Unul dintre suspecții în cazul morții jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a fost ucis într-un accident de mașină la Riad
Mashal Saad al-Bostani, ofițer în cadrul Forțelor Aeriene Regale Saudite, a fost ucis într-un ”accident de mașină controversat” în capitala Arabiei Saudite, Riad, scrie publicația Daily News, citând ziarul turc Hürriyet.
Bostani a fost unul dintre cei 15 suspecți în cazul morții jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Cei 15 au intrat în Turcia pe 2 octombrie, s-au dus la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul în timp ce și Khashoggi era acolo, apoi au părăsit țara în aceeași zi.
Publicația citată mai precizează că nu există alte detalii în ceea ce privește accidentul în care și-a pierdut viața Mashal Saad al-Bostani și nici rolul său în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi nu este clar.
Daily News mai notează că un editorialist al publicației turce Hürriyet, Abdulkadir Selvi, a spus joi că următoarea persoană care urmează să fie ”executată” este consulul saudit la Istanbul, Mohammad al-Otaibi. Motivul: șeful statului saudit, prințul Mohammad bin Salman ”ar face orice pentru a șterge orice dovadă” (a uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi – n. red.).
Cotidianul turc Yeni Șafak a scris miercuri că vocea lui Al-Otaibi poate fi auzită într-una dintre înregistrările despre care autoritățile turce cred că au fost făcute în timpul ”interogării” lui Khashoggi la consulatul saudit.
Potrivit publicației citate, în înregistrare se poate auzi vocea lui Al-Otaibi spunându-le celor care îl interogau pe jurnalist: ”să o faceți în altă parte, în afara consulatului, altfel voi avea probleme”. Replica celor care făceau interogatoriul a fost: ”taci din gură dacă vrei să trăiești când te întorci în Arabia Saudită”.
Al-Otaibi s-a întors în Arabia Saudită pe 16 octombrie, cu puțin timp înainte ca rezidența sa din Istanbul să fie percheziționată de poliția turcă.
Jurnalistul Jamal Khashoggi, care a dispărut, pe 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, și despre care se presupune că a fost asasinat, ar fi fost ucis în 7 minute, a declarat un înalt oficial turc pentru publicația Middle East Eye, citat de Digi24.ro Oficialul ar fi ascultat înregistrările audio făcute de smartwatch-ul pe care Khashoggi îl purta și pe care l-ar fi pornit chiar înainte să fie ucis.
Khashoggi ar fi fost dus cu forța din biroul Consulului General într-un alt birou din apropiere, unde a fost legat de masă. Oficialul turc spune că pe înregistrare se aud țipetele disperate ale jurnalistului. După ce trupul său ar fi fost tranșat, o dubă neagră ar fi intrat în consulat pentru a lua rămășițele.
„Nu a existat nicio tentativă de a-l interoga. Au venit special să îl ucidă”, a declarat oficialul turc.
Khashoggi ar fi fost apoi injectat cu o substanță necunoscută.
Salah Muhammad al-Tubaigy, șeful echipei de legiști de la serviciul de inteligență saudit, s-a numărat printre cei 15 cetățeni saudiți care au aterizat la Ankara în toiul nopții, cu un avion privat, aducând cu ei un fierăstrău, și care au plecat în aceeași zi.
Oficialul turc susține că Tubaigy a început să tranșeze corpul jurnalistului, după ce l-a injectat cu o substanță, în timp ce Khashoggi era conștient încă.
Pe înregistrare s-ar auzi cum Tubaigy le recomandă celorlalți asasini să asculte muzică. „De fiecare dată când fac treaba asta îmi place să ascult muzică. Ar trebui să faceți și voi la fel”, ar fi spus acesta.
O versiune audio de 3 minute a înregistrării ar fi ajuns în posesia ziarului Sabah, însă jurnaliștii nu au publicat-o încă.
O sursă a declarat pentru New York Times că Tubaigy a sosit în Turcia cu un fierăstrău. Tubaigy este și președintele Organizației saudite de patologie și medicină legală, precum și membru al Asociației Saudite pentru patologie.
În 2014, ziarul Asharaq al-Awsat, din Londra, i-a luat un interviu lui Tubaigy, în care acesta vorbea despre o „clinică mobilă” parțial concepută de el, cu ajutorul căreia medicii legiști pot efectua autopsii în doar 7 minute pentru a determina cauzele unei morți.
Arabia Saudită ar urma să recunoască uciderea jurnalistului dispărut
Până acum, Arabia Saudită a negat orice implicare în dispariția lui Jamal Khashoggi și a afirmat că acesta a părăsit consulatul în aceeași zi în care a intrat. Saudiții nu au adus însă dovezi video care să îl arate pe jurnalist părăsind consulatul.
Foto: Mashal Saad al-Bostani / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii