G4Media.ro

Universitățile din România, țintă pentru Rusia: Tot mai multe evenimente cu ambasadorul…

Universitățile din România, țintă pentru Rusia: Tot mai multe evenimente cu ambasadorul Kuzmin și alți oficiali ruși

În ultimii trei ani, vizitele la universitățile din România ale ambasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin, s-au înmulțit. Conform site-ului Ambasadei Rusiei în România, în perioada 2017-2019, Kuzmin a fost invitat să conferențieze la universitățile din București, Cluj și Târgoviște. Universitatea din Craiova este și ea scena unui parteneriat solid cu Rusia.

Ultima vizita a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 19 martie, la Universitatea din Pitești. ”Pe 19 martie a.c., Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a vizitat Universitatea din Pitești, unde s-a întâlnit cu studenții și corpul academic profesoral universitar și a participat la dezbaterea pe temă „România, UE și Rusia – istorie, relații și tendințe moderne”, precum și vis-a-vis de mai multe probleme din agenda regională și internațională”, arată Ambasada Rusiei într-o postare pe Facebook.

Astfel, începând cu 2017, prezența lui Kuzmin la evenimentele academice organizate de Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, Universitatea Valahia din Târgoviște a fost, în medie, de două ori pe an.

  • Pe 18 februarie, Valery Kuzmin a vizitat Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde s-a întâlnit cu studenții și profesorii departamentului de limbi și literaturi slave, cu vicedecanul Facultății de Filologie Dorin Chira, directorul Centrului de Cooperare Internațională Sergiu Miscoiu, precum și cu personalul și colaboratorii activi din cadrul centrului „Lumea Rusă” pe lângă Universitate. La cea din urmă dintre aceste întâlniri, au fost prezenți și reprezentanții de la ONG „Vostok”. Ambasadorul a predat bibliotecii Centrului seria de cărți „Scriitorii ruși și Ortodoxia”, ediție a Fundației Publice Internaționale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe. (sursă aici)
  • Cu câteva zile înainte de întâlnirea din Cluj, ambasadorul Kuzmin a participat la o festivitate dedicată aniversării a 29 de ani de la stabilirea Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, precum şi aniversării lui Momcilo Luburici, Preşedintele acestei instituţii de învăţământ.

La conferinţă festivă au participat discipolii sărbătoritului şi absolvenţii Universităţii: parlamentarii români şi funcţionari de stat, reprezentanţi ai ONG-urilor, ai asociaţiilor    civice şi profesionale, ai instituţiilor de învăţământ superior din România şi din Turcia,   diplomaţi ai ambasadelor străini acreditate în România, cadre didactice şi studenţi ai Universităţii.

  • Pe 31 mai 2018, a vizitat Universitatea din București, unde s-a întâlnit cu studenții și profesorii Facultății de Sociologie și le-a povestit despre pregătirea Campionatului Mondial FIFA de fotbal din Rusia, se arată într-un comunicat emis de Ambasada Rusiei.
  • Pe 16 aprilie 2018, ambasadorul Kuzmin a lansat Săptămâna Culturii Ruse la Universitatea din București, la iniţiativa Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine.
  • La jumătatea anului 2017, ambasadorului Rusiei a vizitat Universitatea din Târgoviște „Valahia”, „unde a avut o conversație cu rectorul Călin Oros și membrii Consiliului Ştiinţific.” (sursa)
  • În aprilie 2017, Kuzmin s-a întâlnit la Cluj cu rectorul UBB Ioan-Aurel Pop, actualul președintele al Academiei Române. În comunicatul emis de Ambasada Rusiei se arată că în cadrul întâlnirii „s-au discutat chestiunile de reînnoire a activităţii Comisiei comune ruso-române pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale. De asemenea, în conversaţie a fost abordată tema de extindere a relaţiilor dintre universităţile celor două ţări.”

Și Universitatea din Craiova este o gazdă predilectă pentru oficiali ruși, prin intermediul Centrului pentru Politica Externă și Studii de Securitate (o structură a Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, condus de Florin Păsătoiu). În 2017, acest centru a organizat un eveniment extrem de controversat: l-a invitat să conferențieze la Craiova, la sediul bibliotecii județene, pe Alexei Gromâko, diplomat rus și directorul Institutului Europa din cadrul Academiei Ruse de Ştiințe. Potrivit relatărilor de la eveniment, Păsătoiu – care a fost și moderatorul conferinței – l-a lăsat pe Gromâko să își expună doctrina anti-NATO și anti-europeană fără a-i da vreo replică, mai mult, aprobând spusele acestuia (sursa 1sursa 2sursa 3).

Tot în 2017, centrul condus de Păsătoiu a invitat-o la Craiova să discute despre ”regionalizarea Euroasiei” pe Ekaterina Mihailenko, de la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul Universității Fedarale din Ural, Rusia.

Și Academia de Studii Economice din București (ASE) are o legătură trainică cu Rusia, aici fiind organizat Centrul Cultural Rus.

Amintim că la începutul lunii martie 2019, Patriarhul Daniel a scris prefața ediției în limba română a cărții „Cugetări pentru fiecare zi din an” a Patriarhului rus Kirill, volum lansat deja la Baia Mare și care urmează să fie lansat și la Cluj. Potrivit unui afiș al evenimentului, volumul Patriarhului Kirill va fi lansat pe 2 aprilie la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș – Bolyai din Cluj, în prezența Mitropolitului Andrei al Clujului și a lui Vasile Stanciu, decanul facultății.

Citește și

Patriarhul Daniel a semnat prefața unei cărți scrise de Patriarhul rus Kirill

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Si ce vor sa ne invete? Taticu’ Putin care fura poporul rus de 20 de ani si invadeaza alte tari + amenintari nucleare vrea sa ne invete cum se face asta?
    Mafia ruseasca are nevoie de noi teritorii de lucru? Bai plecati la voi acasa bai comunisti imputiti …

    • NU, muncitorule, vor sa ne „invete” ca Rusia e culta, umblata si poarta costume fine.
      Si dupa ce ne vor fi invatat vreio cativa ani e niste chestiuni din astea usurele, vor veni cu cele grele. SI daca vom refuza, vor incepe santajul: pai daca ati acceptata aia, de ce sa nu acceptati si asta? Daca v-am tinut conferinte inutile despre fotbal, ce-ar fi sa tinem si una despre „familia traditonala”?
      Orice numai sa dinamiteze din interior tot ce vine din vest si sa dea impresia de oameni de lume.
      Sunt foarte buni! Iar noi suntem foartge prosti daca nu sisteam rapid „infratirile” astea.

  2. Eu nu le-aș numi ținte, de vreme ce Kuzmin nu le pune pistolul la tâmplă, ci ele îl invită de bună voie. Gazde, parteneri, jeguri…voi alegeți.

    • Presupun ca stii sigur cum s-au „produs” invitatiile, nu?

    • SUNTEM Exemplu in ISTORIA NOASTRA SCURTA CA ROMANIA, IN CARE MELcii,RAmele,CARACATITELE,miriapodele,PITORILE…SI alte nevertebrate,facem sluj….avem genetic,apucaturi de SLUGI

      s

  3. Toate aceste persunulitati autointitulate profesori universitari, intocmai ca Dragnea si psd, se doresc vesnice iar perpetuarea lor datorita mediocritatii si coruptiei care colcaie la nivelul respectiv nu poate fi garantata decat de Rusia.

  4. Nu vă pierdeți vremea la Iași. Taraba de diplome universitare AL I Cuza e de mult un bastion al securistilor si neo-comunistilor,după asemănarea rectorului pe care l-au votat. Va puteti folosi de ei oricând, votacii fiind toti niste mediocritati lucii si niste carieristi jalnici, după modelul rectorului lor, cu o „stralucita” activitate stiintifica internationala la Univestitatea din… Bălți (Rep. Moldova).

  5. Univesitățile invită persoane foarte bine pregătite, și fiindcă în NATO nu există, îi invită pe ruși și este foarte bine.
    România Mică în 1859 s-a constituit datorită Rusiei,în sec XVIII Rusia a interziz catolicizarea Transilvaniei și a Banatului de către Austria, în 1849 Rusia a salvat Austria și Transilvania datorită revoluției ungare, în 1877 România a scăpat de otomani datorită Rusiei, în 1916 rușii i-au oprit pe germani să nu ocupe Moldova, ADN-ul nostru este de aproape 80% slav…

    • da ce cauti tu Dughin’e aici pe site ? tu esti considerat fascist chiar la tine in rusia si nu te mai cheama nimeni prin studiouri, nici antena3 nu te invita ?

    • Bai idiotule, Rusia tarista era un stat democrat si civilizat pe cand Rusia de acum este un stat cleptocrato-criminal, deci nu au nimic de-aface una cu alta doar ca o banda criminala a pus mana pe putere acum 100 de ani si se mentine.

    • Delirezi Nicule. Da-ti singur doua palme, inainte sa dea vreo masina peste tine cand iesi somnambul pe strada.

  6. Nu s-a gasit nimeni sa-i aduca un cadou in onoarea Rusiei o galeata de borhot pe care sa i-o verse peste picioare?

  7. au venit pe teren fertil. profesori romani si-au declarat public admiratia pentru putin.
    comunistii sunt cei mai mari criminali din istorie, in rusia au fost intre 10 si douzeci de milioane de oameni ucisi de dictatori.
    aflata sub stapanirea lor binefacatoare, partidul comunist roman, radacina actualilor conducatori, a exterminat sute de mii si a distrus milioane de vieti.

  8. Ioane. Fără un argument dovedești că ești în afara subiectului, zero istorie. Toți în situația ta, răspund printr-un limbaj suburban și jignitor ascuzându-și neștiința în istorie. Tu ești un cerc mic crezând că le ști pe toate, dar după ce vei studia istorie cercul se va lărgi și atunci vei înțelege cât de puține informații ai cunoscut și ce înapoiat erai.

  9. Atunci un răspuns la obiect: Romania mica s-a constituit pentru ca Anglia si Franța voiau un tampon in fata Rusiei.

    Rusia a salvat Austria??? Wtf.

    In 1877 Rusia al cerut Romaniei sa permita trupelor sale sa ii traverseze teritoriul si Rusia a garantat sa nu se atinga de teritoriul românesc. Cand a vazut ca Rusia si-o cam ia de la turci Romania a insistat sa intre in război si a participat decisiv la razboi. Drept rasplata Rusia a luat României 3 judete din Basarabia si i-a dat la schimb stepa dobrogeana (f generos Rusia, multumim).

    Rusia a aparat atat de mult Moldova de nemti in primul razboi incat Romania a trebuit sa dizloce trupe in Basarabia care sa apere populatia civila de retragerea trupelor rusesti in debandada si de jafurile aferente – multumim Rusia.

  10. Liviu, citește ceva istorie să nu devi penibil.
    În anul 1848, revoluționarii unguri au înfrânt armata austriacă iar ampăratul de 18 ani a solicitat ajutor Rusiei care a invadat Ungaria și Transilvania revoluționarii unguri fiind înfrânți iar la Arad au fost executați 13 generali unguri.
    În 1877, rușii având 16 divizii a 15.000 militari din cele 80 cât era armata rusă atunci, au trecut Dunărea și cu o parte se apropiau de Constantinopol. Din Serbia turcii s-au retras și s-au baricadat la Plevna. Plevna a fost încercuită de ruși dar cu insuficiente forțe de a-i înfrânge. Sosirea din Rusia de forțe suplimentare ar fi durat zeci de zile. În acel moment s-a solicitat intervenția armatei române care avea doar 4 divizii cu un total de 50.000 militari dar cu puține arme. Pentru a-i umili pe ruși generalul turc s-a predat la armata română. Prin tratatul de la Berlin marile puteri au dat Rusiei cele 3 județe din sudul Basarabiei luate de marile puteri de la ruși în Războiul Crimeei și au dat României cele două județe din sudul Dobrogei. În anul 1916 armata rusă a oprit ofensiva austro-germană, iar în anul 1917 armata română refăcută parțial a ocupat un aliniament de apărare în Moldova de 100 km iar rușii 400 km. În anul 1918 când armata țaristă a fost desființată de Lenin, retragerea s-a făcut în debandată abandonând zeci de tunuri care au fost o mană cerească pentru armata română care le-a folosit în anul 1919 împotriva Ungariei Sovietice, și în anul 1941 – 1945.

  11. În România, am observat un fenomen de disonanță cognitivă.

    Pe o parte, auzi cu „Mu*e ciuma roșie”, dar pe de altă parte, tot aceia zic de „săracii ruși” când e vorba de comunism.

    Bizar.