UPDATE A treia zi de grevă în București / Conducerea STB anunță că șoferii care vor ieși azi pe traseu nu vor fi cercetați disciplinar/ Dacă nu ies, riscă desfacerea contractului de muncă
Greva angajaților de la Societatea de Transport București (STB) se prelungește în weekend, după ce discuțiile de vineri seară dintre primarul Nicușor Dan și sindicaliști au durat un minut. Primarul a spus că nu a avut ce să discute cu sindicaliștii, dat fiind că greva a fost declarată ilegală, iar Tribunalul București a dispus reluarea imediată a lucrului. La rândul său, șeful sindicatului, Vasile Petrariu (consilier general PSD) a spus că șoferii vor decide dacă reiau lucrul în absența oricărui acord cu primăria.
UPDATE Ora 21.14 Un număr de 68 de vehicule erau pe traseu sâmbătă seara, la ora 20:00, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.
UPDATE Ora 19.37 Sindicatul Transportatorilor din București anunță, într-un comunicat, că ”majoritatea salariaților, în urma amenințărilor primarului general și al directorului general, au ales să rămână în continuare pe loc” și îl acuză pe Nicușor Dan că ”vrea să bage pumnul în gura salariaților”.
Sindicatul susține că nu a organizat greva declarată ilegală de Tribunalul București și că ar fi vorba de o încetare voluntară a lucrului de către salariații STB, nemulțumiți de nivelul de salarizare. (Citește integral aici)
UPDATE Ora 18.38 Potrivit unor surse G4Media.ro, depoul Colentina a iesit tot la munca. Call centerul anunțat de primarul Nicușor Dan ar fi început sa primeasca telefoane de la angajatii STB care reclamă sindicalistii care încearca să opreasca soferii sa iasă pe traseu.
UPDATE Ora 17.15 Directorul STB, Adrian Criț, a declarat după ședința Consiliului de Administrație de la STB că prejudiciul provocat de grevă se ridică la peste 20 de milioane de lei și a anuțat că banii vor fi recuperați în instanță de la ”cei care au provocat această grevă ilegală”. Criț a mai spus că șoferii riscă desfacerea contractului de muncă dacă nu ies astăzi pe traseu. El a mai spus că șoferii care ies azi pe traseu nu vor fi cercetați disciplinar, potrivit unei decizii adoptate duminică de Consiliul de Administrație al STB. (Citește integral aici)
UPDATE Ora 16.18 Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat marți că ”vremea sindicalismului mafiot în România” a trecut și că angajații STB care au refuzat să iasă pe traseu ieri și azi riscă să le fie desfăcut contractul de muncă. Primarul Capitalei a mai anunțat că a înființat un număr unic de telefon pentru toți șoferii și vatmanii care vor să iasă la muncă dar sunt amenințați de sindicat. El a mai spus că că angajații care se tem de sindicat vor primi consiliere juridică și a salutat începerea cercetărilor de către parchet. Nicușor Dan a anunțat că STB încasează în jur de 4 milioane de lei pe zi. Ședința Consiliului de Administrație este încă în desfășurare. (Citește integral aici)
UPDATE Ora 14:50 Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, cataloghează greva de la STB drept „ilegală, imorală şi penală”, el susţinând că acest conflict este, de fapt, „o conspiraţie” care are caracter politic „La prima mişcare în care se încearcă oprirea risipei şi de creştere a eficienţei, oamenii sunt mobilizaţi fix împotriva echipei care îşi asumă stoparea furturilor”, susţine Ciucu, cerând PSD să se delimiteze de acţiunile liderului sindical, care este şi consilier general din partea PSD, transmite News.ro.
UPDATE Ora 14:47 USR Bucureşti condamnă „actele de vandalism, hărţuire şi violenţă” la adresa şoferilor STB care respectă hotărârile judecătoreşti, îşi respectă obligaţiile şi ies pe traseu în Bucureşti. Într-o postare pe Facebook, USR Bucureşti menţionează că este a doua zi în care un autobuz STB este atacat cu pietre, iar şoferii sunt hărţuiţi şi ameninţaţi, transmite Agerpres.ro,
UPDATE Ora 13:38 Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în momentul de faţă, în jur de 20 milioane lei şi avertizează că, dacă angajaţii nu îşi vor relua activitatea, STB ar putea intra în insolvenţă, transmite Agerpres.ro.
- „Aceste pierderi pot fi cuantificate, din punctul meu de vedere, doar urmare a unui amplu audit economic făcut de către o companie foarte mare. De ce? Pentru că nu îmi doresc ca angajaţi din cadrul instituţiei să facă această evaluare. Eu consider că, pentru transparenţă, şi faţă de publicul călător şi faţă de noi, şi pentru a nu diminua valoarea sau a avea diferenţe majore care să fie imputabile sau contestabile în instanţă, acest lucru făcut de o companie externă ar fi benefic. Ca şi valoare, eu consider că urmare a acestor trei zile de grevă ilegală probabil aceasta se va situa undeva în jur de 20 de milioane de lei. Asta în momentul de faţă. Gândiţi-vă şi la prejudiciile de imagine, la ce vor spune călătorii despre noi şi dacă nu cumva am pierdut suportul bucureştenilor, pentru că o companie finanţată de cetăţeni prin taxe, impozite, trebuie să-şi îndeplinească îndatoririle faţă de ei în primul rând”, a spus Criţ la B1TV, întrebat fiind despre pagubele produse de grevă.
El a subliniat că, în ceea ce priveşte abonamentele călătorilor, ar trebui să fie prelungită perioada de valabilitate a acestora cu trei zile.
- „Ca şi decizie managerială. aici ar trebui să intervenim şi să spunem Da, din păcate n-aţi putut utiliza abonamentul trei zile, o să aveţi încă trei zile la dispoziţie după expirarea lui. Asta pe de o parte. Dar ştim noi prejudiciul pe care l-am adus acelui utilizator prin faptul că el nu a putut să utilizeze transportul public în perioada respectivă? Nu îl cunoaştem, drept urmare s-ar putea să apară şi alte probleme pe care în momentul de faţă nu le putem identifica”, a subliniat Adrian Criţ.
Directorul STB a menţionat că sindicatul reprezentativ va deconta reducerea veniturilor, iar fondul de grevă pe care acesta îl are nu va acoperi valoarea daunelor.
- „STB în momentul de faţă are nişte venituri mult diminuate, urmare a faptului că angajaţii nu şi-au îndeplinit îndatoririle de serviciu şi acest lucru îl va deconta sindicatul reprezentativ. Sunt costurile pe care le avem noi prin contractul de delegare cu Asociaţia Metropolitană Bucureşti-Ilfov, sunt costurile de prestaţie neefectuată, sunt costurile cu utilităţile consumate conform contractului şi neutilizate, care nu aduc niciun beneficiu. Liderii sindicali trebuie să ştie următorul lucru, şi angajaţii trebuie să cunoască: fondul de grevă de care se vorbeşte şi cu care îi amăgeşte sindicatul pe angajaţi nu va acoperi valoarea daunelor”, a punctat Criţ.
UPDATE Ora 13:26 Primarul Capitalei, Nicușor Dan, participă la ora 13.00 la Adunarea Generală a Acționarilor STB în calitate de invitat, potrivit surselor G4Media. La ședință vor fi discutate și decizii privind reluarea activității, conform deciziei Tribunalului.
UPDATE Ora 13:00 Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti va avea sâmbătă, începând cu ora 13:00, o şedinţă pentru a estima pagubele provocate de greva angajaţilor, a declarat, pentru AGERPRES, directorului general al STB, Adrian Criţ,.
- „Să vedem ce se întâmplă. La ora 13:00 avem o şedinţă, la sediu. O să estimăm tot ceea ce înseamnă pierderi, ce identificăm în momentul de faţă, pentru că or să apară şi după 2 luni. E o şedinţă a conducerii”, a spus Criţ.
Potrivit acestuia, singura cerinţă a sindicaliştilor, în momentul de faţă, este demiterea sa.
- „Ne-am întâlnit cu aseară la Primăria Capitalei. Sincer, e complicat să discuţi cu aceste persoane, în condiţiile în care ei manipulează în continuare şi nu mai vor nimic pentru angajaţi, ei vor doar demiterea mea, fără nimic altceva. Nu mai vor, doar demiterea mea, pentru că sunt conştienţi de faptul că au greşit şi urmează să se aplice ceea ce e în contractul colectiv de muncă, în regulamentul intern. Nu poţi să privezi bucureşteanul de transportul public”, a explicat directorul general al STB.
UPDATE Ora 12:53 Sindicaliștii greviști care au rămas pe traseu le-au scris numele acestora pe o tablă, într-unul dintre depourile din Capitală. ”Rușine”, au marcat aceștia în dreptul numelor angajaților STB care au decis să întrerupă greva în a treia zi de la debutul ei. Tot sâmbătă geamul unui autobuz de pe linia 447 a fost spart în apropiere de capătul cursei, în localitatea Moara Micșunești, conform informațiilor G4Media (sursa foto: G4Media).
UPDATE Ora 11:45 Aproximativ 20 de șoferi au spart greva sâmbătă dimineață și s-au întors pe traseul. Un șofer de autobuz s-a întors la muncă având unul dintre geamuri sparte, au declarat surse pentru G4Media.
UPDATE Ora 09:00 Directorul general al STB, Adrian Criț, a anunțat că la ora 08:00 erau 15 vehicule pe traseu cu 2 mai mult decât în ora precedentă:
“La ora 8: 00 sunt 15 vehicule în traseu: – 2 vagoane de la Depoul Dudeşti, respectiv 401, 415, de pe linia 1; 5 vagoane de la Depoul Colentina, trei de pe linia 21 (-056, 016, 027), unul de pe linia 14 (123) şi unul de pe linia 36 (vagonul cu numărul 104); trei autobuze de la Giurgiului ( 6626 de pe linia 104; 6510 de pe linia 610; 4789 de pe linia 420); un autobuz de la Floreasca (6273, linia 442); două autobuze de la Obregia (4628 de pe linia 465 şi 6329 de pe linia 241) şi două autobuze de la Titan (4977 de pe linia 408 şi 4851 de pe linia 472)”, a declarat Adrian Criț pentru Agerpres.ro.
- Citește cum s-au desfășurat negocierile din a doua zi de grevă aici.
- Citește cum a început greva STB și toate evenimentele din prima zi de proteste.
știrea inițială
Directorul general al STB, Adrian Criţ, a declarat pentru Agerpres că sâmbătă dimineață pe traseu erau doar trei tramvaie și 10 autobuze:
- “Din păcate, în continuare, cu toate că există o hotărâre a instanţei din care rezultă că greva este ilegală, angajaţii nu o respectă. Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenta în viitor a societăţii. Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicala, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor. Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă. Fără veniturile realizate urmare a prestării serviciului de transport public local de călători, societatea nu va mai putea funcţiona, prejudiciind în continuare locuitorii oraşului. Siguranţa locului de muncă pentru angajaţii societăţii, care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de bucureşteni este grav afectată. Fac apel la conştiinţa acestora să iasă pe traseu cu gândul la familiile lor, la nevoia de mobilitate a populaţiei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri seara Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu”, a declarat sâmbătă dimineaţa pentru AGERPRES Adrian Criţ.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
150 comentarii