G4Media.ro

UPDATE Parchetul European anchetează monopolul digitalizării prin PNRR (surse): O firmă abia…

sursa foto: Ilustrație Delia Dascălu / Info Sud-Est

UPDATE Parchetul European anchetează monopolul digitalizării prin PNRR (surse): O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani / În 85% din cazuri nu a avut competitori / Cine este omul din spate

O firmă nou înființată a luat, în mai puțin de doi ani, 49 de contracte pentru digitalizarea primăriilor, în valoare totală de aproape 10 milioane de euro, arată o investigație Info Sud-Est și G4Media. 

  • UPDATE 12:05 Parchetul European anchetează modul în care au fost atribuite contractele de consultanță și cele de digitalizare despre care ISE și G4Media au relatat încă din anul 2023, conform surselor celor două publicații. Firma Aconnect Smart Software este parte din dosarul EPPO, conform surselor citate.

știrea inițială

În 85% din aceste cazuri, nu au existat alți competitori. 21 din cele 49 de licitații analizate de reporteri au fost câștigate în doar trei luni, în perioada septembrie-noiembrie 2023. 

Cifra de afaceri a firmei Aconnect Smart Software, fără angajați în primul an de activitate și cu un singur angajat în 2022, a explodat după ce s-a mufat la banii europeni pentru digitalizare administrației publice, fonduri venite de la UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): 

  • În anul 2023, firma cu 4 angajați a raportat o cifră de afaceri de 7,7 milioane de euro, din care 5,2 milioane de euro profit, comparativ cu anul 2022 când avea un singur angajat și o cifră de afaceri de 500.000 de euro, din care peste 400.000 de euro profit. 

ISE și G4Media au arătat în exclusivitate în 2023 cum acționarul unic și administratorul firmei, Gabriel Al Baba (30 de ani, din Timiș), era omul care coordona de facto și consultanța pentru digitalizare și reprezenta și firmele care întocmeau caietele de sarcini, adică exact etapele prin care erau stabilite regulile de atribuire a achizițiilor pentru digitalizare. 

La vremea respectivă, Al Baba reușise să câștige cu Aconnect Smart Software trei licitații cu trei primării din județul Tulcea.

Ulterior acestor trei contracte, în perioada martie 2023 – iunie 2024, Al Baba a mai luat 46 de contracte, în special de la primării din județele Tulcea și Vaslui, unde firmele pe care le coordona de facto întocmiseră deja consultanța și caietele de sarcini.

Până la publicarea acestui articol, Gabriel Al-Baba nu a transmis un punct de vedere la solicitarea ISE și G4Media. 

11 licitații câștigate într-o singură lună

În perioada septembrie – noiembrie 2023, firma lui Al Baba a câștigat 21 de licitații în valoare totală de 3 milioane de euro de la primării din județele Vaslui, Tulcea, dar și de la primăriile Câmpulung (în mandatul Elenei Lasconi, licitație de 500.000 de euro), Adjud sau Turnu Măgurele. 

Firma Aconnect Smart Software a obținut contracte și de la primăriile Brașov, Târgoviște, Lugoj sau Săcele (de Brașov), dar și de la consiliile județene Tulcea, Vaslui și Neamț, conduse la vremea respectivă de baronii PSD Horia Teodorescu, Dumitru Buzatu (în prezent trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat șpagă), respectiv Ionel Arsene (condamnat definitiv pentru corupție, fugit în Italia). 

licitatii aconnect septembrie 2023
sursa foto: Captură SEAP

Cine este Al Baba

Activ în PSD de pe vremea când era elev, numit referent la 20 de ani în Guvernul Dacian Cioloș și fost asistent în Liga Studenților Români din Străinătate, fondată de fostul ministru al Digitalizării Sebastian Burduja (în prezent ministrul Energiei), Al-Baba a fost interfața pentru atribuirea contractelor de consultanță pe digitalizare în relația cu primăriile pentru două firme în care nu avea, în documente, nicio calitate, au explicat primarii consultați de ISE și G4Media.  

Firmele erau deținute în hârtii de două femei din anturajul apropiat al liderului PSD Alfred Simonis (în prezent șeful CJ Timiș, de unde vine Al Baba), fost șef politic al lui Al-Baba. 

Firmele nu aveau experiență în domeniul digitalizării. Cele două societăți fantomă au obținut însă zeci de contracte de consultanță pentru digitalizare și au livrat ”strategii” de consultanță copy paste, care conțineau inclusiv aceleași greșeli de redactare.

Ce spun primarii și de ce au apărut procese

Primarii consultați de reporteri susțin însă că, în teren, primeau consultanță direct de la Al Baba, care le-a fost prezentat prima dată într-o ședință organizată de președintele PSD al Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu. Tot atunci le-au fost recomandate de către șeful CJT și firmele anonime, cu care o parte din primari au și început să semneze contractele de consultanță.

În urma acestor proceduri, Al Baba s-a înscris la licitațiile de implementare a digitalizării, doar că de data asta cu una din firmele sale, care nu avea nici măcar site funcțional, avea un singur angajat, dar o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, din care 2,3 milioane profit. A început să câștige proiectele de digitalizare pe bani europeni, de câte 200.000 de euro fiecare, în urma unor proceduri la care de multe ori era singurul participant. Unii dintre beneficiari reclamă acum probleme la implementarea proiectelor, iar mai multe administrații locale au acționat în instanță firmele-fantomă de consultanță.

Un exemplu este Primăria Greci din județul Tulcea, al cărui primar Nicolae Mocanu a declarat pentru Info Sud-Est și G4Media că motivul pentru care a acționat în instanță firma de consultanță este că autoritatea de management a imputat banii plătiți de adminitrație pentru că raportul de consultanță nu era specific localității și adaptat la nevoile acesteia. 

  • ”Raportul întocmit de firma de consultanță nu ar fi fost ok pentru că nu era specific, era generalist și nu s-a referit strict la problemele comunei Greci, ci în general la problemele rurale (…) Drept pentru care, ce s-a plătit pentru consultanță nu era ok și ni s-a imputat suma care pleca pentru consultanță. Și noi trebuia să recuperăm banii ăia de undeva. Vă dați seama ce ar fi însemnat asta? Să avem consultanță la consultanță care să îmi spună dacă ce a făcut consultantul este bun pentru mine?”, a declarat primarul comunei Greci pentru ISE și G4Media. 

”Cum să nu-l știm pe Baba, păi, el era omul de legătură / Baba era șeful societăților / El discuta cu primarii / La Consiliul Județean l-am cunoscut toți pe Baba”

Info Sud-Est a stat de vorbă pe larg în 2023 cu mai mulți primari, un viceprimar și un funcționar responsabil cu achizițiile care au lucrat cu Al-Baba. Toți ne-au spus că el era ”omul de legătură” și cel care se ocupa de proiectele de consultanță și ”reprezenta” cele două firme care întocmeau caietele de sarcini.

Al-Baba nu era nici acționar, nici administrator și nu avea vreo altă calitate în firme. Unul dintre oamenii din administrație cu care am discutat ne-a spus că Al-Baba a venit pe teren cu Darius Huțan, nașul lui Alfred Simonis și soțul Cameliei Huțan, administratora Maxor Consulting.

Toți cei cu care am vorbit ne-au povestit același lucru, că i-au cunoscut pe Al-Baba și cele două firme de consultanță la o ședință convocată de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, care i-a ”recomandat” pentru digitalizare. Ulterior ședinței, o parte din primarii prezenți susțin că au început să lucreze direct cu Gabriel Al-Baba, atât pentru consultanță, cât și pentru digitalizarea propriu-zisă.

Ulterior, Al Baba și-a extins monopolul și în județul Vaslui, iar în plin proces de accesare a banilor UE din PNRR pentru digitalizare a început să obțină contracte și în alte județe din țară. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Tocwai de aceea trebuie luptat cu sleahta psdnl ‘PANA LA CAPAT’…

  2. Și românii votează în continuare PSD-PNL. Ăștia suntem.

  3. Cum poti lupta cu mafia psd si pnl, cand a pus stapanire pe tara, pe justitie, pe bugetul tarii ?
    Cu banii pe care mafia ii fura prin asa-zise proiecte, cu banii pe care si-i a dat pentru finantarea partidelor, a cumparat jurnalisti, trusturi de presa, televiziuni, institute de sondare a opiniei publice, a platit reclame mascate pe retelele de socializare, cu care a indopitocit electoratul, astfel incat sa-i voteze pe cei mai mari hoti, corupti, infractori si banditi.
    In acelasi timp, a atacat, a insultat, a calomniat toti candidatii cinstiti, corecti, competenti, care au incercat sa lupte cu mafia.
    Mafia si-a infiltrat oameni in justitie, chiar la ICCJ si la CCR. Procurorii nu mai au curaj sa faca dosare oamenilor mafiei, judecatorii nu mai au curaj sa-i condamne pe infractorii din mafie, de frica Sectiilor Speciale si a Inspectiei Judiciare, care ii acuza ca ii persecuta pe infractori si ii exclud din magistratura.
    In acest fel, mafia si-a asigurat majoritatea in parlament, la CSM, la CNA, la CCR, la BEC.
    In plus, fraudeaza masiv alegerile fara teama ca va pati ceva, avand oameni in toate structurile statului.

  4. Iarăși pesedeu? Parcă ar fi un cuib de tâlhari.

  5. Ce e nou?
    Nu știu ce e aia frica.se fură pe față

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.