G4Media.ro

Universitatea Oxford recrutează peste 10.000 de voluntari pentru testarea unui vaccin împotriva…

Sursă foto: Pixabay

Universitatea Oxford recrutează peste 10.000 de voluntari pentru testarea unui vaccin împotriva coronavirusului

Universitatea Oxford a anunţat vineri că doreşte să recruteze peste 10.000 de persoane pentru cea de-a doua fază a unui studiu clinic, despre care a spus că „progresează foarte bine”, demarat pentru a dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus în parteneriat cu compania farmaceutică AstraZeneca, informează AFP, preluata de Agerpres.

Faza iniţială a acestui studiu clinic (teste realizate pe  umani), concepută pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea vaccinului, a fost lansată în aprilie pe o mie de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. „Următorul studiu va fi realizat pe un eşantion de până la 10.260 de adulţi şi copii”, au precizat reprezentanţii Universităţii Oxford într-un comunicat.

„Studiul clinic progresează bine şi vom demara acum teste pentru a evalua reacţia imunitară indusă de vaccin la adulţi cu vârste mai avansate”, a explicat profesorul Andrew Pollard, care coordonează Oxford Vaccine Group. Cercetătorii vor să afle dacă acest vaccin potenţial „poate să ofere o protecţie pentru o populaţie mai mare”.

Pe durata fazei a doua, reacţia imunitară declanşată de vaccin va fi evaluată pe persoane cu vârste cuprinse de la cinci la 69 de ani.

Faza a treia va permite oamenilor de ştiinţă să măsoare eficacitatea vaccinului pe un grup amplu de voluntari cu vârste de cel puţin 18 ani.

Universitatea Oxford, al cărei proiect este finanţat şi de guvernul britanic, a încheiat un parteneriat cu laboratorul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca pentru fabricarea şi distribuirea în lumea întreagă a acestui vaccin în curs de dezvoltare.

În aprilie, Universitatea Oxford a demarat prima fază a studiului clinic şi a anunţat un obiectiv foarte ambiţios: acela ca noul vaccin să devină disponibil pentru publicul larg în toamna acestui an.

Însă vineri, într-o declaraţie pentru BBC, profesorul Andrew Pollard a spus că este „foarte greu de ştiut momentul exact” când cercetătorii vor obţine „dovezile ce atestă că vaccinul funcţionează cu adevărat”.

Vaccinul creat de cercetătorii de la Oxford se bazează pe un adenovirus modificat, care îi afectează pe cimpanzei. El permite „generarea unei puternice reacţii imunitare după o singură doză şi nu este vorba despre un virus replicant”, care, totodată, „nu poate să provoace o infectare continuă la individul vaccinat”.

Din cele 188 proiecte de cercetare aflate în desfăşurare în lumea întreagă pentru găsirea unui vaccin, opt se află în prezent în etapa studiilor clinice (realizate pe oameni), potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Găsirea unui vaccin este considerată singura cale posibilă pentru revenirea la „normalitate” a omenirii, a prevenit în aprilie secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Oxford e faimos pentru ca ia un vaccin consacrat (pneumococ, hemofil, tifoid, etc), face una-doua modificari, si il lauda ca „imbunatatit”. Nu au facut pana acum nimic de la zero, desi au un departament specializat in vaccinuri de vreo 25 de ani. La ebola lucreaza de vreo 5 ani, cu rezultatele pe care le banuiti. Asta e putirinta lor cand nu au facut altii deja vaccinul. Puteti verifica pe Wikipedia la pagina Oxford Vaccine Unit.

    Daca as avea 5 ani, sau as fi Aluna M, as crede ca de data asta vor face ceva in timp util.

    • Incredibil! Iata un comentariu care desfiinteaza Oxford University si AstraZeneca dintr-o lovitura! Ce mai, ca in “7 dintr-o lovitura”: “Cine ma, Oxford? Pffui… niste pacalici. Stai sa-ti spun eu…”

      Mai frate, din ce pesteri iesiti?! Ce fel de creaturi sunteti… sunt continuu siderat… voi (troli, orci, boti etc.) chiar faceti o meserie din idiotenie manifesta.

      Oricum, e clar ca intr-un astfel de caz analfabetismul functional nu poate fi invocat. Deci…

    • @ julius „Nu au facut pana acum nimic de la zero, desi au un departament specializat in vaccinuri de vreo 25 de ani” pai si foarte bine ca fac asta, asa face toata lumea in toate domeniile. ar fi culmea sa reinventeze roata de fiecare data. deci asta e un „argument” total nepotrivit si irelevant
      la fel, „La ebola lucreaza de vreo 5 ani, cu rezultatele pe care le banuiti.” pai hai sa nu amestecam lucrurile. ebola, hiv, coronavirusii sunt foarte diferiti, comparatia e total gresita. daca tot vrei sa compari, compara cel putin intre virusii din aceeasi clasa.
      deci @julien, daca tu crezi ca esti mai capabil, ce te opreste sa faci repede un vaccin? oamenii astia macar incearca ceva, muncesc pe rupte, si in schimb toti desteptii care nu au facut nimic in viata lor si nici nu inteleg ce fac ei, ii injura. deocamdata rezultatele nu sunt bune, au picat testele challenge pe maimute dar cel putin au generat raspuns imun protectiv. nu e prea bine dar inca nu e totul pierdut. sa vedem testele mult mai complexe pe stadiile 1 si 2. eu inca sper si le doresc succes.

    • Nu-i vina mea ca sunt licee in Franta cu o contributie mai importanta la istoria vaccinarii decat intreaga Anglie. De la variola, englezii nu au mai inventat nimic, adica de 200 de ani. Pana si aia e o standardizare a ceea ce faceau otomanii.

      Dar si ce press release-uri stiu sa dea englezii… Eram copil cand am auzit prima gluma cu „cecetatorii britanici”.

  2. din voluntari nu se anunta nimeni ?

  3. sunt sigur ca e coada de oameni dornici sa si bage niste mizerii in singe. Nasol bay, cobaii nu mai sunt atat de prosti! HAI FLIT! Faceti va voua mizeria aia si vorbim peste 10 ani.

  4. se pare ca si g4media suprimeaza comentariile anti vaccin. RUSINE! Vroiam sa va dau aia 2% dar amu am o jena!