G4Media.ro

Universitatea din Sibiu anunță că va continua studiul de cercetare interzis de…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Universitatea din Sibiu anunță că va continua studiul de cercetare interzis de Biserica Ortodoxă / Proiectul are o valoare de 1,11 milioane euro

Conducerea Universității Lucian Blaga din Sibiu anunță că studiul considerat de Sfântul SInod că are ”un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română” va continua și fără ”binecuvântarea” Bisericii. ”Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu va continua proiectul pentru care a primit finanțare”, a confirmat rectorul Sorin Radu pentru ziarul Turnul Sfatului. Surse din cadrul universitar citate de publicație spun că din echipa de cercetare vor fi înlocuite acele persoane care nu pot trece de ordinul semnat de Patriarhul Daniel.

Preoților ortodocși de la Facultatea de Teologie a Universității Lucia Blaga din Sibiu le-a fost interzisă participarea la un studiu finanțat prin fonduri norvegiene cu un milion de euro, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a considerat că are ”un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română” și este condus de persoane ”non ortodoxe”.

Sfântul Sinod, organul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a interzis participarea teologilor ortodocși români la un proiect ce are ca temă rolul bisericii în robia romilor, potrivit unui document consultat de G4Media.ro. Documentul, care pleacă de la situația acestui proiect finanțat din fonduri norvegiene, impune o serie de restricții draconice pentru teologii ortodocși, care sunt obligați să obțină acordul scris al ierarhului superior și aprobarea Patriarhului Daniel pentru orice proiect de cercetare și cooperare cu instituții sau organisme internaționale, inter-ortodoxe, inter-creștine, inter-religioase.

Proiectul ”The Role of the Romanian Orthodox Church in Social Integration of Roma People: Towards a Participatory Approach” cu o valoare de 1.116.589 euro este finanțat prin EEA & Norway Grants și are o durată de implementare de 3 ani îndepând de la 1 ianuarie 2021.

Reacția inițiatorului proiectului: ”Îmi pare rău pentru Biserica Ortodoxă”

Proiectul privind robia romilor a fost inițiat de prof. dr. Ștefan Tobler, pastor de origine elvețiană în cadrul Bisericii Evanghelice, și profesor în cadrul ULBS, iar recent a reacționat la refuzul Bisericii Ortodoxe de a participa la acest proiect. ”Îmi pare rău pentru Biserica Ortodoxă. Proiectul ar fi fost o mare oportunitate, iar respingerea cu siguranță nu o pune într-o lumină bună – ca să formulez blând. Întrucât Ministerul dorește neapărat ca proiectul să fie realizat, cercetarea trebuie să se poziționeze acum diferit și să examineze de fapt doar din exterior relația dintre Biserică și romi – tocmai această poziție externă pe care nu am dorit-o nicidecum, dar în care suntem obligați acum să acționăm. Colaborarea în cadrul Centrului de Cercetare Ecumenică se încheie, fiind parte din daunele colaterale ale acestei situații. Și prin aceasta ne întoarcem la întrebarea pusă mai sus, în ce măsură acest conflict poate avea alte cauze. Desigur, ca persoană direct afectată, mi-am pus această întrebare. Pe de o parte: am greșit în activitatea mea la Centrul Ecumenic și am deranjat pe unii, astfel încât să nu mai fiu sustenabil? Cu siguranță am făcut greșeli – dar sunt greșeli atât de neiertabile încât acum totul trebuie să fie dărâmat? Sunt prea implicat personal pentru a putea da un răspuns acum”, a transmis Ștefan Tobler.

Profesorul se declară dezamăgit că în urma refuzului Sfântului Sinod nu a mai găsit nicio cale de dialog cu partenerii ortodocși. ”Orice încercare de a mă apăra cu argumente (niciodată cu polemici!) sau de a căuta mediatori a declanșat doar reacții mai dure. Aș fi vrut să vorbesc și să mă explic, dar, în ciuda multiplelor încercări, verbale sau scrise, de a putea prezenta argumentele noastre într-o conversație cu Ierarhul ortodox local, nu am fost niciodată primit în cele șase luni de escaladare a conflictului – un zid (care zid?) îl proteja. În cele din urmă, nu mi-a mai rămas decât să mă retrag din proiectul comun „Centrul de Cercetare Ecumenică” și – cu sprijinul Rectorului – să caut o nouă formă pentru principalele programe actuale. Am găsit o nouă integrare sub umbrela Centrului de Cercetare al Facultății de Istorie”, a mai scris acesta.

Citește și

DOCUMENT Acuzații de cenzură în Biserica Ortodoxă după ce conducerea BOR a interzis un proiect de cercetare privind robia romilor. Cercetarea teologică, doar cu voie de la Patriarh

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Din păcate proiectul deja e ciuntit din cauza înapoiaților ălora, bine totuși că îl continuă cum pot.

    • Soros e supărat ca nu a primit binecuvântare?
      Boia, bolșevicul, abia așteaptă sa scrie proiectul.
      Și nu e singurul, țiganul Duminică vrea și el, dar discriminați au fost și lgbt. Sa scrie și ei la proiect, și gura lor ar mânca.

  2. Deci pe Norvegia o mănâncă la buzunar să dea niște bănuți, ca să afle care e faza cu robii țigani ❤️ BOR. BOR nu vrea și zice „mai dă-vă, mă, în anafura mamelor voastre!” și, în consecință, proiectul continuă. Mai șchiop, dar continuă.
    Păi, la 1 milion de dodo, cred și eu că continuă, că s-au scumpit toate alea. Dar ce zic eu, păcatele mele?? la banii ăștia eu l-aș întreba pe beneficiar ce vrea să scriu la Concluzii.
    Hai, Allah ajută să-l gătați cu succes!

  3. Nu înțeleg de ce se mai obosesc sa cerceteze. Oricum concluziile sunt deja stabilite, totul e să le redacteze

  4. Pentru un milion de euro oengiștii ăia de la Sibiu și-ar vinde și mamele, nu doar neamul! 😄

  5. Cum băi megafericitule, după ce că dau șpagă cam 20000 € pentru o parohie bună, popii tai au interdicție și la redactarea de studii plătite? Sau faptul că nu ajung toți banii la tine te deranjează?

  6. O situatie de o delicatete inca nemaiintalnita, o examinare a trecutului care functiona dupa principii medievale analizat si sanctionat dupa principiile drepturilor omului.
    Poate ar trebui verificate toate actiunile omenesti pe vreo 1750 de ani incoace, de la marile migratii.Care a fost acordul partilor ?
    Sistemul de productie prin exploatarea omului de catre om, vorba lui Marx, in mod negresit trebuie devoalat, cu ce drept s-au creat clase sociale, prin ce anume mijloace s-au legat taranii de pamant, cum s-au transformat oameni liberi in iobagi, pentru care motiv si cu ce anume urmari sociale?Cui i-a folosit etc ?
    O reluare intransigenta a istoriei si o recondamnare a ei este deschizatoare de drumuri negandite pana prezent.
    BOR mai usor cu politica in biserica, fara costumatii de aur ( imparatii bizantini au fost doar cate unul), fara lingurita comuna in caz de pandemie, nu se atrage atentia pe manifestari inadecvate astazi, vin intrebari tendentioase din urma.

  7. Cu siguranță inițiatorii și continuatorii acestei „cercetări” au buba zdravănă la cap . S-ar impune o cercetare amănunțită până la capăt de unde provin acei bani , cui prisosesc deci care le este interesul. Daca Norvegiei așa de tare îi pasa de romi , îi rog sa o spună cu voce tare că-i iubesc și că-i doresc la ei. Nu ne vom opune ! Să-i ia pe toți , vorba lu’ tata , de la ăl cu tâța-n gura, pân’ la cel cu barba sură .