G4Media.ro

UPDATE Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE, după ce încă o dronă s-a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

UPDATE Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE, după ce încă o dronă s-a prăbușit în județul Tulcea / Autoritățile române și-au exprimat „protestul ferm” și au solicitat Moscovei „să oprească imediat atacurile”

Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe ambasadorul Rusiei după ce a fost descoperit un crater de dronă în apropierea graniței cu Ucraina, se arată într-un comunicat emis joi de MAE.

UPDATE 16:51 Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota i-a transmis ambasadorului rus convocat la MAE „protestul ferm al autorităților române față de noul incidentul generat de  prăbușirea necontrolată a unei drone utilizată în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene”, se arată într-un comunicat emis joi de Ministerul de Externe.

De asemenea, „oficialul român a solicitat ferm părții ruse să oprească imediat  atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene, care pun în pericol securitatea națională a României și siguranța transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile de la Dunăre și Marea Neagră.

Secretarul de stat a condamnat cu fermitate acțiunile părții ruse de escaladare a situației de securitate în regiune. Atacurile Federației Ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene reprezintă crime de război”, mai precizează MAE.

Știrea inițială 

Potrivit Ministerului Apărării, un crater a fost descoperit într-o zonă nelocuită din apropierea localității Grindu din județul Tulcea, care se află în fața portului Reni, în sudul Ucrainei, peste Dunăre.

Ca răspuns la „noua încălcare a spațiului aerian al României, contrară dreptului internațional”, va fi convocat șeful misiunii diplomatice a Rusiei, mai transmite MAE.

Ministerul a precizat că condamnă cu fermitate „atacurile repetate” ale Moscovei și că sunt în curs consultări cu „aliații din NATO cu privire la evoluțiile de la frontiera româno-ucraineană, inclusiv incidentul de astăzi”.

De asemenea, armata română a identificat drona pe sistemul său de supraveghere radar care „a indicat o posibilă intrare neautorizată în spațiul aerian național, cu un semnal detectat la joasă altitudine în drum spre Grindu”.

Redăm mai jos comunicatul integral al MAE:

„Ministerul Afacerilor Externe protestează ferm faţă de incidentul generat de prăbuşirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de 13/14 decembrie a.c., într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Acesta reprezintă o nouă violare a spaţiului aerian al României, contrar dreptului internaţional. Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene, precum şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internaţional umanitar şi sunt considerate crime de război. Ministerul Afacerilor Externe a informat şi se consultă cu aliaţii NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Patrioții Simion și Sosoaca nu spun nimic?

  2. Șoșoacă, Simion, unde sunteți?

  3. De dragul acuratetii legale, MAE roman ar trebui sa se abtina de la afirmatii aiuritoare precum „Atacurile Federației Ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene reprezintă crime de război”. Asa ceva nu exista in jurisprudenta internationala. Orice obiectiv economic care pune umarul la economia unui stat inamic pe timp de razboi reprezinta o tinta legitima. Asa cum si podul Kerci, care nu e obiectiv economic dar este un proiect de infrastructura esential ptr liniile de aprovizionare rusesti, este si el un obiectiv legitim, indiferent cat de mult ar striga rusii ca este supus unor „atacuri teroriste”.

  4. Unde sunt marii români care încep cu S?

  5. Si daca mai pica vreo drona ce se intampla? Inca un protest? Toata lumea protesteaza dar de multe ori fara rezultat. Nu inteleg de ce nu intervin fortele armate romane – nato pentru a le dobori, prilej prielnic si de antrenament a armatei in situatii reale.

    • „armata romana” stie „decit” sa faca propaganda, iar aia nu doboara drone.