Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Putin aprofundează „parteneriatul strategic” al Rusiei cu China în probleme geopolitice majore
Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin a încercat luni să aprofundeze parteneriatul strategic cu China, extinzând cooperarea în domeniul apărării și consolidând coordonarea dintre Moscova și Beijing în probleme geopolitice majore, relatează Reuters.
De la invazia Ucrainei, Putin a înclinat mai puternic spre China, deoarece războiul și sancțiunile occidentale severe au torpilat relația Rusiei cu Statele Unite și aliații săi europeni.
Chiar înainte de invazie, Putin și Xi Jinping au declarat un parteneriat „fără limite”, deși, la o întâlnire de săptămâna trecută din Uzbekistan, Putin a declarat că a înțeles că președintele chinez a avut preocupări și întrebări cu privire la conflict.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, un aliat apropiat al lui Putin, s-a întâlnit cu Yang Jiechi, cel mai înalt diplomat al Chinei, la Nanping, pentru a discuta despre punerea în aplicare a acordurilor la care Putin și Xi au ajuns la întâlnirea lor.
„Dezvoltarea unui parteneriat strategic cu China este o prioritate necondiționată a politicii externe rusești”, a afirmat Consiliul de Securitate într-o declarație.
Patrușev și Yang au discutat, de asemenea, despre peninsula coreeană, Taiwan și Ucraina.
„Părțile au convenit asupra continuării cooperării militare, cu accent pe exerciții și patrule comune, precum și asupra consolidării contactelor dintre statele majore”, a precizat consiliul de securitate.
Patrușev, un fost spion sovietic care îl cunoaște pe Putin încă din anii 1970, este un aliat al liniei dure a liderului de la Kremlin și este văzut ca fiind unul dintre puținii oameni capabili să îl influențeze pe președintele rus.
Parteneriatul tot mai profund dintre superputerea în ascensiune a Chinei și titanul resurselor naturale al Rusiei a stârnit îngrijorare în unele capitale occidentale.
În ultimii ani, China a participat la o serie de exerciții militare rusești, menite să simuleze modul în care țările s-ar apăra în fața unui atac.
Moscova a sprijinit în mod repetat Beijingul în privința Taiwanului și a criticat ceea ce consideră a fi „provocări” din partea Statelor Unite.
China s-a abținut să condamne operațiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei sau să o numească „invazie”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.