G4Media.ro

UPDATE Motiunea simplă pe justiție a fost respinsă / Florin Iordache: Sunt…

UPDATE Motiunea simplă pe justiție a fost respinsă / Florin Iordache: Sunt nemulțumit de activitatea lui Tudorel Toader/ Poate domnul ministru va veni în ședința de guvern cu acele ordonanțe

Moțiunea simplă depusă de opoziție împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, a fost respinsă miercuri de Camera Deputaților, înregistrându-se 126 de voturi ”pentru” (PNL, USR, PMP, UDMR, neafiliați) și 148 de voturi ”împotrivă” (PSD, ALDE). După votul final, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a declarat că este este în continuare nemulțumit de activitatea ministrului justiției și că așteaptă să vină cu OUG-urile promise.

  • ”Bineînțeles că sunt nemulțumit de activitatea lui Tudorel Toader. Asta nu înseamnă că am putut vota moțiunea colegilor. Erau foarte multe critici cu care nu eram de acord. (…) Domnul ministru în perioada următoare să vină cu niște inițiative legislative normale. Așteptăm să expire termenul și poate domnul ministru va ieși în ședința de guvern cu acele ordonanțe”, a declarat Florin Iordache în Parlament.

Deși liderul PSD, Liviu Dragnea, a lăsat să se înțeleagă că deputații social-democrați ar putea lăsa ca moțiunea să fie adoptată, ceea ce ar fi constituit o presiune asupra lui Toader să demisioneze din funcție, partidul pare să se fi răzgândit, anunțând că va vota împotriva moțiunii.

Liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, a anunţat luni că grupul PSD va vota împotriva ambelor moţiuni simple programate la sesiunea de vot final din această săptămână, în plenul Camerei Deputaţilor, una împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, iar cealaltă împotriva ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Grupul PSD din Camera Deputaţilor va vota împotriva ambelor moţiuni simple împotriva celor doi miniştri din Guvernul PSD-ALDE. Vom avea un vot obişnuit în ziua de miercuri, plen cu dezbateri pe proiectele înscrise pe ordinea de zi şi votul final începând cu ora 12,00”, a precizat Alfred Simonis, la Parlament.

Moţiunea simplă intitulată „Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie”, iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR, a fost dezbătută în urmă cu două săptămâni. Camera Deputaţilor nu a avut şedinţă de vot final săptămâna trecută. Tot azi va fi supusă la vot şi moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, intitulată „Lăcomia pesedistă subminează economia naţională”, iniţiată de USR, PNL şi PMP. Aceasta este dezbătută luni de plenul Camerei Deputaţilor.

În urmă cu două săptămâni, președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis un avertisment fără echivoc ministrului Justiției, Tudorel Toader, sugerând că moțiunea simplă împotriva acestuia, ar putea fi adoptată.

Întrebat de jurnaliști dacă Tudorel Toader ar trebui să aibă emoții miercuri la dezbaterea moțiunii de cenzură, Dragnea a răspuns: ”Nu ştiu, chiar nu ştiu să răspund. Sincer, nu pot să răspund la această întrebare pentru că nu ştiu”.

”Are în continuare susținerea deputaților PSD?”, au insistat jurnaliștii. ”Vedem miercuri (6 martie – n. red.)”, a replicat Dragnea.

Votul final din 6 martie a fost însă amânat, din lipsă de cvorum, după ce deputații PSD au decis să nu participe la ședință.

Context

Pe 10 decembrie 2018, Comitetul Executiv (CEX) al PSD a decis în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanță de urgență Codurile penale, mai exact acele prevederi declarate constituționale de către CCR.

De asemenea, social-democrații fac presiuni pentru o altă ordonanță de urgență care să dea posibilitatea ca toți infractorii care au fost condamnați definitiv de completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu 2014, să poată contesta sentințele judecătorești. Principalul beneficiar al unei astfel de ordonanțe ar fi chiar liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și 4 ani termen de încercare, în 2016, în dosarul Referendumul.

Tudorel Toader a promis în repetate rânduri că va prezenta Guvernului o astfel de ordonanță de urgență, dar, spre iritarea lui Liviu Dragnea, nu s-a ținut de cuvânt.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. GATA CIORNELE SINISTRE ?
    TI-AU TRIMIS JANDARMII IN POARTA SA-TI ARATE GAZU SI PULANELE ?

  2. Evident. O gasca de hoti ordinari nu poate decât sa sustina o lichea ca Putorel Toader, fost turnător la Securitate, fosta sluga a infractorilor USL Fenechiu & Co, actuala sluga a lui CPT si a penalilor Dragneev & Co. O sluga jegoasa ca si cei care l-au votat rector la taraba universitara din Iasi.

  3. O obiectie: nu PSD-ALDE, ci PSD-ALDE-UDMR!
    Chiar daca uneori au declarat ca sunt impotriva scamatoriilor cu ordonantele facute de Toader sau Teodorovici, intotdeauna UDMR a votat cu puterea. Sunt complici.
    Sa vedem daca astazi ma vor contrazice.

  4. Sa-i sugeti bubele !

  5. Bah Bubonele…ce-ai fost si ce-ai ajuns?!!
    Cum mah, din ditai rectorul si membru (schiop) in Comisia de la Venetia sa ajungi tu sa-si bata pula de tine unu ca Ciordache?!?!
    Bah, Ciordache e nemultumit de tine….Ciordache?!!! Tu realizezi???
    Ei, abia asta-i fundu’ gropii pentru tine, 2dorele!! Sa te traga de urechi Ciordache, Nici-o-lae, si Serbanica soferul pe teme de justitie.
    Nuuu, stai linistit ca nu te compatimesc… Meriti tras pe roata, pentru tot ce-ai facut!!
    Ma amuza insa ironia situatiei, ca de-acu’, pula mai scoti tu capu-n lume… Nici ma-ta nu te mai crede!!

  6. De doi ani si jumatate , aveti o singura treaba, de schimbat legi ale justitiei ,de dat Ordonante , care sa va rezolve problemele cu justitia. acestea ducand Romania catre distrugere. Justitia a devenit nefunctionala si datorita infiintarea SS-ului fara a fi sub controlul justitiei, astfel ca protectia celor certati cu legea este asigurata un totalitate.

  7. Dragi jurnalisti, nu vreti sa ne dati totusi si scorul cu care a picat motiunea? (Cate voturi pentru, cate impotriva?). Hai sa facem jurnalism de calitate, nu vreti? Uitati-va un pic la The Guardian, vedeti cum relateaza aia ce se intampla in Parlamentul lor.