G4Media.ro

Update: Candidații la șefia Parchetului european vor fi audiați azi, așa cum…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Update: Candidații la șefia Parchetului european vor fi audiați azi, așa cum a fost stabilit / Comisia CONT votează marți seară, comisia LIBE miercuri dimineață/ Anterior, europarlamentarul Siegfried Mureșan anunțase că audierea ar putea fi amânată la solicitarea socialiștilor

Update: Comisia LIBE a decis procedura în ceea ce-i privește pe cei trei candidați la șefia Parchetului european: vor fi audiați azi, așa cum a fost stabilit, iar votul va fi dat în cadrul comisiei, de către toți membrii și va fi secret. Propunerea inițială era ca votul să fie dat doar de către coordonatorii grupurilor politice, nu de către toți membrii LIBE.

Pe de altă parte, comisia CONT (control bugetar) a decis să voteze numele viitorului șef al Parchetului European marți seara. Comisia LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) ar urma să voteze miercuri dimineața, au declarat pentru G4Media.ro surse din PE.

”În Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European s-a ajuns la un acord și s-a luat decizia finală referitoare la procedura de audiere și evaluare a candidaților pentru poziția de Procuror European.
Audierea va avea loc astăzi, exact așa cum a fost programată, în Comisia LIBE (decidentă) și Comisia CONT (asociată).
După încheierea ședinței, Comisia CONT va avea un vot consultativ. Mâine, coordonatorii grupurilor politice din Comisia LIBE vor evalua audierea, iar tot mâine, la ora 12.00, va avea loc un vot în Comisia LIBE ca urmare a evaluării făcute de coordonatorii grupurilor politice. Rămâne cum am stabilit! Ne vedem la ora 16.30, ora României, la audieri”, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Anterior, acesta a anunțat că audierea celor trei candidați pentru șefia Parchetului european, programată pentru azi după-amiază, ar putea fi amânată la solicitarea socialiștilor și comuniștilor din comisia LIBE.

”Socialiștii și comuniștii din Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European au contestat procedura prin care vor fi audiați astăzi cei 3 candidați pentru poziția de Procuror European. De ce au contestat această procedură? Deoarece vor să tergiverseze și să obstrucționeze întreg procesul. Ce va urma acum? Astăzi la prânz în Comisia LIBE va avea loc un vot pe această procedură. Care va fi rezultatul votului? Eu cred că rezultatul votului va confirma această procedură și vom avea audierea în această după-amiază, așa cum este programat și așa cum este firesc. În cazul în care contestarea va avea succes, atunci nu vom avea nicio audiere în această după-amiază. Eu cred că această contestare și obstrucționarea socialiștilor și comuniștilor nu vor avea succes. Vă voi ține la curent”, a scris Mureșan pe Facebook.

Laura Codruța Kovesi, Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania) vor fi audiați astăzi, începând cu ora 16.30, în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Este pentru a doua oară în istoria recentă a UE, după cazul Polonia – Donald Tusk, când un guvern este împotriva candidatului național la o funcție de conducere în UE.

  • G4Media.ro va transmite LIVE VIDEO audierile celor trei candidați

Va fi o audiere publică în care fiecare candidat va fi aufiat timp de 75 de minute: 50 de minute sunt alocate eurodeputaților din comisia LIBE și 25 de minute – celor din comisia CONT.

Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se aşteaptă să fie operaţional până la sfârşitul anului 2020. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliul UE, printr-o procedură complexă. Într-un prim vot indicativ al Consiliului UE, francezul Jean-Francois Bohnert (procuror șef în Reims) s-a clasat pe primul loc, iar Kovesi si Ritter (procuror șef în Rostock). Va urma votul din Parlamentul European, iar clasamentul stabilit de eurodeputați va fi negociat cu Consiliul UE. Pe lista întocmită anterior de un grup de experți independenți, Kovesi se clasase pe primul loc.

Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste, potrivit Agerpres.

Până în acest moment, 22 de state membre ale UE s-au alăturat Parchetului European. Exceptând Marea Britanie care va părăsi UE, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Parchetul European va funcţiona ca o structură colegială, formată din două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-şef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegaţi situaţi în statele membre, care vor fi însărcinaţi cu activitatea de zi cu zi a investigaţiilor şi urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul şi cu legislaţia respectivului stat membru (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Au luat meditații de la cei din Romania, de la Draknea- ăștia sunt experți la tergiversări la completele de judecată, la procesele întinse pe ani de zile, la contractele la care nu câștigă, etc…

  2. Este incredibil câte tălpi se pun potențialei numirii în funcție a LCK! Încă un motiv pentru a fi cea care va câștiga postul de Procuror-sef European.

  3. Mare atentie la diversiuni specifice precum cele cu autobuzele sau abuzurile mediatizate.

  4. De asta a fost vizitat, ieri parcă, interlopul Draknea de o reprezentanta LIBE?? Pe cine reprezenta individa, puteți afla??

  5. Bolşevicii s-au avut totdeauna bine cu găinarii şi interlopimea.

  6. Sunt roman si imi doresc sa fie Kodruta Procuror sef European dar nu asta este important. Mai important este ca acest Parchet European sa fie infiintat, sunt sigur ca la noi, bulgari, unguri si polonezi o sa aiba 80% din dosare. Nu conteaza ordinea in care ii jupoaie pe lachei, important este sa ii bage la racoare si sa confiste banii, oriunde sau oricui i-ar fi plasat acestia.

    • O cheama Codruta.
      Ungaria si Polonia nu au aderat la acest parchet european. Scrie si in articol daca ai fi capabil sa citesti mai mult de titlu.

    • Da, Ungaria si Polonia nu au aderat si ele la EPPO, sincera sa fiu ma intreb daca au dreptul sa voteze europerlamentarii acestor state, dat fiind ca ne putem astepta foarte clar ca vor face front comun cu cei ai psd-draknea. Impotriva celor doua state, Ungaria si Polonia, s-a activat articolul 7 din Tratat, care stipuleaza ca nu mai au drept de vot, insa cred ca nu s-a ajuns inca la aceasta sanctiune clara, sunt doar pe cale. Oricum, initial fusese vorba de o recomandare pe care comisiile LIBE si CONT o vor da, prin coordonatorii grupurilor partidelor europene din aceste comisii. Se pare ca s-a renuntat la aceasta versiune, din moment ce aud din nou de vot in comisii. E adevarat, votul ar putea fi unul indicativ doar, cum a fost si cel din COREPER II.
      Pe ziare.com a aparut un articol in care sunt redate raspunsurile pe care le-au dat cei trei candidati la 3 intrebari ce le-au fost puse de catre membrii LIBE, un fel de scrisoare de intentie a fiecaruia. Una dintre intrebari se refera exact la ce tip de relatie inteleg sa aiba cu statele care nu au aderat la EPPO din UE. Pe site sunt redate raspunsurile tuturor celor 3 candidati in original, d-na Kovesi a raspuns in engleza, iar ceilalti doi au raspuns fiecare in limba lui(franceza si germana). Am citit raspunsurile d-nei Kovesi, si ca raspuns la relatia cu statele care nu sunt in EPPO, vine cu o modalitate foarte interesanta managerial, chiar revoluta. Sper ca oamenii sa fie cu mintea-n cap in aceste comisii, si sa nu cedeze presiunii celor care s-au facut avocatii coruptilor acolo. Daca da Dumnezeu si d-na Kovesi ajunge procuror-sef al EPPO, nici coruptii statelor care n-au aderat nu prea au motive sa stea linistiti, pentru ca are intentii clare sa gaseasca ac de cojocul lor, chiar daca nu sunt in EPPO.

  7. „va avea loc un vot pe această procedură”
    Daca votul va fi in favoarea contestatarilor, inseamna ca se ingroasa gluma, pt ca asta ar insemna ca majoritatea din LIBE este de partea borfasilor PSD.