EXCLUSIV Procesul de extrădare a Elenei Udrea, amânat pentru sâmbătă / Fostul ministru are ordonanță de reținere valabilă până luni/ Ea a fost prinsă în Bulgaria după ce a fost condamnată la 6 ani închisoare
Fostul ministru al dezvoltării, Elena Udrea, a fost prinsă, joi după amiaza, în Bulgaria, după ce a plecat din țară în cursul dimineții prin vama Giurgiu. Udrea a plecat în ziua în care Înalta Curte de Casație și justiție a condamnat-o definitiv la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, respingând astfel recursul în anulare formulat de avocatul acesteia, Tudorel Toader, fostul ministru al justiției.
Polițiștii nu au găsit-o acasă pe Elena Udrea, la vila din Corbeanca, unde s-au deplasat în cursul după-amiezei de joi pentru a pune în executare sentința Înaltei Curți de condamnare la închisoare în dosarul Gala Bute, au declarat pentru G4Media.ro surse polițienești. Ulterior, Poliția Română a dat-o în urmărire internațională, fiind emis pe numele ei un mandat european de arestare.
Ora 17.25: Avocata din Bulgaria a Elenei Udrea a declarat că la proces a lipsit traducătorul autorizat, potrivit Antena 3. Elena Udrea a părăsit judecătoria fără să facă declarații.
Ora 16.55: Judecătorii bulgari din Blagoevgrad au amânat pentru sâmbătă, la ora 14.00, procesul Elenei Udrea, potrivit surselor G4Media. La termenul de vineri au lipsit anumite acte care nu au fost traduse la timp. Judecătorii bulgari decid dacă o extrădează pe Udrea în România
Ora 16.20: Procesul Elenei Udrea are loc la judecătoria districtului Blagoevgrad
Ora 16.16: Elena Udrea a ieșit din țară joi la ora 11.24, cu trei ore înainte de pronunțarea sentinței
Ora 16.12: Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a declarat la Antena 3 că ”dacă justiția din Bulgaria va ajunge la concluzia că a fost un proces neechitabil s-ar putea să refuze extrădarea”
Ora 16.06: Antena 3 difuzează în buclă, de zeci de ori, imaginile exclusive înregistrate cu Elena Udrea adusă de polițiștii bulgari în fața judecătorului.
Ora 16.01: Elena Udrea a fost adusă în sala de judecată, după cum arată imaginile difuzate de Antena 3. Imaginile o arată pe Elena Udrea adusă la instanță de polițiștii bulgari.
Ora 15.37 Audierea Elenei Udrea în fața instanței va avea loc la ora 16:00, au declarat surse judiciare pentru G4Media.
Ora 15.02 Ce aflăm după condamnarea și fuga precipitată a Elenei Udrea – Un editorial al jurnalistului Dan Tăpălagă despre fuga Elenei Udrea în ziua sentinței.
Ora 13.55 Elena Udrea se află pe drum spre instanță, au declarat surse judiciare pentru G4Media. Decizia aparține autorităților bulgare și este una de ultim moment. Inițial, procurorii obținuseră o prelungire a ordonanței de arestare pentru 72 de ore, dar cel mai probabil actele întocmite de autoritățile bulgare au fost finalizate mai rapid, înainte de termenul prevăzut în ordonanță.
Ora 12.39: Potrivit procedurilor din Bulgaria, Elena Udrea trebuie sa fie apărată de un avocat. În cazul in care nu își permite un avocat ales, atunci i se va repartiza unul din oficiu.
Ora 12.38: Potrivit surselor G4Media.ro, condițiile de detentie din Bulgaria sunt mai proaste decât în Romania
Ora 12.09: Udrea a cerut anularea unor datorii la stat în valoare de 120.000 de lei, dar instanța a anulat procesul după ce avocatul ei a făcut o greșeală de procedură și a invocat faptul că a fost operat la ochi. Vezi mai multe detalii într-un articol EXCLUSIV G4Media
Ora 11:47 În cazul Elenei Udrea, care a fost prinsă pe teritoriul UE, corespondența în cazul procedurii de extrădare este intermediată prin instanțele celor două țări (cea în care a fost prins inculpatul, respectiv cea în care trebuie să fie extrădat) și nu prin intermediul Ministerului Justiției, care nu joacă un rol principal în procedură, dar poate ajuta la derularea ei, comparativ cu situațiile în care inculpații sunt prinși pe teritoriul unui stat non-membru UE, iar MJ are principalele atribuții, au explicat pentru G4Media surse judiciare.
Ora 11:44 Elena Udrea va fi dusă în fața instanței din Bulgaria luni, după ce ordonanța arestării procurorilor a fost prelungită încă 72 de ore, au confirmat sursele judiciare consultate de G4Media.
Ora 11:25 Instituțiile care poartă corespondența în cazul extrădării Elenei Udrea sunt Biroul de Executări Penale din cadrul Tribunalului București, care ține legătura cu Interpol, și procuratura din Blagoevgrad.
Ora 10:32 Ministrul Justiției, Cătălin Pedoiu, a declarat vineri că Ministerul Justiției nu are atribuții legale în procesul de extrădare a Elenei Udrea din Bulgaria, dar va sprijini acest proces dacă îi va fi cerut acest lucru. Detalii, aici.
UPDATE Vineri, 8 aprilie, ora 10:25 Elena Udrea se află încă în arest la Petrich, conform ordonanței de 24h de reținere, eliberată de poliție. Ordonanța este valabilă până în această seară, dar procurorul o poate prelungi cu încă 72 de ore, ceea ce ar însemna că fostul ministru ar putea să-și petreacă tot weekendul în arestul bulgarilor. Nu se știe cu certitudine dacă Udrea va fi prezentată instanței astăzi.
21.29 Elena Udrea și-a așteptat sentința în Sofia și a plecat spre Kulata în momenul în care a aflat că a primit condamnarea definitivă la 6 ani de închisoare cu executare, au declarat surse judiciare pentru G4Media. Pe străzile din Bulgaria există niște puncte de verificare cu camere stradale, care au ajutat autoritățile să identifice mașina în care se afla și care era aceeași cu care ieșise din țară și care fusese semnalată de polițiștii români colegilor bulgari.
21.00 Elena Udrea va fi adusă vineri la Judecătoria Blagoevgrad, conform surselor judiciare consultate de G4Media.
20.13 Elena Udrea a fost dusă la arest în cadrul Poliției de Frontieră Petrich, conform surselor judiciare consultate de G4Media.
20.09 Invitat la Antena 3, joi seară, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu vrea să comenteze decizia judecătorilor spunând că ”nu se poate bucura” și că nu a cunoscut-o pe ”doamna Elena Udrea”, întâlnind-o doar de câteva ori.
Referitor la părăsirea țării de către aceasta în dimineața sentinței judecătorilor, Marcel Ciolacu a spus că ”totul ține de educație” și că îi amintește că una dintre lecțiile importante ale creștinismului este ”smerenia”.
În timp ce era anchetată de magistrați, Elena Udrea s-a înscris la Facultatea de Teologie (UBB) spunând că alege calea spiritualității. Doi ani mai târziu a fost exmatriculată pentru că nu s-a prezentat la niciun examen, conform conducerii facultății:
- ”Dacă te trezești dintr-o dată ministru la Dezvoltare, fără nicio muncă în interiorul partidului, de obicei sfârșești… La tinerii politicieni le-aș spune să ia etapă cu etapă, e bine să treci prin toate etapele, ca să înveți. Orice urcuș foarte rapid are și o coborâre pe măsură”, a mai spus Marcel Ciolacu, joi seară, la Antena 3.
19.51 Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, este cel care a redactat și susținut sesizarea Guvernului la CCR pe tema formării nelegale a completurilor de 5 judecători. În procesul recent pierdut de Elena Udrea, „Gala Bute”, Tudorel Toader a fost avocatul acesteia. Tudorel Toader și-a bazat contestația în anulare invocând tocmai nelegalitatea completului de cinci judecători, altfel spus a exploatat în calitate de avocat un demers pe care l-a făcut pe când era ministru.
19.32 Faptul că Elena Udrea a încercat să se sustragă executării pedepsei fugind în Bulgaria nu este pedepsit de legea penală românească și nu reprezintă infracțiune. Potrivit experților consultați de G4Media, singura consecintă ar fi catalogarea condamnatului drept persoană care prezintă grad de risc și măsuri sporite de pază în penitenciar. Potrivit Codului Penal Românesc, reprezintă infracțiune doar ”Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.
19.28 Bărbatul care o însoțea pe Elena Udrea are în jur de 50 de ani și se numește Vasile Alexandru, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, Udrea se află acum în custodia polițiștilor din Kulata. Autoritățile bulgare nu ar fi anunțat încă partea română dacă o vor duce azi la instanță pentru măsuri preventive sau în cursul zilei de mâine.
18.57 Mandatul european de arestare eliberat de instanță a fost transmis bulgarilor, care fac documentația de depistare și o prezintă instanței. Instanța bulgărească ar urma să dispună o măsură preventivă, apoi începe procedura de extrădare, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.
18.37 Elena Udrea se afla cu un bărbat în mașină în momentul reținerii sale în Bulgaria, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.
18.36 Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Udrea ar fi fost prinsă la Kulata, aproape de granița cu Grecia.
18.33 Elena Udrea, pe data de 5 martie: ”Unde să fug, sunt mamă și am în grijă un copil. Rămân în țară indiferent ceea ce se va decide. Suntem la justiție, nu suntem la biserică. Tatăl acelei fetițe ucise de șoferița beată a blestemat judecătoarea care a eliberat-o. Sunt emoțiile unor oameni, ale unor oameni care au în grijă și un copil, nu este ușor deloc.”
18.06 Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a anunțat joi că Elena Udrea a putut ieși din țară pentru că nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie. Vezi aici precizările poliției de frontieră.
18.03 Anul trecut, procurorii DNA au încercat să nu se mai repete episodul din 2018, când Udrea a fugit din România pentru a nu fi dusă la închisoare, însă judecătorii de la două instanţe au refuzat să-i interzică plecarea din ţară. Detalii aici.
17.38 Ce dosare mai are Elena Udrea pe rol. Marea problemă din dosarul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009, unde a primit o sentință de 8 ani închisoare în primă instanță. Detalii aici
17.35 Poliția Română anunță într-un comunicat oficial că Elena Udrea a plecat din România joi dimineață, înainte de pronunțarea sentinței definitive prin care a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare. Poliția arată în comunicat că împotriva Elenei Udrea nu erau dispuse măsuri preventive sau interdicții. Detalii aici
17.15 Potrivit surselor G4Media.ro, Elena Udrea nu avea interdicție de a părăsi țara nici alte măsuri preventive. Potrivit legii însă, interdicția de a părăsi țara poate fi luată doar în timpul urmăririi penale sau de către instanța de judecată în timpul procesului. Instanța putea dispune control judiciar, iar în interiorul acestuia măsura suplimentară de nu părăsi localitatea sau țara. Problema este că în stadiul procesual în care se afla Elena Udrea, respectiv judecarea contestației în anulare, aceste măsuri nu mai puteau fi dispuse dat fiind că Elena Udrea exercita o cale extraordinară de atac, au declarat pentru G4Media.ro experți în drept penal.
16.50 Elena Udrea apare pe site-ul Poliției Române la secțiunea persoane urmărite. Ea este încadrată de alți trei fugari: Badea Abel, condamnat pentru infracțiuni la regimul circulației, Bratu Gheorghe Constantin, condamnat pentru furt, și Filip Cosmin Titu, condamnat pentru furt din locuințe.
”Împotriva numitei Udrea Elena – Gabriela a fost emis mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 44 din 05.06.2018 de catre Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala, fiind condamnata la 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu”, se arată pe site-ul Poliției. Foto: Politia Romana
16.46 Au început procedurile de dare în urmărire internațională.
16.24 Elena Udrea ar fi ieșit prin țară prin vama Giurgiu, joi dimineața, înainte de condamnare.
Elena Udrea a fost condamnată joi de Înalta Curte de Casație la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, potrivit sentinței pronunțate de complet în sala de judecată. Decizia e definitivă. Instanța a respins constestația în anulare și a menținut sentința de 6 ani închisoare.
Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.
Dosarul a fost instrumentat de procurorul DNA Marius Bulancea, care a anchetat modul în care a fost organizat din bani publici meciul de box din 2011 de la Romexpo dintre Lucian Bute și francezul Jean-Paul Mendy pentru centura de campion IBF la categoria supermijlocie. Era pentru prima oară când Lucian Bute boxa în fața publicului român pentru o centură de campion în boxul profesionist.
Dosarul DNA a plecat de la investigația jurnalistică realizată de Gazeta Sporturilor. Potrivit procurorilor DNA, citați de GSP, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuții cu Rudel Obreja, după care le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.
Citește și
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
147 comentarii