UPDATE 40 de mesaje RO-Alert trimise în jumătate de țară din cauza inundațiilor / Efectele furtunii de joi aseară: Localități fără curent, zeci de copaci căzuți, mașini și case avariate, străzi inundate
Mai multe localități au rămas fără alimentare cu energie electrică, zeci de copaci au căzut, alte zeci de mașini au fost avariate, localități au fost inundate, iar străzile din multe orașe au fost umplute cu apă, în urma furtunii de joi seară.
- UPDATE 09:34 ISU a transmis printr-un comunicat că au fost transmite 40 de mesaje RO-Alert în 19 județe și că 107 localități din 20 de județe au fost afectate de inundații. Vezi la final comunicatul integral al ISU.
știrea inițială
Un copac a căzut pe o locuință în comuna Călinești, județul Pitești, anunță pompierii.
Mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt, joi seara, în municipiul Piteşti şi în câteva localităţi din zona centrală a judeţului Argeş, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), transmite Agerpres.
„Pompierii sunt în teren şi acţionează pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteorologice din această seară, pentru a preveni apariţia unor victime, a evita izbucnirea unor posibile incendii, pentru a acorda primul ajutor calificat la nevoie, precum şi pentru a elibera căile de circulaţie. Misiunile noastre se desfăşoară şi în cooperare cu distribuitorii de energie electrică şi gaze, precum şi cu autorităţile locale”, au transmis reprezentanţii ISU Argeş, vineri dimineața.
Conform sursei citate, în comuna Călineşti un copac a căzut pe o locuinţă, iar mai multe crengi au căzut pe o conductă de gaze de pe proprietatea privată.
În municipiul Piteşti şi în comuna Albota au căzut copaci pe carosabil, iar în localităţile Băiculeşti şi Dobreşti au fost afectate reţelele de alimentare cu energie electrică.
„Până în acest moment nu sunt persoane rănite. Situaţia este în dinamică”, au precizat reprezentanţii ISU Argeş.
În Mehedinți, zeci de structuri de acoperiş sau alte elemente de construcţie au fost doborâte şi 12 autoturisme au fost avariate de copacii doborâţi, joi seara, de vijelia puternică, iar peste 20 de gospodării au fost inundare de ploaia torenţială
Potrivit ISU Mehedinţi, pompierii din judeţ intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării şi îndepărtarea copacilor de pe autoturismele cetăţenilor, dar şi de pe carosabil, transmite Agerpres.
„Au fost afectate 24 de structuri de acoperiş sau alte elemente de construcţie (dislocate şi căzute), 12 autoturisme au fost avariate, 20 de copaci au căzut pe carosabil blocând circulaţia şi 22 de gospodării au fost inundate”, a informat ISU Mehedinţi.
În ultimele două ore, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate de Codul Portocaliu şi Codul Roşu, în dispeceratul ISU Mehedinţi au fost înregistrate circa 70 de apeluri de la cetăţeni. Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din municipiul Drobeta-Turnu Severin, unde pompierii acţionează pentru îndepărtarea unor elemente de acoperiş, copacilor căzuţi pe carosabil, dar şi pentru evacuarea apei din gospodării.
Potrivit sursei citate, pentru asigurarea unui răspuns prompt în cazul înregistrării acestor situaţii deosebite, a fost activată şi grupa operativă a ISU Mehedinţi începând cu ora 19,30. Printre localităţile afectate de fenomenele meteo se numără municipiul Drobeta-Turnu Severin, Orşova şi Gura Văii.
În Alba Iulia, o ploaie torențială care s-a abătut joi seara peste municipiul Alba Iulia a transformat unele artere proaspăt modernizate în adevărate canale navigabile, relateazxă Alba24.
Pe Bulevardul Revoluției 1989, în zona Mercur, la intersecția cu strada Vânătorilor, apa a acoperit complet carosabilul și pista de biciclete. „Valurile” produse de autovehicule au luat pe sus sensul giratoriu provizoriu.
Și noile stații de autobuz au fost inundate, astfel că cetățenii care așteptau transportul public în comun au fost nevoiți să refugieze pe bănci.
Într-o altă zonă a municipiului, respectiv în fața cimitirului municipal, canalizarea nu a mai făcut față și apa s-a revărsat din nou pe carosabil.
Probleme au fost semnalate și în intersecția din zona gării CFR, unde pe carosabil s-a format un mic lac.
La Teiuș, pe DJ 750C – drumul care duce spre Stremț, o porțiune din zona intersecției cu DN 1 a fost complet acoperită de ape.
Potrivit ISU Alba, până la ora 23:00, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate de Codul Portocaliu, în dispeceratul ISU Alba au fost înregistrate 54 de apeluri de la cetățeni.
Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din municipiul Sebeș si orașul Cugir unde pompierii militari cât si pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență au actionat pentru evacuarea apei din mai multe gospodării.
Și în Teleorman, zeci de copaci au căzut în mai multe zone, în urma furtunii.
Furtuna de joi seară a creat probleme și în mai multe zone din județul Cluj. Pompierii au primit peste 160 de solicitări, informează Monitorul de Cluj.
Tot orașul Cluj-Napoca și zona metropolitană au fost afectate de furtuna care a avut loc la ora 20:00. Pompierii au primit peste 160 de solicitări, iar o bucată de tavan de la Iulius Mall s-a desprins.
„Începând cu ora 20.00 dispeceratul ISU Cluj a răspuns la peste 160 de solicitări transmise prin numărul unic de urgente 112 privind efectele fenomenelor meteo, majoritatea fiind situații în care apa s-a acumulat în cantități reduse, iar după oprirea precipitațiilor s-a retras de la sine.
Totodată, pentru alertarea populației a fost transmis un mesaj prin sistemul RO-Alert privind fenomenele meteorologice cod portocaliu către unitățile administrativ teritoriale Cluj-Napoca, Baciu, Chinteni, Floresti, Apahida și Jucu.
Echipajele ISU Cluj au acționat pentru evacuarea apei acumulate în 9 subsoluri și 12 imobile, precum și la o alunecare de teren în localitățile Cluj-Napoca, Florești, Sânicoara și Baciu. Totodată, s-a acționat pentru îndepărtarea 9 arbori doborâți de vânt, care au avariat 8 autoturisme.
Pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo cod portocaliu au acționat 10 autospeciale, cu 7 motopompe și 34 de subofițeri din toate subunitățile de intervenție ale ISU Cluj.
De asemenea, în sprijinul echipajelor noastre au acționat forțe și mijloace ale Poliției Locale, companiei de apă, furnizorului de energie electrică și asociația Cert Transilvania.”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE 09:34 Comunicatul integral al ISU
Încă de la intrarea în vigoare a prognozelor emise de meteorologi, pompierii salvatori din județele aflate sub incidenta acestora au fost la datorie, în sprijinul autorităților și a cetățenilor pentru limitarea și înlăturarea efectelor.
Astfel, în ultimele 24 de ore (13.06.2024), fenomenele hidrometeorologice au produs efecte în 107 localități din *20 de județe (AB, AG, BZ, CL, CS, CJ, DB, DJ, GR, GJ, HD, IS, IF, MH, MS, OT, PH, SV, TR, VL) și municipiul București, zone în care colegii noștri au intervenit pentru evacuarea apei din *131 case, 6 anexe gospodărești, 110 curți, 25 beciuri, 84 subsoluri de bloc, 101 străzi, 6 instituții publice, 8 operatori economici.
Totodată, echipajele operative au derulat misiuni pentru degajarea a 31 elemente de construcție, 191 de copaci doborâți de vânt, 26 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind avariate 9 case, 2 anexe, 3 instituții publice, 17 blocuri și 129 autoturisme.
Din cauza copacilor căzuți pe carosabil, circulația rutieră a fost temporar blocată pe 1 drum național (DN 15E/MS) și pe 5 drumuri județene (DJ 503/TR, DJ 504/TR, DJ 504B/TR, DJ 506/TR și DJ 543/SV), iar echipe specializate s-au aflat în teren pentru remedierea situației și reluarea traficului rutier.
De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor care să pună în pericol vieți și bunuri, la nivel național, au fost transmise 40 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, în 19 județe (AB, AG, CJ, CL, CS, CT, DB, DJ, GJ, GR, IF, IL, MH, MS, OT, PH, TL, TR și VL) și municipiul București.
Totodată, pentru furnizarea răspunsului optim la solicitările de sprijin, apărute în zonele vizate de vremea neprielnică, au fost activate Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției, prin operaționalizarea Grupelor Operative la inspectoratele pentru situații de urgență din 16 județe (AB, AG, CJ, CL, CS, DB, DJ, GJ, GR, IL, MH, MS, OT, TL, TR și VL) și municipiul București.
În localitatea Drobeta Turnu Severin, din județul Mehedinți, și în municipiul București, echipajele specializate au intervenit pentru recuperea celor 5 persoane aflate în autoturismele surprinse de cantitatea mare de apă.
La acest moment, pompierii bucureșteni se află în teren și intervin pentru înlăturarea efectelor survenite ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU.
Nu uitați! Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank