Unul dintre copiii torturați în orfelinatele lui Ceaușescu: ”Ne-au bătut până când nu ne-am mai putut mișca”
La trei decenii de la prăbușirea comunismului în România, Vișinel Bălan, consilier la grupul parlamentar al USR și activist civic, are încă amintiri dureroase despre perioada în care a crescut în orfelinat, în perioada comunistă, transmite Digi24 într-un reportaj publicat miercuri.
Vișinel Bălan a fost unul dintre „decreței”, copiii abandonați de familii sărace ca urmare a politicilor prin care statului a decis să lupte împotriva unei crize demografice prin interzicerea avortului.
„Ne-au bătut până când nu ne-am mai putut mișca”, își amintește activistul Vișinel Bălan, despre mediul din orfelinat, în care a intrat în 1987, la vârstă de doar două luni.
În orfelinatele lui Ceaușescu, copiii emaciați erau bătuți, abandonați în cuști, legați de paturi și îmbrăcați în zdrențe. Acestea au fost imaginile care, pentru întreaga lume, au fost definitorii pentru perioada de după Revoluția din 1989 din România.
În urma experiențelor sale, Vișinel Bălan a devenit vocea copiilor orfani de astăzi, luptând pentru drepturile lor. Tânărul este președintele ONG-ului „Vocea Copiilor Abandonați”.
„Sunt multe de făcut! Doar 3% dintre copiii care cresc în astfel de centre duc vieți complet independente ca adulți”, spune Bălan.
Astăzi, în jur de 50.000 de copii sunt îngrijiți de stat, iar jumătate din ei ajung în grija asistenților sociali. Restul sunt instituționalizați în cămine cum ar fi „Casa lui Pinocchio”, o casă modernă pentru copii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, în București.
Citește articolul integral pe Digi24.
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii