G4Media.ro

Unul dintre motivele pentru care candidata lui Macron pentru Comisia Europeană n-a…

Sylvie Goulard

Unul dintre motivele pentru care candidata lui Macron pentru Comisia Europeană n-a reușit să-i câștige pe europarlamentari: A fost plătită cu 13.000 de dolari pe lună de un institut american în timp ce era europarlamentar

Sylvie Goulard, candidata lui Emmanuel Macron la postul de comisar european al Franței, ar putea fi respinsă de europarlamentari înainte de a-și prelua funcția, fiind afectată de scandalul unor angajări fictive și de slujba ei profitabilă la un grup de reflecție din SUA, scrie The Financial Times, citat de Rador.

La o audiere combativă de confirmare de miercuri din Parlamentul European (PE), care a durat trei ore, dna Goulard a fost atacată de grupurile politice rivale pe tema unui scandal implicând delapidarea de fonduri PE în cadrul partidului ei MoDem, afacere care în 2017 a și forțat-o să demisioneze de la conducerea ministerului francez al apărării.

Deși PE nu a constatat nici o ilegalitate, iar dna Goulard a înapoiat o sumă apropiată de 45.000 de euro, cazul încă mai este investigat de autoritățile franceze și de oficiul anti-fraudă al UE.

„Sunt curată”, a declarat dna Goulard, care neagă orice neregulă în acest dosar. „Nu am fost inculpată și nu am fost găsită vinovată”, a declarat ea, precizând că a demisionat din funcția de ministru pentru a evita să fie distrasă de o anchetă ce îi putea compromite rolul. „La acel moment am luat o decizie pe baza sufletului și conștiinței mele, iar același lucru îl fac în fața voastră.”

În urma audierii, o majoritate a europarlamentarilor a votat împotriva numirii dnei Goulard drept nou comisar al pieței interne, solicitând în schimb ca ea să răspundă în scris la întrebări suplimentare și, eventual, să revină pentru o nouă audiere.

„Există un nor de îndoială care planează deasupra candidaturii lui Sylvie Goulard”, a declarat Christian Ehler, europarlamentar din ce mai mare grup din PE, Partidul Popular European (PPE) conservator.

Dacă nu va reuși să-i câștige pe europarlamentari nici a doua oară, respingerea dnei Goulard va deveni o problemă jenantă pentru dl Macron, forțându-l să găsească un nou candidat, și ar reprezenta totodată cel mai mare scalp pe care europarlamentarii îl vor fi smuls viitoarei Comisii.

Pe lângă investigația pentru fraudă, fosta europarlamentară franceză a fost supusă tirurilor și pentru că a fost plătită cu 13.000 de euro pe lună în perioada 2013-2016 de grupul de reflecție american Berggruen Institute. Salariul a fost dezvăluit de dna Goulard și verificat de comitetul juridic al PE, care a considerat că nu prezintă nici un potențial conflict de interese pentru viitoarea ei funcție de comisar.

  • NOTA: Nu este ilegal ca un europarlamentar să încaseze și alte venituri, cel mult se poate pune în discuție cât de etic este ca un ales plătit din bani europeni să încaseze, în acest caz particular, bani de la organizații finanțate de Statele Unite.

Dna Goulard a apărat asocierea ei cu institutul, afirmând că munca ei a fost legată de promovarea integrării europene și combaterea șomajului în rândul tinerilor în urma crizei financiare a blocului.

După o serie de întrebări privind rolul ei, dna Goulard a adoptat un ton mai conciliant, declarând că salariul ei „e posibil să-i fi ofensat pe unii, îi ofensează pe unii oameni”. „După aceea m-am gândit: «Da, poate ar fi trebuit să încerc să găsesc o altă abordare.”»

Dna Goulard se află de o vreme în colimatorul principalelor două familii politice din UE, fiecare dintre ele văzându-și în ultima săptămână câte un comisar desemnat doborât de PE. Conservatorul Laszlo Trocsanyi din Ungaria și social-democrata Rovana Plumb din România au eșuat amândoi luni în a trece de testul conflictelor de interese financiare.

Oficiali ai PE au avertizat că dna Goulard, care este o liberală din grupul Renew Europe al lui Macron, este în mod special vulnerabilă, întrucât nici un candidat din partidul ei nu a fost deocamdată respins. „Nu e corect, dar așa e în politică”, a declarat un oficial al partidului.

Oficiul UE anti-fraudă, OLAF, a anunțat miercuri că ancheta sa privind-o pe dna Goulard este încă în desfășurare, deși nu a oferit alte detalii. El a afirmat că deschiderea investigației nu înseamnă că persoana în cauză a „comis vreo fraudă ori neregulă”.

Sursa: The Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba/ Sursa Foto: Facebook

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Felicitari UE ,daca veti reusi sa aduceti totul la suprafata si sa aratati lumii transparenta atit de necesara ,transparenta sau nevoia de transparenta , ce nu mai poate fi negata de nimeni in Secolul IT-ului cum il numesc eu ,nevoie ce ne face dornici de cunoastere, de a sti si incercarile unora de a escamota si de a ascunde adevarul sunt sortite esecului . Oameni buni -nu avem unde ne ascunde- Stiu ca firea animalului numit om doreste mereu sa piteasca cite ceva , dar acum nevoia de cunoastere este infinit mai mare decit nevoia de ascundere ,mai ale cind stii ca oricum vei fi prins daca faci asta .Aduceti totul la lumina, de la decizia politica la intelegerile inter statale si viitorul este al vostru si al nostru .

  2. numai sarantoci prin parlamentul ue. ce facea de 13k euro pe luna? ca suna a spaga disimulata in plata ca salariu.

  3. Hai mai ciolosica cu fata ciupita, mai spunele inca o data ca ti-au placut explicatiile frantzuzoicei. Chiar nu inteleg ca noi stim sa umblam cu ocaua mica si cea mare.

  4. @SIncer
    Aveti absoluta dreptate!