
UPDATE DOCUMENT Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un coleg profesor, anunță CNSAS care spune că Antonescu nu a fost colaborator al Securității / Antonescu: ”Nu am avut altă relație cu Securitatea decât în calitate de victimă”
Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR, a dat o declarație la Securitate despre un coleg profesor de la Școala Generală Niculițel (Tulcea), arată Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în adeverința oficială publicată pe site-ul instituției și în care CNSAS precizează că Antonescu ar fi fost convocat de organele de Securitate. CNSAS susține și că lui Antonescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, poliția politică a regimului comunist.
- UPDATE 18:40 Prietenul lui Crin Antonescu, despre care a scris o notă la Securitate: „Dacă Crin m-ar fi trădat și ar fi informat autoritățile, Securitatea, mie nu mi-ar fi reușit plecarea din România”.
- UPDATE 18:30 Crin Antonescu a făcut declarații într-o conferință de presă de marți, referitor la relația cu Securitatea: ”Nu am avut nicio relație cu Securitatea decât în calitate de umărit. În 1987 un prieten de-al meu, inginer a plecat într-o excursie în Bulgaria și de acolo a încercat să plece în Austria, nereușind, fiind capturat. La plecare a lăsat câteva obiecte personale la prieteni, toți cei trei am fost chemați la Securitate. Am dat o declarație, am spus că nu știam ce intenții are, atât și nimic mai mult. Persoana respectivă, în 1988, a avut o nouă tentativă, de data aceasta reușită. Am fost singura persoană care a știut, mi-a lăsat misiunea de a-i anunța părinții. A ajuns în Canada, unde trăiește și azi. Eu, chemat la securitate în calitate de urmărit și în care nu dau nicio declarație, cer ca această declarație să fie făcută publică, nu am nimic de ascuns. Nu am avut altă relație cu Securitatea decât în calitate de victimă. Nu am furnizat niciodată nimănui informații care să dăuneze cuiva. Mai multe de atât, l-am acoperit pe prietenul meu”. Citește declarațiile integrale aici.
De remarcat o premieră: CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta.
”Nota de constatare pe care s-a intemeiat adeverinta poate fi consultata de titularul adeverintei la sediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Prezenta poate fi contestata la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, de catre orice persoana interesata, in termen de 48 de ore de la data publicarii pe pagina de internet a CNSAS”, scrie în adeverința eliberată de CNSAS.
Spre comparație, notele de constatare ale celorlalți candidați verificați de CNSAS pot fi consultate de publicul larg la sediul CNSAS.
Încă o noutate: în adeverința eliberată lui Crin Antonescu, CNSAS nu transcrie nimic din declarația dată de acesta la Securitate în dosarul colegului său profesor.
Acest lucru înseamnă că publicul nu poate vedea ce declarație a dat Crin Antonescu la Securitatea comunistă despre colegul său profesor.
- GMedia a cerut un punct de vedere de la Crin Antonescu și îl vom publica imediat ce îl vom avea
- Constantin Buchet, președintele CNSAS, nu a răspuns până acum la telefoanele și mesajele reporterului G4Media pentru a explica de ce a restricționat accesul la nota de constatare. Când va răspunde, vom actualiza articolul
Ce scrie în adeverința CNSAS:
”În baza Notei de Constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025, intocmita de catre Directia de Specialitate din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in care se regasesc urmatoarele elemente: domnul ANTONESCU George Crin Laurentiu figureaza in dosarul fond informativ nr. | 1068594 (FI 12275/TL) cota C.N.S.A.S. — titular C.S. In cadrul cercetarii informative initiate de Securitate asupra domnului C.S., precum si a anturajului acestuia, titularul adeverintei, profesor de istorie la Școala generală Niculițel si prieten apropiat cu C.Ș., a fost convocat de organele de Securitate si a dat o declarafie, datata 13.01.1988, olografa, semnata cu numele real.
Elementele mai sus prezentate se circumscriu prevederilor art. 2 lit. b) teza a Il – a, din OUG nr. 24/2008 potrivit cărora: “persoana care a furnizat informatii cuprinse in declaratil, procese — verbale de interogatoriu sau de confruntare, date in timpul anchetei si procesului, in stare de libertate, de retinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetata, fie judecata si condamnata, nu este considerata colaborator al Securitatii, potrivit prezentei definiții”. vand in vedere faptul ca nota de constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025 nu consemneaza existenta altor documente sau informatii privind relatia cu organele de Securitate, in cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurentiu nu se poate retine calitatea de colaborator al Securitatii, in sensul legii. Totodata, potrivit notei de constatare nr, DI/I/355 din data de 31.03.2025, in urma verificarilor intreprinse pana la data de 31.03.2025 nu au rezultat documente sau informatii privind apartenenta la structurile fostului Minister de Interne, in calitate de ofiter sau subofiter de Securitate sau Militie, astfel incat in cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurentiu nu se poate retine calitatea de lucrator al Securitatii, in sensul legii;”.
Vezi mai jos adeverința CNSAS eliberată pentru Crin Antonescu:
Adeverință CNSAS Crin Antonescu by Cristian Pantazi
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii