G4Media.ro

Universitatea Politehnica din București domină managementul învățământului superior din România: reprezentanții săi…

Colaj Edupedu.ro / Surse foto: UPB / LinkedIn / Inquam Photos

Universitatea Politehnica din București domină managementul învățământului superior din România: reprezentanții săi – prezenți la vârful tuturor organismelor centrale cu decizie administrativă sau financiară în domeniu

O instituție de învățământ superior din România, Universitatea Politehnica din București (UPB), a reușit performanța de a fi reprezentată prin foști sau actuali prorectori, decani sau profesori în conducerea tuturor instituțiilor care guvernează învățământul superior din România, cu excepția notabilă a consiliilor responsabile cu etica în domeniu. UPB, care prin managerii săi a fost conectată sistematic, în ultimele decenii, la mediul politic, este singura universitate cu un asemenea nivel de reprezentare în aparatul care administrează, reglementează sau acordă finanțare pentru sistemul de învățământ superior.

De ce contează toate acestea? În vara anului trecut, pe fondul dezbaterilor legate de noile legi ale educației, s-au făcut auzite, mai mult sau mai puțin discret, tensiuni între Universitatea din București și alianța universităților tehnice (ARUT, redenumită ARUST, grupată în jurul celei mai mari universități de profil, UPB). Tensiunile erau legate de accesul universităților la resurse – detalii, mai jos. Acele “ghionturi”, care s-au stins rapid în dezbaterea publică, au căpătat din nou relevanță la finalul anului trecut, când aceeași alianță a universităților tehnice, beneficiarele unora dintre cele mai mari finanțări publice, au solicitat creșterea locurilor bugetate și majorarea finanțării per student în domeniul ingineriei, adică resurse suplimentare.

  • Notabilă este și poziționarea universităților, în vară, față de proiectul Legii învățământului superior. În timp ce Universitaria, consorțiul celor mai mari universități generaliste, a avut o poziție critic-reținută, ARUT – în special prin UPB – a fost cel mai mare dintre consorțiile universitare care au abordat “prietenește” discuțiile cu ministerul, în pofida tuturor controverselor stârnite.

În vară, ARUT respingea criticile formulate atunci de rectorul Universității din București, Marian Preda, cu privire la reprezentarea în forurile de autoritate ale mediului universitar, comparând în acest sens reprezentarea la nivel de consorții – Consorțiul Universitaria (din care face parte Universitatea din București) și ARUT. Acea comparație rezulta într-un avantaj cantitativ pentru Universitaria, ca număr total de reprezentanți în forurile de conducere ale instituțiilor de profil.

Edupedu.ro a verificat care este, de fapt, situația la nivel de management. Rezultatul: o singură universitate din țară, Universitatea Politehnica din București, este reprezentată la nivel de top management (secretar de stat, președinte, vicepreședinte, director general/executiv) în toate forurile de decizie sau consultative, cu excepția celor de etică:

  • singurele consilii majore unde, între reprezentanții Politehnicii, nu am identificat membri cu atribuții de conducere sunt cele cu rol în chestiuni de etică academică, anume CNATDCU, CNECSDTI, respectiv CEMU. În cazul acestui din urmă consiliu, care nu are date actualizate pe pagina sa de Internet, Edupedu.ro scria în 2021 că a primit trei membri noi din partea UPB.

Reprezentanții UPB ocupă acele posturi în instituțiile publice, în unele cazuri, de foarte mult timp, însă acum “alinierea” este aproape perfectă, la nivelul structurilor de conducere.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Mai nou, Poli se ocupa si de schimbarile climatice:) prin PNRR. Finantarea pentru cercetare a UPB-ului depaseste UB, UBB si UAIC la un loc. De vazut si slabiciunea PNL-istilor pentru Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice.

  2. Ar fi interesant de văzut dacă nu cumva sunt și rude aceste ‘somități’.

  3. Cățelăria de partid a creat o altă ramură a mafiei politice care sugrumă țara.

  4. Or fi ei niste impostori, pe care nu mai da nimeni din afara prea multi bani in ultimii 15 ani, dar
    s-au infiltrat in toate forurile. Sper sa scrieti si de ti:calosul de Curaj, care are in mana banii pentru proiecte si-i aloca unei retele de amici, mai ales din Politehnica. Si sindicalistul sef, cu fata de agramat, Hadar, prezent zi de zi la posturi de TV, pe orice subiect, care e de fapt omul tovarasei Andronescu, tot de la Politehnica este. Nu ca Marian Preda ar fi o lumina (se poate vedea usor din lista lui de lucrari ca nu e, ca sa nu mai vorbim de Gelu Duminica, care il ridica in slavi ca pe Dumnezeu – si are de ce, ca doar i-a facut partenera directoare de PR la UB!, ea fiind „fosta jurnalista” adusa in Minister de la Iasi), dar are dreptate in privinta alocarilor bugetare.

  5. Totusi, sotia lui Curaj preda la UB. Deci poate ca dl Preda gaseste o solutie…

  6. Deci se adeverește că unii sunt și rude.WTF.!!!

  7. Dacă pui ingineri la finanțe și administrație rezultatele sunt cele scontate , un dezastru…