UPDATE Noul spital județean din Sibiu, încă o amânare: Consiliul Județean a decalat termenul de atribuire a contractului / Scos de Ministerul Sănătății din PNRR, proiectul nu are deocamdată nicio finanțare/ Drept la replică
Fără nicio explicație, autoritățile județene au prelungit pentru a doua oară termenul de evaluare a celor două oferte depuse pentru construirea și echiparea unui nou spital județean în Sibiu. Proiectul nu are, deocamdată, finanțarea asigurată, scrie Turnul Sfatului.
UPDATE 30 aprilie, Ora 07:54 Conducerea Consiliului Județean Sibiu a transmis un drept la replică redacției Turnul Sfatului ca urmare a publicării unui articol despre prelungirea termenelor de evaluare a ofertelor depuse pentru construirea și echiparea noului spital județean.
Drept la replică
Procedura de evaluare a licitației deschise organizate pentru stabilirea companiei care va construi și echipa medical Noul Spital Județean Sibiu se desfășoară în conformitate cu prevederile legale ce fac referire la termenele de derulare a licitațiilor publice.
Astfel, pe data de 27 ianuarie 2023, au fost deschise cele două oferte depuse de asocierile conduse de Con-A Operations și Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S, termen de la care, potrivit prevederilor articolului 214 din Legea nr. 98/2016 privind Achizițiile publice, începe să curgă o perioadă de 60 de zile lucrătoare destinată analizei documentaților.
Pe data de 25 aprilie 2023 a expirat această perioadă astfel încât, în baza prevederilor alineatului 5 al articolului și legii amintite, având în vedere complexitatea documentației depuse (a se lua în considerare faptul că acestea cuprind date care provin de la aproximativ 100 de societăți venite în asociere sau subcontractare) autoritatea contractantă a decis prelungirea termenului de analiză a documentației cu încă 30 de zile lucrătoare. A rezultat noul termen – 9 iunie 2023.
Măsura prelungirii s-a făcut atât cu anunțarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), cât și a ofertanților.
Un simplu calcul ne arată faptul că procedura de analiză a documentației a fost prelungită o singură dată, nu de două ori cum, eronat, informați cititorii dumneavoastră.
În logica celor arătate, trebuie să luați în considerare că data de deschidere a ofertelor a fost 27 ianuarie 2023, și nu cea inițial stabilită, de 29 decembrie 2022. În acest sens pentru a evita astfel de situații, în care termenele specifice sunt ușor de confundat, avem rugămintea de a vă informa în prealabil, printr-o solicitare de presă.
O nouă informație greșită transmisă publicului face referire la faptul că în data de 9 iunie 2023 vor fi făcute evaluările financiare și, în aceeași zi, va fi anunțat câștigătorul. Potrivit procedurilor specifice licitațiilor publice, analiza ofertelor financiare se face în interiorul perioadei de evaluare a ofertelor, în acest caz, până pe data de 9 iunie 2023.
În privința declarației că „prin administrația județeană se discută deja, neoficial, că există posibilitatea ca finanțarea pentru cel mai mare proiect local să poată fi obținută pe de-a-ntregul abia anul viitor, în prima parte”, facem precizarea că întreg calendarul destinat aplicării pentru obținerea de finanțări prin Programul Operațional Sănătate este stabilit de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, drept pentru care vă rugăm să luați în considerare doar surse oficiale, calendarul fiind publicat pe pagina de internet a acestei instituții.
Comunicări oficiale cu privire la etapele principale atinse în realizarea proiectului au fost transmise publicului prin instituțiile de presă, iar aceste informări vor continua la fiecare moment la care vom avea informații relevante de comunicat.
Având în vedere cele arătate, ne manifestăm disponibilitatea de a vă oferi informațiile necesare redactării unor materiale de interes public, în scopul informării complete și nedistorsionate a opiniei publice.
știrea inițială
Prelungit inițial din 27 martie până în 25 aprilie 2023, termenul de finalizare a evaluării ofertelor depuse a fost schimbat din pentru 9 iunie 2023.
Cele două oferte aflate în evaluare au fost depuse la începutul acestui an de către Con-A Operations, din Sibiu, și Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S, din Turcia. În total, peste 100 de firme se regăsesc în aceste două asocieri.
Schimbarea termenului din 25 aprilie în 9 iunie – realizată prin Sistemul electronic al achizițiilor publice – nu este însoțită de nicio explicație.
Oricum, Consiliul Județean Sibiu nu are niciun euro din cei 528 de milioane, cu tot cu TVA, la cât este estimat contractul. Acești bani ar urma atrași, parțial, prin Programul Sănătate – este vorba de fondurile structurale nerambursabile alocate țării noastre -, restul fiind promiși dintr-un împrumut pe care Guvernul să îl acceseze de la Banca Europeană de Investiții.
Potrivit publicației, în administrația județeană se discută deja, neoficial, că există posibilitatea ca finanțarea pentru cel mai mare proiect local să poată fi obținută pe de-a-ntregul abia anul viitor, în prima parte.
De altfel, licitația în discuție a fost lansată cu o clauză suspensivă: chiar și atribuit, contractul nu va fi semnat până când Consiliul Județean Sibiu, instituția care a lansat licitația, nu va avea și banii necesari, adică 528 de milioane de euro, cu tot cu TVA.
Amintim că Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila (PSD), a eliminat proiectul Spitalului Județean Sibiu dintre proiectele care urmează să fie finanțate din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), motivând că investiția este prea mare. Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean (PNL), a dat asigurări, în decembrie 2022, că se va găsi finanţare pentru realizarea noului spital, chiar dacă proiectul nu a fost inclus în lista celor eligibile pentru finanţarea prin PNRR.
Citește integral pe Turnul Sfatului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu