UPDATE Consultanță copy-paste pe banii UE: Firmele nașei lui Alfred Simonis și a verișoarei ei, contracte pe bandă rulantă din PNRR și ITI Delta Dunării/ Rapoartele conțin inclusiv aceleași greșeli (Info Sud-Est)
- Două firme anonime au obținut anul acesta 40 de contracte de consultanță IT pentru digitalizarea instituțiilor, în total peste jumătate de milion de euro, arată o investigație Info Sud-Est.
- Banii sunt luați doar prin achiziție directă, de la primării din Tulcea, Constanța, Vaslui și un spital din Timiș, prin programele europene ITI Delta Dunării și PNRR.
- Una dintre firme este deținută de Camelia Huțan, nașa lui Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, și a obținut primul contract la doar o lună după înființarea companiei. Nașa este și consiliera lui Simonis la cabinetul parlamentar, după mai mulți ani în care a fost casnică.
- Verișoara acesteia, cu experiență în catering și brutărie, deține cea de-a doua firmă, care a obținut și câte 21 de contracte într-o singură lună. Firma nu figura cu angajați anterior achizițiilor.
- În multe dintre cazuri, achizițiile au fost finalizate la câteva minute de la inițierea procedurii în SEAP.
- Multe dintre rapoartele de consultanță au fost livrate în același timp, la doar câteva zile de la semnarea contractelor, deși documentele ar fi trebuit să conțină analize și concluzii în urma studierii arhivelor și registrelor primăriilor.
- Info Sud-Est a analizat toate achizițiile și a parcurs o parte din rapoartele livrate la finalul consultanței: conținutul acestora este copy paste, deși trebuia să fie personalizat, specific pentru fiecare primărie.
- Mai mult, unele documente de la ambele firme sunt identice și conțin inclusiv aceleași greșeli de redactare.
- Primarii din Tulcea spun că au ajuns la consultanți prin șeful PSD al județului care i-a convocat la o întâlnire cu una din firme. Horia Teodorescu recunoaște că i-a chemat pe primari și le-a prezentat firma, ”dar nu i-a influențat”.
- Alfred Simonis ne-a transmis că nu răspunde ”aberațiilor”. Firma recomandată de Teodorescu ne-a cerut ”copie după buletin conform cu originalul” ca să stea de vorbă cu noi. Firma nașei lui Simonis ne-a transmis că “simplul fapt că rapoartele evidențiază aceleași aspecte nu scade valoarea acestora”. Ceilalți ne-au dat block sau au refuzat să facă declarații.
- UPDATE Ora 10:21 Conform surselor G4Media, Alfred Simonis i-a cerut, vineri dimineață, demisia consilierei sale Camelia Huțan în urma publicării investigației Info Sud-Est. Camelia Huțan și-a dat demisia din funcția de consilier la cabinetul parlamentar al liderului deputaților PSD, mai precizează sursele citate.
- UPDATE 18.45 Compania Maxor Consulting a transmis în cursul zilei de sâmbătă un drept la replică.
O investigație de Andreea Pavel și Adrian Anton/ Editare și grafice: Cristian Andrei Leonte
Cum a început
SC Maxor Consulting SRL, o firmă specializată în consultanță IT, a fost înființată de Camelia Veronica Huțan în martie 2022 și are sediul într-un apartament din Sectorul 3.
O lună mai târziu, societatea obținea primul contract pe bani europeni, semnat cu Primăria Grindu din Tulcea, pentru servicii de consultanță. Valoarea contractului era de 25.000 de euro. După patru zile de la prima achiziție, firma mai semna un alt contract de consultanță, cu Primăria Măcin, de aproximativ 24.000 de euro. În luna următoare, societatea lui Huțan încheia alt contract cu Primăria C.A. Rosetti, aflată tocmai la capătul Deltei, de 25.000 de euro.
De la casnică la consilier de parlamentar cu firmă de consultanță digitală
La datele de contact de pe platforma de achiziții publice, Maxor Consulting a trecut websiteul forfuture.ro. Însă acest site aparține altei companii, specializate în contabilitate.
În schimb, singura pagină de internet care ar putea să fie asociată cu numele firmei de consultanță – maxorconsulting.ro – nu are date sau persoane de contact și nu este funcțională. Ultima modificare pe site a fost făcută în 4 aprilie 2022, la trei săptămâni de la înființarea companiei. Domeniul este deținut de o persoană fizică.
Maxor Consulting nu este identificabilă nici pe Facebook sau altă rețea de socializare. Firma poate fi contactată doar prin site-ul de achiziții publice e-licitatie.ro, unde, pentru a avea acces la banii publici, este obligatoriu să înregistrezi și date de contact.
Administratorul unic al firmei Maxor Consulting SRL este Camelia Huțan, o prietenă a Elenei Simonis, soția deputatului Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților.
Conform declarațiilor de avere ale soțului Cameliei Huțan, Adrian Darius Huțan (agent rutier în Timiș), femeia apărea ”casnică” în dreptul veniturilor, în documentele aferente anilor 2010, 2013, 2014, 2015 și 2017.
În august 2018, Camelia Huțan și soțul său i-au cununat pe Alfred și Elena Simonis și au publicat fotografii pe Instagram cu tagul #godparents (nași).
Conform declarației de avere a soțului său din 2019, Camelia Huțan figura la acel moment drept consilieră la cabinetul parlamentar al lui Alfred Simonis.
Camera Deputaților a refuzat să ne spună cine sunt consilierii lui Alfred Simonis, plătiți din bani publici, invocând regulile GDPR. Liderul deputaților PSD ne-a transmis că nu va răspunde ”aberațiilor”, că ”totul este tendențios” și ne-a transmis că a angajat-o consilieră pe Camelia Huțan înainte să-i devină nașă:
- ”Nu pot răspunde la asemenea aberații! Nu mă interesează ce fac în privat angajații mei! Salariul este de aproximativ 4000 lei. Iar data angajării e anterioară nunții. Happy? Totul e tendențios”, ne-a scris Alfred Simonis pe WhatsApp.
În lipsa altor date de contact ale Cameliei Huțan, Info Sud-Est a sunat la numărul de telefon al Maxor Consulting de pe site-ul e-licitatie.ro.
Pe contul de WhatsApp al numărului apare fotografia agentului rutier Darius Huțan, nașul lui Alfred Simonis. La telefon a răspuns un bărbat care ne-a spus că ne va transmite cu cine putem sta de vorbă, iar ulterior ne-a cerut să îi scriem pe e-mailul firmei și ne va răspunde ”când ajunge la birou”.
A doua zi Info Sud-Est a primit punctul de vedere al Maxor Consulting:
- “Contractele în baza cărora am prestat servicii de consultanță au rezultat în urma unor proceduri legale de achiziție. Procedurile au fost transparente dovadă că și dumneavoastră ați avut acces la ele. Referitor la conținutul rapoartelor va facem cunoscut că aceste realități sunt valabile la majoritatea instituțiilor din România constatările constituind o bună bază de plecare pentru digitalizarea activității în administrația publică. Simplul fapt că rapoartele evidențiază aceleași aspecte nu scade valoarea acestora”.
Citește investigația integrală pe Info Sud-Est.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
63 comentarii