G4Media.ro

Universitatea din București va acorda titlul de Doctor Honoris Causa istoricului britanic…

Sursa foto: Cristian Andrei Leonte / G4Media

Universitatea din București va acorda titlul de Doctor Honoris Causa istoricului britanic Dennis Deletant, specialist în istoria României / Ce spunea Deletant la Inspiro despre alegerile din România

Universitatea din București va acorda, în cadrul unei ceremonii care se va desfășura miercuri, 6 noiembrie 2024, distincția de Doctor Honoris Causa reputatului istoric britanic Dennis Deletant, specialist în istoria României. Evenimentul de acordare a distincției va avea loc începând cu ora 13:00, în Sala Senatului Universității din București, potrivit unui comunicat al universității.

Întreaga activitate a profesorului Dennis Deletant a fost marcată, încă de la începutul studiilor acestuia, de interesul pentru limba, istoria și cultura românească. Într-o perioadă în care întregul continent european era dominat de instabilitate, Dennis Deletant a ales să privească România dincolo de adversități și să se concentreze pe aspectele pozitive, descoperind un univers complex, departe de generalizările despre țara noastră.

Într-un interviu din luna mai pentru proiectul Inspiro al G4Media, Deletant – care are și cetățenie română – spunea: „Sigur că o să votez la alegerile din România”

Este Doctor Honoris Causa la cinci dintre cele mai renumite universități din România: „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, „Lucian Blaga” din Sibiu, „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și, cel mai recent titlu DHC, din mai 2024, la Universitatea ”Ovidius” din Constanța. Tot în luna mai a primit Premiul Romulus Rusan acordat de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”, pentru cartea de memorii: În căutarea României. O aventură personală din ‘65 până azi (2023, Humanitas).

Dennis Deletant a venit prima dată în România în vremea studenției, în 1965, a învățat limba și istoria românilor, s-a căsătorit cu Andreea Caracostea, nepoata lui Dumitru Caracostea, unul dintre cei mai importanți folcloriști și critici literari români.

Cariera academică a domniei sale, începută ca asistent în 1969 la School of Slavonic and East European Studies din cadrul University of London, include activități de predare și cercetare la instituții din întreaga lume, precum University of Amsterdam și Georgtown University Washington. Lucrările sale fundamentale, dintre care amintim „Ceaușescu și Securitatea” (Humanitas, 1998), „Teroarea comunistă în România: Gheorghe Gherorghiu-Dej și statul polițienesc, 1938 – 1965” (Polirom, 2001) sau „România, 1916 – 1941. O istorie politică” (Humanitas, 2024), oferă o perspectivă esențială asupra istoriei contemporane a României și contribuie la înțelegerea nuanțelor acestei perioade de către publicul internațional.

De-a lungul carierei sale, profesorul Dennis Deletant s-a remarcat drept un intelectual angajat spre binele public, militând pentru popularizarea relațiilor româno-britanice. A fost traducător și corespondent al BBC și s-a implicat în inițiative caritabile, precum British Book Appeal, al cărei scop a fost refacerea fondurilor Bibliotecii Centrale Universitare din București. De asemenea, profesorul Deletant a sprijinit proiectele pentru conservarea patrimoniului rural românesc sub egida Majestății Sale Regele Charles al III-lea al Regatului Unit.

Pentru toate acestea, profesorul Dennis Deletant s-a bucurat de o amplă recunoaștere publică primind, în 1995, titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), ca recunoaștere a contribuțiilor sale la relațiile bilaterale dintre Regatul Unit și România. În anul 2000, președintele Emil Constantinescu i-a decernat Ordinul „Pentru Merit” cu rang de Comandor pentru serviciile aduse democrației românești, iar, în 2016, președintele Klaus Iohannis l-a decorat cu „Steaua României” în rang de Ofițer.

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din București profesorului Dennis Deletant este un semn de recunoaștere a activității sale remarcabile în domeniul istoriei României și a contribuției sale remarcabile la promovarea relațiilor academice ale Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...