunt cadru didactic universitar”
Nu numai cariera de la universitate i-a fost influențată lui Ionuț Alexandru Toader de către influentul său tată. Notar cu un post în mediul rural, el s-a detașat, mulți ani, pe lângă un notar din municipiul Iași. Breasla pentru care locurile sunt scoase la concurs prin semnătura ministrului Justiției nu a avut mult timp ocazia de a putea candida pentru un post pe Iași, motivul fiind numărul mare de notari din municipiu.
În mandatul lui Toader s-a produs, însă, minunea: a fost scos la concurs un astfel de post, la care, însă, s-au înscris mai mulți candidați, iar Ionuț Alexandru Toader a ieșit pe locul 3.
În final, rezolvarea problemei a venit tot de la tată, care, în același mandat de ministru, a beneficiat de o lege nouă ce prevedea că foștii judecători de la Curtea Constituțională (situația sa) pot primi un post de notar, fără concurs, unde vor ei. Toader a ales unul în municipiul Iași și l-a luat alături pe fiul său – nu există informații că rectorul ar fi practicat această meserie. El s-a și suspendat din postul de notar, în 2020, preferând să redevină avocat.
Întrebat de G4Media dacă fiul său ar mai fi ajuns asistent, și, cel mai probabil, lector la UAIC dacă el nu ar fost profesor la Drept, respectiv rector, Tudorel Toader a răspuns: ”Sunt convins că da. Are 11 ani de activitate în învățământul superior, 10 ani în activitatea practică de notar. Dacă nu eram eu tatăl lui, nu ar fi existat situații și abordări de genul celor prezente.”
Realizările familiei Toader la Facultatea de Drept nu se opresc aici.
În 2015, fiul cel mic al rectorului, Teodor Andrei, a fost admis printre ultimii la această facultate.
Ulterior, datorită notelor mari, a ajuns rapid în topul studenților din anul său, schimbându-și statutul de la ”fără frecvență”, la ”regim cu taxă” și, apoi, pe ”locurile subvenționate de la buget”. După absolvire, unde a luat doar nota 6.70 examenul la licență, el a picat examenul de intrare în Barou ca avocat stagiar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
60 comentarii