UPDATE Ionuț Moșteanu: USR nu a reușit să strângă numărul de 50 de semnături necesar pentru a sesiza legea avertizorului de integritate la CCR/ Deputații plecați la REPER-ul lui Dacian Cioloș au refuzat să semneze/ Reacția REPER
UPDATE 21:13 REPER a transmis, joi seară, că sesizarea la CCR pentru legea avertizorilor publici nu a putut fi depusă nu din cauză că partidul înființat de Dacian Cioloș nu a vrut să semneze, ci pentru că ”liderii USR au ignorat situația cu bună știință”.
Mesajul integral al REPER
USR nu a putut depune sesizarea la CCR pentru legea avertizorilor în inters public nu din cauză că parlamentarii REPER nu au semnat, ci pentru că liderii USR au ignorat situația cu bună știință. Au preferat să ceară unor angajați ai grupului parlamentar să dea câteva mesaje cu puțin timp înainte de expirarea termenului de depunere a sesizării, cerând semnături pe un tabel gol. Liderii USR nu au discutat cu noi. Am fi susținut demersul şi am fi contribuit la text, ca să aibă o minimă șansă la CCR, pentru că în formularea sesizării sunt mai multe aspecte care o fac vulnerabilă.
Din nefericire asistăm la același comportament și la aceleași declarații din partea foștilor noștri colegi care cred că oricine altcineva e vinovat de propriul eșec, mai puțin ei și faptele lor. Parlamentarii REPER au condamnat public faptul că legea avertizorilor în interes public, în forma adoptată în Parlament, deviază semnificativ de la normele europene, făcând ca avertizorii să fie mai degrabă intimidați, decât încurajați.
Dar Curtea Constituțională nu va scrie legi în locul Parlamentului, iar trecutul său a demonstrat că nu este deloc entuziastă nici în a apăra dreptul Uniunii Europene.
REPER solicită preşedintelui Iohannis să nu promulge legea, în forma ei de acum, pentru că este o ruşine. Legea se poate întoarce în Parlament pentru amendare, în conformitate cu prevederile europene.
Alternativ, Guvernul poate interveni prin Ordonanță de urgență, pentru a pune legea în acord cu dispozițiile europene, astfel încât să evite declanșarea unei proceduri de infringement. Dar este esențial ca acest demers să țină cont de punctele de vedere formulate de societatea civilă şi de propunerile experților. Sunt singurele soluții reale pentru a corecta această situație.
UPDATE 19.42
Deputatul USR Ionuț Moșteanu susține că deputații REPER au primit încă de ieri textul sesizării. A făcut această precizare în urma declarației copreședintei REPER, Ramona Strugariu, care a spus că nu a fost contactați de parlamentarii USR.
”Toți cei 8 deputați plecați la Cioloș au fost contactați încă de ieri și li s-a pus la dispoziție textul sesizării, azi la prima oră, pentru a-l semna”, a declarat Moșteanu pentru G4Media.
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat, joi, pentru G4Media.ro, că USR nu a reușit să strângă număul de 50 de semnături necesar pentru a sesiza legea avertizorului de integritate la Curtea Constituțională, după ce toți deputații care au plecat din USR la partidul lui Dacian Cioloș (Reper) au refuzat să semneze sesizarea.
- UPDATE 17.23 Ramona Strugariu, copreședinte REPER: Nu am fost contactată nici eu, nici Dragos Pâslaru, nici cei opt colegi deputați de liderii USR pentru a semna sesizarea.
USR are acum 45 de deputați. Moșteanu susține că au reușit să mai obțină doar o semnătură în plus de la deputatul independent Tudor Benga, și el plecat din USR, în timp ce ceilalți opt deputați înscriși în REPER nu au semnat sesizarea. Ultima zi în care poate fi depusă sesizarea la CCR este joi, a mai sus Moșteanu, care a explicat că fiind vorba despre o procedură de urgență termenul de atac la CCR este de două zile de la votarea legii în Parlament.
Context
Proiectul de lege care transpune o directivă privind legea avertizorului de integritate a fost adoptată, miercuri, de plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, Mai multe ONG-uri au criticat dur forma adoptată de coaliția PNL-PSD-UDMR, pe motiv că amendamentele propuse de Laura Vicol (PSD) în Comisia Juridică și asumate de coaliție golesc legea de conținut și descurajează avertizorii de integritate din instituții sau companii publice să semnale cazuri de corupție sau de încălcări ale legii în cheltuirea banilor publici.
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a cerut, miercuri, Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională noua lege a avertizorului de integritate, proaspăt votată în Camera Deputaților și trimisă la promulgare, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro. Potrivit Asociației, noua lege a avertizorului de integritate, votată în Parlament, este neconstituțională întrucât ea diminuează nivelul actual de protecţie acordat persoanelor care fac avertizări publice, ignorând astfel directiva europeană în materie, pe care se presupune că ar transpune-o în legislația națională.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
75 comentarii