UPDATE Operațiunea „Jaula”: Poliția catalană a instituit blocaje rutiere în timp ce îl vânează pe liderul separatist Carles Puigdemont, revenit după 7 ani de exil și dispărut din nou / Ofițer arestat
UPDATE 17:41 După dezactivarea operațiunii de localizare a lui Puigdemont la începutul după-amiezii, poliția catalană ar fi reluat operațiunea.
UPDATE 14:43 La Vanguardia raportează că forța de poliție regională catalană, Mossos d’Esquadra, și-a dezactivat operațiunea de localizare a lui Puigdemont.
UPDATE 14:23 Un purtător de cuvânt al poliției regionale catalane, Mossos d’Esquadra, a confirmat că unul dintre ofițerii săi a fost arestat în legătură cu ancheta privind fuga lui Carles Puigdemont, notează The Guardian.
UPDATE 13:14 Operațiunea „Jaula” în desfășurare: Blocaje rutiere instituite în timp ce poliția îl caută pe Puigdemont
Carles Puigdemont, politicianul separatist catalan care s-a întors astăzi în Spania, este pe fugă și au fost instalate baraje rutiere, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului de interne catalan, relatează Reuters, citată de The Guardian.
În ceea ce a fost supranumită Operațiunea Jaula (cușca), poliția catalană oprește și percheziționează vehiculele care se îndreaptă spre granița cu Franța și există controale ale traficului în jurul centrului orașului, ca urmare a informațiilor potrivit cărora Carles Puigdemont a fost văzut plecând într-o mașină.
UPDATE 12:08 Poliția din Barcelona îl caută pe fostul lider separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, care a făcut o întoarcere spectaculoasă în Spania după un exil de șapte ani, în ciuda unui mandat de arestare neexecutat, relatează BBC.
În mare parte din ultimii ani, acesta a locuit la Bruxelles, după ce poliția l-a pus sub acuzare pentru acuzații legate de o tentativă eșuată de independență în 2017.
Puigdemont s-a adresat pentru scurt timp sutelor de susținători care s-au adunat lângă parlamentul catalan din Barcelona, cu puțin timp înainte de învestirea unui nou șef al guvernului catalan.
El a declarat că a revenit „pentru a vă reaminti că suntem încă aici” și a adăugat: „Organizarea unui referendum nu este și nu va fi niciodată o crimă”.
Puigdemont a dispărut apoi.
Știrea inițială
După șapte ani de exil, liderul catalan pro-independență Carles Puigdemont a apărut pentru scurt timp în fața câtorva mii de susținători joi, la Barcelona, înainte de a se retrage discret fără a participa la votul din parlament pentru învestirea noului președinte al regiunii, transmite agenția AFP.
În uralele mulțimii care scanda „președinte, președinte”, Carles Puigdemont a urcat pe scena din fața Arcului de Triumf din Barcelona în jurul orei 9.00, unde a ținut un scurt discurs.
„Nu știu cât timp va trece până când ne vom putea revedea, prieteni, dar orice s-ar întâmpla, când ne vom reîntâlni, sper că vom putea striga împreună cu voce tare ceea ce am spus în timpul discursului meu: ‘Trăiască Catalonia liberă'”, a declarat fostul președinte catalan.
Încă vizat de un mandat de arestare în Spania pentru rolul său în tentativa eșuată de secesiune a Cataloniei în 2017, el a fugit din țară pentru a se sustrage urmăririi penale și și-a petrecut ultimii șapte ani în Belgia și Franța.
După discursul său, susținătorii săi s-au îndreptat spre Parlament, unde avea loc alegerea noului președinte al executivului regional, socialistul Salvador Illa. Carles Puigdemont anunțase de mai multe ori că intenționează să participe la această alegere.
Când au început dezbaterile, deputații din partidul său, Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia), au sosit fără liderul lor.
În fața porților parlamentului, jurnaliștii AFP au constatat că situația era foarte neclară și că existau zvonuri potrivit cărora Carles Puigdemont ar fi fugit din nou, după cum au relatat și media locale. Interpelată de AFP, poliția locală a refuzat să comenteze aceste acuzații.
Rebeliunea judecătorilor
În ciuda legii de amnistie negociată de Pedro Sanchez în schimbul sprijinului Junts pentru guvernul său, Carles Puigdemont era în continuare vizat de un mandat de arestare. Odată cu întoarcerea sa, el risca să fie arestat în orice moment – forțele de ordine trebuind să respecte mandatul de arestare pe numele său.
Foarte criticată de opoziție, această lege de amnistie se află în centrul a numeroase dezbateri juridice și, la 1 iulie, Curtea Supremă a decis că ea nu se aplică decât anumitor infracțiuni de care este acuzat liderul independenței, care a denunțat din nou miercuri „atitudinea rebelă a anumitor judecători ai Curții Supreme”.
Arestarea sa înainte de audieri ar fi putut deraia, sau cel puțin întârzia, procesul de depunere a jurământului de către Salvador Illa în calitate de nou președinte al Generalitat, guvernul regional. Secretarul general al Junts per Catalunya, Jordi Turull, anunțase că va solicita suspendarea sesiunii de învestire într-un astfel de caz.
După luni de negocieri de la alegerile din mai, în care socialiștii au ieșit în fața partidului lui Carles Puigdemont, dar nu au reușit să obțină majoritatea absolută, săptămâna trecută s-a ajuns în sfârșit la un acord de coaliție.
Acordul înseamnă că fostul ministru al sănătății al lui Pedro Sanchez va conduce acum executivul regional din nord-estul bogat al Spaniei.
Era și timpul: dacă niciun președinte nu va fi ales până la 26 august, vor trebui convocate noi alegeri în Catalonia.
Salvador Illa ar putea deveni primul președinte al executivului catalan care nu provine din rândurile unui partid naționalist din 2010.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank