UPDATE Premierul portughez Antonio Costa, vizat de o anchetă pentru corupție, a demisionat din funcție / El era în calcul pentru diverse funcții de rang înalt în UE, după alegerile de anul viitor
Premierul portughez António Costa și-a prezentat marți demisia, după ce poliția a efectuat o percheziție la reședința sa oficială în cadrul unei anchete de corupție, transmite Politico.
- Numele lui Costa, fost vicepreședinte al Parlamentului European, era vehiculat la Bruxelles pentru ocuparea funcției de Înalt Reprezentantul pentru Afaceri Externe al UE, dar și pentru șefia Comisiei Europene sau a Consiliului European, în funcție de rezultatul în alegerile naționale și de configurația politică la nivelul UE, după alegerile europarlamentare din 2024.G4Media.ro a scris în luna septembrie despre intenția președintelui Klaus Iohannis de a ocupa funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și politici europene în viitoarea Comisie Europeană care se va forma după alegerile europarlamenare din vara anului viitor.
Costa și-a anunțat decizia într-un discurs ținut marți la Lisabona. Demisia sa va duce probabil la alegeri anticipate. El a precizat că are conștiința împăcată, dar că nu va mai candida din nou la funcția de premier.
Polițiștii au percheziționat reședința oficială a lui Costa și l-au reținut pe șeful său de cabinet, Vítor Escária, a declarat marți dimineață procurorul general al Portugaliei.
Potrivit unui comunicat emis de Parchetul portughez, Costa – care a fost prim-ministru al Portugaliei din 2015 – este el însuși anchetat în cadrul investigației.
Ancheta este legată de planurile de exploatare a litiului din nordul țării și de un mega-proiect de hidrogen verde în Sines.
Guvernul socialist al lui Costa a sprijinit cu entuziasm numeroase proiecte de extracție a litiului în diferite zone din Portugalia, ca parte a eforturilor mai ample ale UE de a asigura materii prime esențiale, însă aceste proiecte au fost înglodate în controverse din cauza calității scăzute a elementelor care urmează să fie extrase și a daunelor disproporționate pe care operațiunile le-ar putea provoca asupra mediului.
Știrea inițială
Poliția portugheză a percheziționat reședința oficială a premierului António Costa și l-a reținut pe șeful său de cabinet, Vítor Escária, în cadrul unei anchete de corupție, a declarat marți procurorul general al Portugaliei, relatează Politico.
Ancheta este legată de planurile de exploatare a litiului în nordul țării și de un mega-proiect de hidrogen verde în Sines.
Perchezițiile poliției la reședința premierului și la ministerele Mediului și Infrastructurii sunt în curs de desfășurare. În afară de Escária, consilierul personal al lui Costa, Diogo Lacerda – unul dintre cei mai apropiați confidenți ai premierului – și Nuno Mascarenhas, primarul socialist din Sines, au fost, de asemenea, reținuți, potrivit presei locale.
Guvernul socialist al lui Costa a sprijinit cu entuziasm numeroase proiecte de extracție a litiului în diferite zone din Portugalia, ca parte a eforturilor mai ample ale UE de a asigura materii prime esențiale, însă aceste proiecte au fost înglodate în controverse din cauza calității scăzute a elementelor care urmează să fie extrase și a daunelor disproporționate aduse mediului înconjurător preconizate în urma operațiunilor.
O investigație Politico din 2021 privind un proiect minier din nordul regiunii Montealegre a evidențiat aceste controverse și a determinat în cele din urmă guvernul portughez să anuleze un proiect major din zonă.
Executivul premierului a pariat, de asemenea, pe un centru de producție a hidrogenului ecologic în portul Sines, un proiect finanțat cu miliarde de euro din fondurile UE pentru inovare.
Publicația portugheză de știri Lusa a relatat că Costa s-a întâlnit cu președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa la scurt timp după începerea raidurilor. Întâlnirea respectivă s-a încheiat deja, dar presa nu a primit nicio informație despre ce s-a discutat.
La scurt timp după ce Costa a părăsit palatul prezidențial, televiziunea de stat RTP a raportat că Rebelo de Sousa a convocat-o pe Lucília Gago, procurorul general al Portugaliei.
Costa a fost prim-ministru al Portugaliei din 2015, când a condus un guvern minoritar susținut de o coaliție de forțe de stânga și a supravegheat ulterior un boom turistic, care a alimentat redresarea economică a țării după ani de turbulențe financiare.
Prim-ministrul a fost reales în 2019 și, cel mai recent, în alegerile anticipate din 2022, când Partidul său socialist a obținut în mod neașteptat majoritatea absolută a locurilor în parlamentul portughez. În pofida amplorii victoriei sale, ultimul guvern al lui Costa a fost afectat de un flux constant de scandaluri, iar în mai puțin de doi ani mai mult de 12 membri ai executivului său au demisionat din diverse motive.
Deși președintele Portugaliei a criticat în mod deschis guvernul plin de scandaluri al lui Costa, acesta a refuzat să dizolve parlamentul și să convoace noi alegeri, argumentând că această măsură ar fi perturbatoare într-un moment în care țara încearcă să distribuie fondurile de redresare ale UE.
Imediat după raidurile poliției de marți, grupul de opoziție de centru-dreapta Inițiativa Liberală a cerut demisia lui Costa și dizolvarea parlamentului dacă premierul nu pleacă de unul singur.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu