G4Media.ro

UPDATE Parchetul European acuză patru persoane și o companie din România de…

Sursa foto: EPPO

UPDATE Parchetul European acuză patru persoane și o companie din România de utilizarea abuzivă a fondurilor europene / Ar fi vorba de un proiect în valoare de aproape 3 milioane de euro, fonduri nerambursabile / Ce spune una din companii

Parchetul European (EPPO) din Timișoara și București (România) a acuzat patru persoane și o companie de fraudă cu subvenții, implicând un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014–2020, cu peste 2,8 milioane de euro fonduri nerambursabile din surse UE și naționale, se arată într-un comunicat al instituției.

Conform unui raport din martie 2024, administratorul companiei beneficiare este acuzat de falsificarea declarațiilor pentru a pretinde finalizarea unor lucrări care nu au fost complet executate. Se presupune că facturi fiscale, rapoarte de lucru și oferte au fost transmise organismului de gestionare a fondurilor UE, indicând în mod înșelător că lucrările au fost finalizate. În plus, suspecții sunt acuzați că au folosit documente false pentru a dovedi că echipamentul necesar executării lucrărilor a fost livrat înainte de termenul limită al proiectului.

În timpul perchezițiilor efectuate în martie și în această săptămână, autoritățile au confiscat case, terenuri și bani în valoare de 1 milion de euro de la suspecți, în încercarea de a recupera fondurile europene și naționale fraudate. Datorită unei anchete rapide, peste 1,8 milioane de euro din fondurile nerambursabile provenite din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și din fonduri naționale nu au fost niciodată distribuite.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă între trei și zece ani de închisoare.

Toate persoanele implicate sunt prezumate a fi nevinovate până când vinovăția lor va fi dovedită în instanțele competente din România.

EPPO este biroul independent de urmărire penală al Uniunii Europene. Acesta este responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Context

Procurorii Parchetului European (EPPO) din Timișoara au efectuat în luna martie percheziții la o hală, birouri, dar și locuințele lui Valerică Ghinea și Andrei Ghinea, patronii companiei Arsat Industrie SRL din Pecica, județul Arad, a scris publicația locală Pressalert.ro.

Din primele informații, compania este suspectată de fraudă cu fonduri europene. Arsat Industrie a accesat un proiect pe fonduri europene în valoare de 13 milioane de euro, din care până acum s-au rambursat aproximativ 3 milioane de euro.

Procurorii au suspiciunea că o parte dintre lucrările care au fost decontate sau pentru care s-a făcut cerere de rabursare nu au fost de fapt realizate. La finalul anului 2022, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a vizitat fabrica Arsat Industrie de la Pecica, despre care a spus că „este un exemplu de bune practici la nivel naţional, un veritabil model de business”, cu peste 200 de angajaţi şi fonduri europene accesate de peste 50 de milioane de euro.

  • UPDATE 22:08 Compania Arsat Industrie a transmis un punct de vedere către G4Media, pe care îl redăm integral în rândurile de mai jos:

”Conducerea Arsat Industrie Pecica a luat la cunoștință acuzațiile care i-au fost aduse de către procurorii Parchetului European, Biroul Teritorial Timișoara/București, și precizează faptul că, la momentul la care va avea acces la dosar, va putea face clarificările necesare pentru a-și dovedi nevinovăția.

Arsat Industrie dorește să precizeze în acest moment faptul că neagă acuzele de fictivitate și de fals în acte și declarații, în condițiile în care proiectul pentru care s-au accesat fondurile europene și care face obiectul acestui dosar va fi finalizat, în noul termen agreat cu Finanțatorul, 30 noiembrie 2024, toate bunurile/utilajele pot fi identificate ușor în noua hală (așa cum puteți vedea în fișierele atașate), extinderea capacității de producție urmând să-și dovedească utilitatea pentru care fondurile europene au fost accesate. Ca atare, excludem ideea unei fraude și suntem convinși că vom putea clarifica, în viitorul apropiat, toate aspectele ce ne sunt imputate.

Ţinem să precizăm că societatea noastră are o vastă experienţă în accesarea de fonduri europene, ducând la îndeplinire, cu succes, peste 30 de proiecte care s-au bucurat de astfel de finanţări, toate dovedindu-se, la final, investiţii de succes şi transformând Arsat Industrie Pecica în exemplu de bune practici la nivelul României, dar şi al Uniunii Europene.

Toate achizițiile realizate de către Arsat Industrie pentru acest proiect au fost achitate în proporție de 100% de către beneficiar din surse proprii și credite bancare. Arsat nu a beneficiat de niciun fel de avans din fonduri europene, iar decontările se fac după verificarea cererilor de rambursare de către Finanțator.

Stăm la dispoziția organelor de cercetare pentru lămurirea aspectelor ce ne sunt imputate și ne vom canaliza energia, în perioada imediat următoare, pentru a ne dovedi nevinovăția. Suntem convinși că și acest proiect a fost realizat cu respectarea cerințelor impuse de lege şi de practicile europene. Nicio secundă intenția noastră nu a fost să accesăm fonduri necuvenite.

Conducerea Arsat Industrie este convinsă că, la finalul cercetării, lucrurile vor reveni pe făgașul normal și că investiţiile companiei vor putea fi derulate pe mai departe fără a plana asupra lor suspiciuni de fraudă”.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...