G4Media.ro

Universitățile americane domină în continuare clasamentul mondial al instituțiilor de învățământ superior.…

foto: ShanghaiRanking Consultancy

Universitățile americane domină în continuare clasamentul mondial al instituțiilor de învățământ superior. Babeș-Bolyai pe locurile 801 – 900

Universitățile din Statele Unite ocupă 16 din primele 20 de locul în clasamentul anual întocmit de ShanghaiRanking Consultancy și publicat duminică. În 2020 în top 20 figurau 15 instituții de învățământ superior americane în acest clasament.

Pe primul loc se află Universitatea Harvard (SUA), urmată de Universitatea Stanford (SUA), Universitatea Cambridge (Marea Britanie), Massachusetts Institute of Technology (SUA), Universitatea Californiei Berkeley (SUA) și Universitatea Princeton (SUA), primele șase poziții fiind neschimbate față de anul trecut.

În primele 20 de locuri mai sunt alte trei universități europene – Oxford (Marea Britanie, locul 7), Paris-Saclay (Franța, 13) și University College Londra (Marea Britanie, 17).

Universitatea Tokyo (Japonia, 24) este prima în top din Asia, în timp ce singura universitate din România, Babeș-Bolyai, figurează la egalitate cu alte 99 de instituții de învățământ superior pe locurile 801 – 900 din cele 1.000 de poziții ale clasamentului.

Clasamentul Academic al Universităților Mondiale (ARWU) a fost publicat pentru prima dată în iunie 2003 de Centrul pentru Universități de Nivel Mondial (CWCU), Școala Universitară de Educație (fostul Institut de Învățământ Superior) al Universității Shanghai Jiao Tong, China, și actualizat anual. Din 2009, Academic Ranking of World Universities (ARWU) a fost publicat și protejat de drepturile de autor de ShanghaiRanking Consultancy, care este o organizație complet independentă în domeniul informațiilor din învățământul superior și nu este subordonată legal niciunei universități sau agenții guvernamentale. ARWU folosește șase indicatori obiectivi pentru a clasifica universitățile mondiale, inclusiv numărul de absolvenți și personalul care câștigă premiile Nobel și medaliile Fields, numărul de cercetători foarte citați selectați de Clarivate Analytics, numărul de articole publicate în reviste de natură și știință, numărul de articole indexate în Science Citation Index – Indicele extins și de citare a științelor sociale și performanța pe cap de locuitor a unei universități. Peste 1800 de universități sunt de fapt clasate de ARWU în fiecare an, iar cele mai bune 1000 sunt publicate.” este explicația postată pe site-ul ShanghaiRanking Consultancy.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Subfinanțarea cercetării și a educației duce la locul 800+ pentru universitățile românești.

    • Fără discuție. Totodată nu pot sa nu ma întreb dacă a fost și este ceva intenționat sau pur și simplu s-a ales praful și de sistemul de învățământ ca de mai tot în tara asta.

      Și mai aud pe alții că nici înainte nu aveam mari scoli. Nu zic că ne băteam cu marile forțe dar în orice caz aveam domenii unde puteam ține linistiti capul sus.

    • Cercetarea e continuarea fireasca a invatamantului, dar la noi, impostura academica a infestat si cercetarea….copii dotati gasesti, parinti care investesc in educatia lor, deasemenea….dar politicul isi baga coada si se alege praful….e plin parlamentul si guvernul de doctori si universitari dubiosi..la universitati, greul in duc cativa nebuni frumosi….din cinci studenti ramasi in universitate, 3 sau 4 sunt pilosi…raman si unii merituosi, cineva trebuie sa faca si treaba….eu am patit-o, nu am vrut sa iau la doctorat o loaza, era sa pierd dreptul de a conduce doctorate, din cauza tatalui politician…., norocul a fost cu motiunea din 2019, dar stiu ce pila mai vine acum?….sau vreo polita veche….am dat afara o userista, slab pregatita, dar acum e parlamentar duduia,….de la pnlisti nu am primit inca cereri, dar nu e timpul trecut….

    • @ PR

      Aveți cumva o reprezentare despre câți dintre studenții buni rămân în țară sau ce fac în general după ? Chiar sunt foarte curios.

      Oricum, la ce spuneți dvs referitor la pile, e clar ca dispare emulația, probabil chiar și studenții buni isi pierd din motivație și poate chiar scade și exigenta si pasiunea profesorilor în contextul în care materialul este de slaba calitate.

    • Universitățile românești sunt departe de primele o mie !locul 800-900 este doar al unei singure universități românești , Babeș Bolyai din Cluj ,restul nici nu sunt de băgat în seamă.Cred că suntem singura țară europeană cu astfel de „performante” ,ne batem cu țările africane.Asta este „Romania educata” ,o rușine!

  2. In 2014 inainte de prezidentiale Romania avea 4 universitati in primele 800.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-18114523-clasamentul-international-universitatilor-2014-patru-universitati-din-romania-top-800-mondial.htm

    După 7 ani de Românie educată pas cu pas, nu mai avem niciuna in top 800

    Mai sunt încă 3 ani de cocălăreală, ca vă săturați

    • Si cand ne gandim ca ar fi putut fi presedinte Victor Ponta, doctorandul lui Adrian Nastase, sau Vasilica Viorica Dancila, intelectuala eminenta, ce promoveaza cunoasterea la nivel international…
      Doar sa ne imaginam ce progrese remarcabile ar fi putut realiza universitatile cu un presedinte al tarii ca Victor sau ca Viorica!
      Pacat ca nu au inteles romanii unde ne stau valorile… Unii au inteles, de pilda toti detinutii de la Poarta Alba au votat cu doamna Dancila la alegerile prezidentiale. Dealtfel inchisorile din Romania au un nivel academic si intelectual remarcabil, o multime de carti si tratate stiintifice fiind redactate acolo.
      E regretabil ca romanii din afara sistemului penitenciar sunt cocalari si nu stiu ei cu cine trebuie sa voteze

    • Invatamantul si cercetarea au avut parte de zeci de ministri si reforme esuate, dupa un Liviu Pop, rezultatele abia in cativa ani se vad, adica catastrofa, urmatorii nu sunt nici ei mai de doamne ajuta….urmariti rezultatele la olimpiadele internationale, copii nostri se comporta remarcabil, dar pe urma, cintribuie la rankingul marilor universitati….., e tragic, dar e adevarul ultimilor 30 de ani…..Subiectul asta nu ar trebui politizat, dar e vreun partid capabil de conpromisuri in interes national?….nu cred….la mine enervarea e si mai mare, ambii copii au plecat in America….dar nu asa ca Florinache, pe banii nu stiu cui…au plecat pe burse integrale, dupa ce au invatat pe branci….universitati din top 5 in clasamentul astae
      Srre

    • De asta americanii votează cu Trump, iar Kovesi formată la Cluj e șefa pe parchetul UE.

  3. De unde bani?… Trebuie finanțate catedrale și alte instituții unde își fac veacul piloșii sau amantele…

    • Da, catedralele sunt pline de amante…

  4. In 2020 inca mai erau 2 universitati in top 1000.

    https://romania.europalibera.org/a/romania-doua-universitati-top-1-000-international-mircea-miclea-dupa-1990-universitatile-s-au-dezvoltat-dupa-model-ceausist/30674011.html

    Ce s-a intamplat ? Simplu. S-a dat drumul la programul interplanetar Romania educata. Invățământul a fost total politizat, si evident s-a ales praful și pulberea.

    Cititi articolul, Kazahstan si Georgia au universitati in top 700. Ce mai e de zis ?

  5. Vezi ca aceste clasamente se stabilesc PENTRU ANUL ANTERIOR.
    Contributia programului, care nici nu a inceput dealtfel, se va vedea in cativa ani.

  6. @nihil…dreptul din Romania nu se aplica in alte tari, majoritatea raman si se chinue pe aici…cei buni, intra la INM, ca magistrati, castiga lefuri bune, dar restul se chinuie pe la cabinete avocatiale sau juristi pe la stat…grav e la celelalte specialitati…la medicina pleaca 80% din cei buni….la stiintele exacte raman in invatamantul preuniversitar cei foarte slabi, ….varfurile emigreaza in toate domeniile, unii imediat dupa liceu….vorbeam zilele trecute cu o doamna profesor de la Colegiul Vianu, fosta diriginta a baiatului meu,…. in ciuda Brexit, copii de acolo, merg la studii in strainatate in procent de 50%…., a crescut cererea pe Olanda, taxele sunt mai mici….olimpicii merg in continuare in USA….va dau exemplul de anul asta, medaliatii de la internationale, cei de clasa a XII-a, sunt deja admisi la Harvard, MIT, Princeton, Stanford…..nu ramane unul in tara….chiar copilul de la inot, David Popovici, este curtat de colegiile americane….sa nu ne mire ca la olimpiada din 2024 o sa concureze pentru SUA….., pentru Romania e o pierdere, asiguram invatamant gratuit, dar ei profeseaza in tarile bogate din UE…..pentru familie e si mai greu, nepotii se nasc in strainatate, uneori nu invata nici limba romana…..eu am un nepot in SUA, mama lui e americanca, credeti ca stie romaneste?….si sunt pregatit si de la copilul cel mic, la aceeasi figura,…. e inca student, si din iubitele de care le-a avut pana acum, una nu e romanca…

  7. @PR

    În primul rând va mulțumesc frumos pentru răspuns.
    Dacă la medicina intuiam, la celelalte sincer nu prea mai am reprezentare. Confirm însă situația cu Olanda prin faptul ca cel puțin în ultimii ~ 2 ani sa zic, soția mea (cetățean olandez de la 5 ani, absolventa de UVA) primește din ce în ce mai multe cereri de meditații încât am ajuns sa ma cert cu ea sa nu mai facă atâtea meditații. Și dacă la început erau mulți care vroiau doar pt a merge la muncă, acum cred ca majoritatea sunt copii care vor la facultate (bineînțeles ca mulți trimiși de părinți cu situație bună dar să știți că am înțeles ca are și câțiva copii de top)

    Asta cu învățământul gratis să știți că nu mi se pare deloc normal daca pleci. Care este câștigul nostru ? Ok, înțeleg ca e greu în Ro și e perfect normal sa încerci sa obti cât mai mult de la viață, cu atât mai mult dacă ești și peste medie, dar nici asa … tu termini scoala gratis și după … te cari. Alt stat ia efectiv de-a gata tineri promițători iar tara care i-a format rămâne fără oameni calificați. Poate totuși ar trebui puse anumite condiții privind un număr de ani pe care sa ii stai.

    Va mulțumesc încă o data.

    • Pareti oameni educati, de aceea ma surprinde afirmatia ca invatamantul este gratuit. Doar pare, dar in realitate educatia este platita din taxele si impozitele contribuabililor, adica a parintilor.
      La chestiune, e totusi rusinos ca nici o universitate privata din Romania nu se afla in in primele 1000 din clasamentul Shanghai, din ce stiu, BB este de stat.

  8. Pai normal ca se cară când vad dezastrul și corupția din tara… Toată lumea știe ca dacă pleci cât mai tânăr, te integrezi mai ușor în societatea tarii respective

  9. Zicea bine cineva mai sus, încă nu se vad ‘rezultatele’ din mandatul recent al lui Liviu pop…. Iar câmpeanu e doar un politician care prinde mandate și cu stânga și cu dreapta, depinde cum mai bate vantul

  10. Toți pleacă. Cei buni. Indiferent de țară. Germania, UK, Franța, Olanda… E normal, dacă vrei să studiezi unde-ți dorești. Problema e să-i aduci înapoi, după ce s-au format

  11. Unde este Universitatea Bucuresti ? Ca „don reftor” avea alte preocupari urgente – de parca cea pe care se face a o conduce era in – hai sa zicem – in primele 100 !!! Trezeste-te „don reftor” ! Sau …. vise placute – dar lasa locul altuia mai interesat de UNIVERSITATE !