G4Media.ro

Universitatea Babeș-Bolyai investește 13 milioane de lei, bani din PNRR, în vechea…

Sursa foto: Facebook UBB

Universitatea Babeș-Bolyai investește 13 milioane de lei, bani din PNRR, în vechea tabără școlară Blăjoaia / O va transforma în bază didactică și de cercetare

Într-o zonă puțin umblată din Munții Apuseni se degradează de la un an la altul cabana de la Blăjoaia, cândva perla taberelor școlare din județul Cluj. Vechea tabără școlară Blăjoaia va fi modernizată și transformată în bază didactică și de cercetare a Universității Babeș-Bolyai, transmite Radio Cluj, citat de Rador.

UBB va investi 13 milioane de lei în reabilitarea și extinderea clădirii care necesită inclusiv lucrări de consolidare a structurii de rezistență.

Clădirea a trecut din administrarea Ministerului Educației în gestiunea Ministerului Apărării, iar acum se află în proprietatea Universității Babeș-Bolyai, care a găsit banii necesari pentru reabilitarea ei.

Lucrările de modernizare a cabanei Blăjoaia se află în procedură de licitație și până la sfârșitul acestei luni vor fi deschise ofertele firmelor interesate de această lucrare. Reabilitarea bazei trebuie terminată până în 2026, așa cum prevăd reglementările europene în cazul tuturor proiectelor finanțate prin PNRR.

„Este o investiție de 13 milioane de lei, din care finanțarea europeană este de aproximativ 11 milioane. Această reabilitare presupune extinderea clădirii, vom avea o nouă sală de mese, iar în privința camerelor să avem la dispoziție 70 de locuri de cazare. Vom avea în vedere creșterea confortului și, evident, dotări de ultimă generație și în ceea ce privește mobilierul, accesul la internet, bibliotecă și alte facilități”, a declarat Dan Lazăr, prorector UBB.

Prorectorul Dan Lazăr arată că la cabana Blăjoaia vor fi montate panouri fotovoltaice, baza didactică urmând să fie dotată și cu generatoare, în condițiile în care nicăieri în apropiere nu există surse de curent. Pe vremuri, energia electrică a taberei era asigurată de o moară amplasată pe un pârâu din vecinătate, dar curentul electric produs nu putea asigura nevoile bazei.

După finalizarea lucrărilor, cabana Blăjoaia va intra în circuitul didactic al Universității Babeș-Bolyai, iar prorectorul Dan Lazăr afirmă că de ea vor beneficia toate facultățile care au activități didactice în zone de munte: „Nu ne-am gândit la o anumită facultate. La fel ca toate bazele noastre de practică, ele sunt disponibile pentru toate facultățile, pentru toți studenții universității noastre, evident pe baza unor aprobări prealabile, ținând cont de planul de învățământ și cu stadiile de practică pe care fiecare program de studiu din universitate le are. Deci, e clar că vor avea prioritate acele programe de studiu care desfășoară activități de practică pe teren”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...