G4Media.ro

UPDATE Răzbunarea betoanelor: A venit nota de plată pentru Mamaia, după ce…

sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

UPDATE Răzbunarea betoanelor: A venit nota de plată pentru Mamaia, după ce stațiunea s-a transformat în cartierul-buzunar al Constanței/ Hotelierii, sacrificați pentru blocuri pe plajă, în timp ce proprietarii apartamentelor de lux își fac concediile în altă parte/ De ce bate vântul pe litoralul românesc (GALERIE FOTO)

În stațiunea Mamaia mai mult de jumătate de șezlonguri sunt goale, umbrelele stau închise, pe terase chelnerii stau de vorbă sau ies pe promenadă să caute posibili clienți, iar traficul rutier este mai lejer ca niciodată în această perioadă a anului. Suntem la mijlocul sezonului estival și, în al doilea weekend din luna iulie, în Mamaia a venit nota de plată.

În timp ce stațiunea era transformată în cartierul-buzunar al Constanței, hotelierii au fost sacrificați la umbra zecilor de blocuri de apartamente de lux care s-au ridicat pe spații verzi, grădini de trandafiri și inclusiv pe nisipul plajei, iar restaurantele au început să piardă tot mai mulți clienți din cauza puzderiei de tonete de fast-food, aprozare sau supermarketuri care au primit autorizație de funcționare în stațiune.

Prin comparație, în Balcicul bulgăresc nu există niciun astfel de punct alimentar pe promenada stațiunii tocmai pentru a nu încuraja turiștii să cumpere ”gustări”, ci pentru a-i determina să ia cele trei mese ale zilei la restaurantele stațiunii sau în hotelurile unde sunt cazați. În Mamaia lucrurile nu au funcționat astfel, ci, dimpotrivă, începând cu anul 2000, când la Primăria Constanța a ajuns Radu Mazăre, aproape fiecare a construit ce și cum a vrut în Mamaia.

Astăzi, după două decenii, Mamaia plătește pentru politica păguboasă a administrației locale în raport cu o stațiune transformată într-un cartier cu proprietari de apartamente de lux care nu își mai petrec aici nici măcar verile. Pe lângă această cauză mai există câteva explicații pentru faptul că, la mijlocul sezonului estival, altădată cea mai aglomerată stațiune de pe litoral este pustie.

  • Documentarea în teren a fost făcută de reporterii G4Media în weekendul 8-10 iulie, o perioadă a anului în care, altădată, stațiunea Mamaia era un furnicar de turiști, iar televiziunile începeau buletinele de știri cu sintagma ”turiștii au luat cu asalt litoralul românesc”. Este primul an în care la nicio televiziune din România un a mai prezentat astfel litoralul românesc.

  • Românii au fost obligați de pandemie să-și petreacă vacanțele, timp de doi ani, pe litoralul românesc

O primă explicație este faptul că în sezoanele estivale 2020 și 2021 românii au fost obligați de împrejurări să își petrească vacanțele la muntele, marea sau delta din țara noastră. Timp de doi ani, au dat nas în nas, în multe situații, cu servicii proaste, prețurile nejustificat de mari, salmonella, lehamite, condiții sub așteptări sau au fost ”înțepați” în purul stil românesc. Cu prima ocazie cu care restricțiile au fost ridicate în totalitate, românii au dat buzna în Egipt, Zanzibar (Africa), Turcia, Bulgaria sau Grecia (spre exemplu, Thassos a fost ”luată cu asalt” de români cum altădată era luată Mamaia în știrile televiziunilor). Așa se explică faptul că întreg litoralul românesc este ocupat de turiști mult sub așteptările operatorilor, nu numai Mamaia. Această stațiune însă pare cea mai afectată în sezonul 2022.

  • Plajele au fost extinse și cu 300 de metri în unele zone

În particular, stațiunea Mamaia a avut de suferit imediat după ce toată plaja a fost extinsă și cu 300 de metri în unele zone, printr-un proiect de 1 miliard de euro finanțat cu bani europeni. Investiția prevede oprirea eroziunii costiere și are un impact pozitiv pentru următoarea jumătate de secol. În prezent însă efectele proiectului (distanța mare până la apă, nisipul deloc fin, faptul că nu se mai vede linia mării etc) dau bătăi de cap operatorilor din turism și Horeca. Turiștii, care nu par dispuși să facă ceva pași de pe promenadă până la șezlong, aleg alte zone în care distanța dintre hotel și mare e mai ușor de parcurs. Administratorii de plaje folosesc scutere sau mașini de teren pentru a duce comenzile clienților de la beach-bar la șezlong.

  • O zi de parcare în Mamaia costă aproape 100 de lei

O altă măsură care a dat un motiv în plus turiștilor să ocolească Mamaia și să orienteze, spre exemplu spre Eforie, este costul ridicat al unei zile de parcare în stațiune. Zona este de grad zero, adică cea mai scumpă din Constanța și costă 96 de lei/zi să îți lași mașina într-una dintre parcările publice. Altfel spus, o familie care vrea să petrească o săptămână în Mamaia trebuie să plătească suplimentar, pentru parcare, încă aproape 700 de lei. Așa se face că, spre deosebire de alți ani, locurile de parcare libere în Mamaia sunt la discreție.

  • UPDATE Ora 21:38 City managerul Constanței, Felicia Ovanesian, a explicat pentru G4Media și Info Sud-Est că regulamentul parcărilor publice adoptat de administrația locală conține o prevedere care permite hotelierilor să obțină un loc de parcare în schimbul a 499 de lei/lună. Astfel, hotelierii ar putea să pună la dispoziția turiștilor fie locuri de parcare gratuite (suportând hotelierii cheltuiala sau incluzând-o în prețul cazării), fie locuri de parcare cu aproape 17 lei/zi, în loc de 96 de lei cât trebuie să plătească acum cei care vin pe litoral. Felicia Ovanesian susține că hotelierii nu au vrut să profite de această facilitate.

  • Prețurile sunt nejustificat de ridicate/ Serviciile sunt slabe din cauza crizei de personal Horeca

La prețul parcării se adaugă prețurile foarte ridicate în schimbul cărora turiștii pot mânca prânzul sau cina în stațiune. Spre exemplu, o banală porție de mici cu cartofi prăjiți costă peste 40 de lei, iar în zona de nord a stațiunii o pizza ajunge și la 80 de lei. Totuși, pe fondul numărului foarte scăzut de turiști comparativ cu anii dinaintea pandemiei de COVID-19 tot mai multe terase s-au adaptat la noua realitate și au scos din cămară oferte de tipul ”meniul zilei” sau ”1+1 gratis” ori, cea mai nouă metodă, ”discount de X% din toată nota de plată”. Astfel, Mamaia a ajuns să semene foarte mult cu stațiunile din sudul litoralului, cunoscute pentru astfel de oferte culinare pentru atragerea unui anumit public de turiști. La prețurile ridicate se adaugă serviciile de calitate slabă oferite turistului în momentul în care acesta ajunge într-un restaurant. Lipsa de pregătire a personalului, stângăciile sau plictiseala chelnerilor se resimt mai puternic atunci când nota de plată este oricum deja mare, iar porția de mâncare mică sau gătită necorespunzător. Lipsa personalului de specialitate, o criză care afectează toate țările în care turismul reprezintă un segment important, a îngenuncheat oamenii de afaceri din Horeca. Criza forței de muncă a fost adâncită semnificativ în timpul restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus, când ospătarii, chelnerii și bucătarii au fost obligați să se reprofileze, iar mulți dintre ei nu s-au mai întors în domeniul inițial din cauza efortului fizic mare pe care îl implică munca lor, în raport cu salariile și condițiile de muncă mediocre.

  • Proprietarii apartamentelor de lux din Mamaia au prioritate în fața turiștilor, vezi cazul ”Cearșaful de 200 de lei”

Nu în ultimul rând, o caracteristică specifică doar stațiunii Mamaia până la acest moment, dar care pândește îndeaproape și viitorul stațiunii Năvodari, este faptul că investitorii imobiliari au defrișat spațiile verzi și grădinile publice din Mamaia și, în locul lor, au ”plantat” păduri de blocuri cu apartamente de lux pe care le-au scos la vânzare proprietarilor din toată țara. Așa se face că mare parte a turiștilor, în special cei care lăsau mulți bani în hoteluri și restaurante nu au mai accesat cazare și servicii în stațiune și, încet încet, nu au mai călcat în stațiune decât maximum în zona de nord, în weekenduri, atunci când se deschid cluburile. Este una dintre explicațiile pentru care plajele din zona de lux a stațiunii sunt goale, deși sunt printre cele mai curate și plăcut amenajate (nu zona de cluburi, din Mamaia Nord, ci zona veche de lux, în dreptul hotelurilor Vega, singurul de 5 stele din Mamaia, Iaki sau Rex). Un exemplu pentru atitudinea operatorilor față de turiști s-a consumat recent, atunci când un administrator de plajă a recunoscut public că închiriază un loc de cearșaf cu 200 de lei pentru a descuraja turiștii să vină pe plaja de lux, spunând că proprietarii de apartamente cer intimitate și nu vor să fie deranjați de ”persoane din exterior”: ”Poate la anul facem 200 de lei/oră pentru cearșafuri”, a spus administratorul de plajă ironic. G4Media a scris în exclusivitate despre acest subiect, detalii aici.

sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

110 comentarii

  1. IUPIIII…. URMEAZĂ POIANA BRAȘOV….

    • sunt din cta, serviciile au fost tot timpul slabe pe litoral si inainte si acum. In rominika nu se poate face turism pur si simplu ca serviciile nu sunt integrate de exemplu transport, cazare, parcare, mincare, promenada. La bulgari greci turci investitiile au fost masive si gindite pentru turism. In romika totu s-a dezvoltat ca urmare a … si spalare de bani negri. De exemplu cei care au cumparat apartament intr-o statiune care functioneaza 3 luni iar iarna este imposbil sa locuiesti acolo

  2. cat ma bucur citind stiri d-astea

    • Si eu. Pacat ca e vorba de tara noastra, putea fi si altfel. Aici duce lacomia. Mamaia lui Ceausescu era super…de ce nu aveti puterea sa o recunoasteti?

    • nici mamaia nici tataia lu ceausescu nu erau super. erai tu tanar si si te durea la basca de restul lumii cat timp de la sindicat iti datea salar mare (na, clasa muncitoare), garsonera si belet la litoral

    • Amenajate cu gust si civilizate, gandite pentru turisti cu bun simt. Am avut ocazia sa vizitez tot litoralul romanesc la inceputul anilor ‘90, cand statiunile inca mai erau in forma originala.

      Chiar si hotelurile “de lux” din vremurile alea (Europa din Eforie Nord, complexul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere din Olimp, Parc din Mamaia etc…) aratau foarte bine, comparabile oricand cu cele de acum.

      Ca sa nu mai spun ca “stelele” se acordau foarte greu pe vremea aia. In toata tara aveam numai doua hoteluri de 5 stele: Intercontinental din Bucuresti si Aro Palace din Brasov.

    • Și eu mă bucur, pentru că trebuie și aici Marea Resetare și revenirea la bunul simț. Până când nu pleacă rechinii ăștia, nu vom rezolva nimic. Trebuie să incaseze și ei. Prea și-au băgat mâna adânc în buzunarele românilor.

  3. Normal, au mentalitate tip ONT, lacomie si prostie cat cuprinde. Majoritatea sunt dupa chipul si asemanarea bagabontului mazare. Un semn bun totusi e ca romanii nu mai sunt chiar asa fraieri.

  4. Lacomia va pustiii Romania,sunt prea multi ce vor sa cistige fara a munci!!

  5. Autorul care face comparația cu Balcicul nu se uită la ce e important acolo, și de fapt chiar face afirmații false. În Balcic, aproape de promenadă există și supermarket, și aprozare. Există și tonete de clătite (ce-i drept, nu și fast-food).
    Ce face Balcicul să fie frumos este o combinație de mai multe chestii: (1) plajele sunt mici și nimeni nu s-a pus pe ele să le lărgească, deci aici nu va fi buluc de turiști să pună presiune pe infrastructura redusă; (2) restaurantele de pe faleză nu pun muzică deloc: când servești cina în oraș auzi doar valurile mării; asta ajută și la gonirea neamurilor proaste către stațiunile cu all-inclusive (3) supermarketurile și aprozarele sus-menționate, împreună cu (mult blamatele pe rețelele noastre sociale) locuri de cazare cu chicinetă oferă o variantă tuturor, așa că nu toți sunt obligați să ia masa în oraș.
    În cadrul litoralului bulgăresc, Balcicul are un anume profil și o anumită personalitate, care pe litoralul românesc nu prea există, de aceea nu știu cât de bine merge comparația.

    • Am fost acum la Amiral Mamaia 4 stele: 400 lei/noapte, miros de mucegai, zgomot peste noapte de la o statie audio de la hotel Savoy, piscina cu prosoape lasate pe scaune peste noapte de unii clienti si desi am sesizat patroana si mi a dat dreptate nu a facut nimic, tot eu eram vinovat ca am sesizat, curatenie indoielnica, mic dejun ca la saraci, zgomot de la strada ambalare motoare noaptea, colectare masina de gunoi deavalma, nisip cu scoici,sezlong 30 lei, terase f.scumpe la mancare etc. De acord cu autorul articolului. Nevasta mea mare fana Mamaia nu mai vrea aici.

    • @Nica
      Vad că ai fost deranjat de orice altceva decât de betoane 😂

  6. E minunat sa mai citești câte o astfel de știre. Înseamnă ca ne-am mai deșteptat puțin. Cele mai urate orașe și locuri de cazare sunt la Marea Neagră. Dacă lăsau locurile mai sălbatice și in loc de hoteluri făceau căsuțe acoperite cu stuf, sigur venea lumea. Ce sa cauți la betoane?

  7. Toti sunt lacomi (si prosti) in Constanta. Au ajuns sa ceara 150.000 pe un ap de 43mp intr-un bloc comunist cu vedere la mare (printre alte 2-3 blocuri se vede o fasie de apa). Singura lor speranta sunt romanii cu complexe (si care nu stiu o boaba engleza) care nu vor sa calatoreasca in strainatate

  8. Faliment placut!
    @Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte
    Multumim pentru articol, coerent, simplu si placut de citit 👍

    • Daaa, foarte bun articolul!
      Anul trecut era totul verde și frumos și în primăvară au apărut betoanele în Mamaia.
      Vezi articolele se anul trecut, oamenii au fost foarte deranjați de lărgirea plajei, că acum faci mult până la apă și plaja e plină de scoici nu de nisip, au fost foarte deranjați de prețuri și de servicii.
      Nu s-a plâns nimeni de betoane în reportajele de anul trecut.
      Dacă anul trecut nu știa lumea se plaje și erau rezervări, anul ăsta se știe și nu mai sunt rezervări.
      După ce că sunt prețurile care sunt (nici în alți ani nu era ieftin) să mai fie și plaja care e, să poți călători și nevaccinat….

    • SE PLANG DE 5 ANI oamenii de betoane, nu mai fuma ca uite ce aberezi!!!!
      stai rau cu tinerea de minte…

    • Arată un articol :)))

    • @argonaut:

      Articol din 27 noiembrie 2021, in adevarul:
      „Între Mamaia, cap Hotel Condor şi Tabăra de Copii din Năvodari nu exista niciun hotel, niciun complex de apartamente, ci doar vegetaţie. Acum sunt numai betoane, pe care dezvoltatorii le numesc „locuinţe de lux“. „Dacă priveşti Mamaia dinspre lac, pare că se va prăbuşi sub betoane“, spun constănţenii.”

      25-08-2021, din protv.ro: Mamaia Nord, luxul dintre betoane și buruieni. Încurajați de amenzile simbolice și un primar pasiv, constructorii prosperă. Teren viran în urmă cu câțiva ani, s-a transformat sub ochii autorităților într-o uriașă afacere imobiliară. Un haos urbanistic, fără străzi, utilități sau parcări.”

      Asta e realitatea: ani de zile de retrocedari facute de mafia locala (Mazare & Co), apoi ani de zile de autorizatii de constructii absolut demente, date tot de mafia locala (urmasii lui Mazare).

      Pana acum, Mamaia a rezistat din inertie (oameni care se duceau acolo de ani de zile) si din motive de pandemie (sute de mii de oameni care nu au mai facut concediu in afara tarii)

      Acum avenit nota de plata.

  9. Nu e adevărat, ne-a zis G4M, e vina lui Mazăre 🤣🤣🤣
    Când era ăla primar era stațiunea plina, acum, când e la pușcărie e vina lui că e stațiunea goală.
    Bună și comparația cu Balcic, unde nu sunt tonete de mâncare. Doar că acolo hotelierii dau all-inclusive și cei cu tonete de mâncare nu au clienți.
    Dar e sigur-sigur vina lui Mazăre :))
    După 2 ani de pandemie, când nu mai ai restricții de călătorie, românii le-au dat cu flit celor care au profitat de ei cu tarife exorbitante.

  10. Dupa litoralul de beton va urma in curand si Delta de beton…cat a mai ramas ea. Umflatii cu bani (furati)si disperati dupa nemunca spera ca poporul va plati pentru kitsch, mizerie, mancare proasta, blocuri aruncate fara cap si nesimtire la pachet. Succes!
    Greu de digerat litoralul. O pacaleala.

  11. Acum 2 ani toată lumea le plângea de mila horeciatilor. Deși au primit bani de-a moaca de la stat, adică de la noi, au considerat ca a tripla preturile li se cuvine. S-au bucurat ca veneau câțiva cocalari cu bani și au crezut ca asta e menirea lor, sa se îmbogățească dintr-o friptura și doua beri. Am văzut răspunsul sfidător al unui ghertoi cu ceafa lata, administrator de plaja zice-se. 10 ani de acum încolo, sa nu mai calce nimeni pe la voi. La munca putorilor! Și sa va băgați șezlongurile în k00r!!!

    • Ce surpriza, in sfarsit cineva vede mizeria de pe Litoral.
      Candva Mamaia era cu adevarat primitoare. Hotelurile pline, cluburi, terase cu formatii, promenada seara, oameni se plimbau linistiti imbracati civilizat, etc.
      Erau sejururi pentru toti, mai ieftine si mai scumpe in functie de perioada, aerul salin si atmosfera chiar relaxau atunci.
      Dragi dezvoltatori inteligenti de ce ar pleca unul din oras sa il calce bibicleta, madina, tritineta, etc pe
      Litoral?
      Ce sa admire, ce sa asculte, etc?
      Candva copii aveau zona lor de tabere, adultii plecau 2 saptamaniin concedii si planuiau fiecare zi, aveau masa asigurata, erau tot felul de evenimente unde se puteau relaxa si puteau dormi seara fara galagie. Vostinestiul a murit si el, statiunea cu nopti transgormate in zile si atmosfera potrivita- concerte, disco, seri pe plaja, samd.
      Cu cat aglonerati orasi, statiuni, sate, etc oamenii vor fugi si automat si banii lor. Vor sa respure si nu vor sa schimbe casa cu „hotelul” doar ca nume.
      Succes si faliment placut tuturor celor ce visau milioane pe secunda.

  12. Oricat de hot, politician, interlop ai fi, cu tone de bani nemunciti la saltea, sa dai 100 lei pe zi pe parcare in mamaia (sau oriunde in romania) indica ca ai IQ din doua cifre.

  13. de neversea ati auzit?! normal ca era gol daca toata lumea era la neversea!!

  14. Tot litoralul e in situatia asta. Mult succes tuturor celor ce si-au si, din pacate, ne-au betonat litoralul, si au visat ca traiesc din tunuri de vara. Nu stiu daca lumea a vazut ca litoralul, cam de un an si ceva, e de vanzare. E plin de placute cu anuntul de vanzare, semn ca bisniturile nu prea misca.

    • Urmatorul „succes” o sa fie Olimpul. Acolo se lichideaza ultimele paduri de conifere de pe tarmul marii ca sa se construiasca niste betoane de 15 etaje.

      Suntem pur si simplu prosti. Nu putem invata de la cei mai buni, invatam doar de la cei mai prosti.

  15. Mazare a luat spaga pana ii borau conturile din Israel si alte paradisuri. Si-a sapat singur groapa.

  16. Clienți de unică folosință!

  17. Ce pompos suna industria horeca,a doua cea mai evazionista dupa agricultura.Nu i jmecher de politician sa nu fie proprietar daca nu el,nevasta,amanta,fiica,nasa,fina,nepoata de hotel,restaurant,bar,cafenea,patiserie,motel,pensiune .In productie n a investit nicio lichea,numai in hotiile care le inmultesc banii.

    • barem dupa agricultura ramane ceva

    • Pentru ca bautura cu excavatorul/roaba.

      Oare cum se vor simti snobii atunci cand nu mai are cine sa le priveasca maretia? :)))

      Dar presimt ca ne vom vindeca… sunt optimist 🙂

    • Acum lucrurile sunt exact așa cum este normal să fie într-o stațiune a bogaților. Deși aveau o mare plăcere să-și etaleze avuțiile în fața sărachilor, erau deranjați de numărul lor mult prea mare, de aglomerația pe care o produceau. Probabil lucrurile ar fi stat la fel și fără costul exorbitant la parcări și locuri pentru cearceaf de 200 lei etc. Acum este bine așa… primesc exact ceea ce merită!

  18. Cand era Mazare primar abia se vandut terenurile, abia se faceau „aranjamentele”, argonautule. Constructiile si dezastru a inceput dupa ce si-au facut toti safteaua, desteptule.
    Daca nu exista mazare si combinatiile cu terenuri si autorizatii nu se ajungea aici.

  19. Ce ma bucur sa citesc asta. Mai vreo 3-4 ani la rand sa facem asa si sa-i vezi pe hotelieri, speculantii de preturi si locomii de romani, cum incep sa faca turism cum trebuie.

    • Aici in zona Mamaia s-au concentrat toti smecherii dezvoltatorii care “ au pus-o “!
      Prostii din toata tara cu bani nemunciti au pus botul la “ghetouri” … crezand ca tripleaza banii din achizitia facuta! ..si au trecut la revanzarea vederii la mare in loc de mini apartament de trei ori pretul!
      Machedoni dau tonul, o specie aparte care prin lacomie si mizerie asa cum au fost deslungul istoriei au facut din afacerile litoralui un Kich! Ei corup si nu au moralitate nici cat negru sub unghie! Par atat de amabili si te gadila pana fac pitzza 100 lei!

  20. Amin! Dărâmați toate kitsch-urile de hoteluri și blocuri, ca nu mai calcă nimeni pe acolo, decât dacă are interdicție de ieșire din țara.

  21. Da mă, anul trecut nu erau betoane, d-asta era plin 😂😂😂
    Multă lume inteligentă. Dar nu pe g4m

  22. Niste jmecheri controleaza banul. Restul lumii – se fac utili unii altora si dupa aia pleaca in concediu.

  23. din 2017 nu mai calc pe litoralul romanesc. si atunci, am fost la eforie nord. si tot nu mi-a placut. lasa ca sunt si alte zone de facut concedii, si alte tari. horeca de pe litoralul romanesc poate sa dispara de tot, nu ma intereseaza, oricum nu mai trec pe acolo niciodata. iar la cat de putini bani se duc la buget de la evazionistii aia, oricum nu conteaza. astept falimente in lant pe tot litoralul.

  24. Mai subtire cu criticile va rog, ca noi suntem mediul privat. Am investit bani si am infiintat afaceri cu care aducem plus valoarea adevarata la buget, nu vad de ce este asa greu sa pricepeti? Asta e culmea! Au ajuns bugetarii sa critice mediul privat care le plateste salariile!!!

  25. Romania e o tara cu un litoral mic unde s-a dezvoltat un turism pentru sindicate/posesori de vouchere/pensionari, un turism de cursuri pentru bugetari sau un turism de weekend in care se cheltuie ca pentru un sejur intreg. Timpul asta de turism nu are viitor. Dar mai sunt si alt gen de turisti care cheltuiesc din buzunarul propriu si vor sa primeasca ceva in schimb.
    E normal sa aleaga Grecia, o tara cu istorie si litoral imens mai ales pentru cei ce vor sa viziteze si sa vada alt gen de litoral, mai ales ca pentru cei care locuiesc sud-vestul sau vestul tarii pentru care cheltuielile cu drumul sunt aceleasi. E normal sa se aleaga Bulgaria/Turcia pentru cei ce urmaresc all-inclusive. Stiu ca in curand, ca in fiecare an vor urma stiri cu masini furate in Bulgaria/Grecia si mai stiu eu ce intamplari … ca asa e la noi la romani.
    E normal ca la un moment dat sa se sparga buboiul si sa se vada adevarul.

  26. In sfarsit a inteles romanul ca nu merita sa cheltuiesti banii de Monaco pe litoralul nostru.Oare chiar a inteles ca te costa mai putin sa mergi in alta tara si sa fi tratat omeneste in vacanta sau e doar frica de chestiile cu care ne sperie presa ca vine foametea ,uraganul etc?Sper ca la iarna si Valea Prahovei sa aiba o surpriza identica.Am contruit mult,prost,fara gust si in culori ce zgarie retina peste tot.Un exemplu e Ranca ,statiunea de ski,vai si amar e urata cu spume ,nu ofera nimic alternativ nici iarna nici vara.Inghesuita parcari vai mama lor.Toate asta sant valabile in orice oras din Romania unde arhitectul orasului permite ridicarea a tot felul de cladiri si orice culoare oriunde.Mita,indolenta sau scoala la FF?

  27. … A și explicat articolul de ce în 2020și 2021 a fost plin pe litoralul românesc.
    Și da, Mazăre a distrus Constanța și Mamaia prin dezvoltare haotică și coruptă, iar acum, da, iată că a venit nota de plată.
    Dealtfel, nici proprietarii de apartamente scoase la vânzare și închiriat nu scapă de țeapă – prețurile oferite sunt cu 20-30% sub cele cerute, iar pe închirieri bate vântul.

  28. Ce ziceți de Tunisia ? Eu am fost mulțumit.

    • De ce sa te duci tocmai acolo cand ai locuri frumoase mai aproape? Si nu ma refer la litoralul nostru, dar mediterana pe latura de nord, vest si chiar est este superba.

    • de ce sa te duci la mediterana, cand tarmnul de nord si est la marii negre e atat de frumos?

  29. Mizerie,iarba ca în jungla pe litoral,gunoi în iarba ,plajele pline de chiștoace, La Neptun la Daytona beach și în dreapta ei următoarea plaja nu au auzit de bon fiscal la șezlonguri. 40 ron șezlong weekend .Saltele sordide pătate, șezlonguri peticite cu nituri, bani pt wc fără bon, persoane ce merg pe plaja si fac comerț agresiv ..ambulant neautorizat și nefiscalizat pe plaja . Lipsa dușuri….HORROR….CALITATE /PRET

  30. Foartee binnneeeee, sa-si bage cearsaful in chiur, ne.noro.citu dra.c.ului. Lasa sa vada ce bine e sclav la proprietarii de apartamente. Vede el pe dra.c.u’ cand o sa-si dea seama ca vine toamna, n-a strans nimic tot anul si vin facturile de iarna… Distractie placuta, stimabile cu cearceaf. Sa-ti petreci iarna in el.

  31. Vine de la centru. Aceiasi reteta este deja in functiune in toate orasele Romaniei. Alimentarele de cartier Profi,Mega,Carfur vand mancare gatita calda! Cine a mai pomenit pe autorizatie de alimentara sa faci pui la rotisor,hot dog,pizza etc. Asa ca documentati va mai bine, cine a dat voie acestor lucruri ca sa se intample.

  32. N-am mai fost pe litoralul românesc de vreo 20 de ani și m-a frapat la întoarcerea din Bulgaria cât de gălăgios, dărăpănat și murdar era pe la noi. Mai mare rușinea. Ducă-se, e efectiv nevoie de resetare completă.

  33. Foarte bine 5 + [. De la 1 la 5 ]. Am fost pe litoral acuma 2 săptămâni. Joi o bere 7 lei, vineri 15 lei . Pahar de vin joi 10 lei, vineri 20 de lei. Bravo

    • Sclavii sunt taxati dublu peste tot. Jmecherii merg luni – marti – miercuri si primesc mai multa atentie si respect la jumatate de pret. Una e sa deservesti o terasa plina de sclavi cand stii ca oricum asteapta altii afara si alta e sa deservesti 3-4 mese cand stii ca altii pe ziua respectiva nu mai sunt. E clar ca oferi servicii mai bune si chiar mai ieftine cand te concentrezi pe clienti mai putini.

  34. Eu că antreprenor știu o regulă..Nu merge afacerea închizi. Daca nu au închis înseamnă că ceva…ceva le pica. Și în caz că nu știați horecarii sunt in topul evaziunii

  35. Ce e trist e ca anumite statiuni sunt distruse iremediabil, ca nu ai cum sa mai intri cu buldozerul acolo. Mamaia si Costinestiul sunt in fruntea listei. Se pregateste Olimpul.

    Asta si pentru ca acele statiuni au fost conduse de niste mafioti care au vrut sa castige maxim din retrocedari si din afaceri cu autorizatii de constructii, fara sa le pese niciun pic de ce se va alege de acele statiuni.

    Dap, bulgarii aia de care tot radem au dovedit ca sunt ceva mai destepti decat noi.

  36. Mă uitam în meniul din poză.
    Deci împinge-tava ăla de pe plaja Mării Negre oferă doar trei feluri de pește: SOMON la grătar, PĂSTRĂV la grătar și file de COD pané.
    Probabil congelat, luat din hypermarket.
    Atât s-a putut.

  37. Din păcate, așa zisul hotelieri, pentru că de fapt sunt niste Samsari, nu au înțeles nimic din turism, au crescut preturile peste noapte și serviciile sunt EXECRABILE. Au anunțat că din 15 iulie vor mări iar preturile. Orice om normal la cap va pleca în altă țară pentru a-și face concediul. Suntem prea săraci sa ne facem concediul pe Litoralul Românesc. Turismului romanesc ii pot spune ” Odihneasca-se in pace „

  38. Constanta are un City Manager fara interese personale ?

  39. Nu mai schilodiți natura, ca nu iese nimic frumos. Cine ar plăti sa stea o săptămâna între betoane? E plin de case in culori oribile, cu balustrade de inox și geamuri ca ușile de autobuz, blocuri in care oamenii și-au închis balcoanele care acum arată ca niște cotețe cu perdele s.a.m.d. Este hidos.

    • E timpul sa renuntam la excesele industrialiste – trebuie sa mancam bio, sa mergem cu bicicletele, sa ne coasem propriile haine.Moarte betoanelor. In vacante sa mearga doar masteranzii, ca sa nu miroasa pe plaja a incultura! INcultii – la sparanghel!

  40. Din păcate construirea de betoane este încurajată de guvern și de bugetul de stat, pentru că produc „creștere economică” și plătesc salarii, și, din păcate asemenea construcții se generalizează oricând și oriunde in Romania. Șantiere cu apartamente „de vacanta” sunt și în Eforie Nord, Techirghiol sau Mangalia și chiar nu-mi imaginez de ce ar cumpăra cineva așa ceva din moment ce sunt folosibile doar trei luni pe an.
    Blocurile sunt goale, fie apartamentele nu s-au vândut, fie proprietarii le-au cumpărat doar pentru a „baga banii” în ceva și probabil că așa se va întâmpla peste tot, construcții ca în China socialistă. Măcar chinezii le-au dinamitat deja după ce au zăcut goale vreo zece ani de zile.

  41. Nu stiu cati sunt machedoni sau alte nationalitati, da sigur sunt cocalari prosti. Intrebare: de unde au avut terenurile pe fasia aia de pamant? Al’de Hagi si altii au pus mana pe valorile vechi sau cele din epoca de „aur”. Unii le-au mai renovat altii doar vopsit gardul, ca pana si Iaki are „geamuri” de OSB. Largirea plajelor, mitocaneste si fara fundamentare inginereasca, e o smenuiala la nivel EU. Da sa faci plaje de sute de m si sa nu pui o toaleta, un dus? Nici macar alea „socialiste” nu mai exista. Si toata mitocanela e ingropata in muulta mizerie! Cat despre restaurante „numai de bine” . Daca chiar s-ar tine de treaba cei de la ANPC, in doua zile ar trebui sa vii cu senvisul de acasa! si s-ar putea continua.. (tot ce spun e ‘la cald’ vazut!)

  42. e cam simplu
    toate lumea merge la unde plajele nu au fost inca marite . sau putin marite
    adica ramane cordon eforie nord sud , si sudul litoralului in particular vamaia (big trend de 3 4 ani) si costinesti
    bogatii din mamaia sunt in navodari acum

    • „iar restaurantele au început să piardă tot mai mulți clienți din cauza puzderiei de tonete de fast-food, aprozare sau supermarketuri care au primit autorizație de funcționare în stațiune.”
      Hai ca sigur din cauza asta pierd restaurantele clientii. Mai repede din cauza ca au preturi exorbitante si nejustificate si din cauza ca in sfarsit am mai invatat si noi sa nu tot aruncam banii degeaba. Eu unul m-am si oprit din a citi articolul dupa faza asta. Pai statiunile trebuie sa fie orientate in jurul afaceristilor astora sau ei trebuie sa aiba modelul orientat in jurul clientelei??? Lasa ca si-o merita. Daca tie ca restaurant iti sunt „furati” clientii de catre tonete fast food si supermarketuri nici nu meriti sa mai existi. Piata e libera pana incurca pe cine nu trebuie, se pare.

  43. am luat cina la hotel lido in mamaia, pizza quatro stagioni, > 40lei, ca aspect ziceai ca e facut din alimente reciclate, salamul de vara cu pielita inca pe el. inca mi-e greata cand ma gandesc, cam asta e mamaia. intri in apa, mergi 10 metri max si nu mai atingi fundul marii. dar sincer marea e la fel de frumoasa si in ciuda a toate, m-am relaxat. ma tot gandeam cum ar fi daca n-ar exista bubuiala din boxe, luminite aprinse pana la rasarit si alte mizerii, pana la urma merg acolo pentru mare. ca punct culminant am vazut si un pelican. m-as duce mai des, dar unde? noaptea de sambata n-am dormit pentru ca se auzea basul de la un club, nu stiu sincer cum e legal sa dai muzica asa tare.

  44. Au construit în prostie,lăcomia i-a făcut nebuni.Bloc lângă bloc,fără locuri de parcare,mizerie în Mamaia-nord cât cuprinde.După o ploaie canalizarea se înfundă și esti nevoit să calci 2-3 zile prin mizerii.Prețurile la restaurante sunt peste măsură și au mâncare de proastă calitate, chiar dacă îți permiți a doua oară numai calci pe acolo. Exista și locuri drăguțe, ,puține unde cei ce fac turism adevărat au creat resorturi care au mai multe locuri de parcare decât apartamenteCinste acelui domn,care din păcate nu este romăn,românii au ce învăța de la el ,dar lăcomia îi împinge numai la tămpenii.Peste ani probabil că aceste construcții vor ajunge niște ruine.Dacă acum când litoralul este ocupat pe jumătate nu ai loc de mașini, pentru că au făcut parcări particulare și pe trotuar, dacă ar fi plin de turiști nu ar fi loc pentru atâtea mașini. Cred ca patronii de pe litoral fac tot posibilul să izgonească turiștii de pe litoralul românesc. Te întrebi dacă există legi pentru prefectul de Constanța, primarul de Năvodari și Constanța și mai ales dacă cele 2 orașe au arhitect șef,dacă în Romănia există autorități care să oprească din fașă încălcarea legilor.

    • Cele doua orase Constanta si Navodari au primari, arhirecti sefi si jumate de primarie la puscarie ca sa intelegi de ce arata asa marele litoral romanesc

  45. Am fost și eu la hotel perla din mamaia in2018 cu all inclus și a fost cel mai prost concediul pe care l-am avut au venit mulți cu tichete de vacanta și își puneau mâncarea direct cu mana în farfurie de atunci al fost tot pe afara Bulgaria Grecia egipt

  46. Cred ca va mai dura mult pana când vor conștientiza care sunt motivele insuccesului în afacerile lor.
    Considera ca încă mai pot da „tunuri” și ca asta le va asigura viitorul. Odată pierduta clientela, sa stai în cap și nu o mai aduci înapoi.

  47. La pușcărie,cu cei care au distrus turismul romanesc,de stat ,in favoarea celui privat. România ar trăi numai din turism mai bine decât multe alte tari,dar interesul ue nu este ăsta, interesul ue este sa fie o țară de consum pentru toate produsele lor modificate. In tara asta nu se mai vede decât ce au făcut dacii ,romanii și Ceaușescu și se încearcă distrugerea lor. La articolul trei din ideologia PNL,o blasfemie la adresa lui Brătianu ,scrie clar ,scoaterea statului din economie,adică totul privat,eventual pe persoana fizica ,și ca idee ,mulți „liberali” au scos porumbelul,”cui nu-i convine ,sau nu-și permite ,să plece. Părinții celor tineri acum au muncit pentru tara asta,munca fizica,nu din cafenele in fata calculatorului,platit de străini, iar tinerii îi vor morți că să risipească tot ce au construit părinții. Este vina unor părinți avuți,care l-au omorât pe Ceaușescu, trădători de țară, care și-au plantat copii în funcții de conducere pentru distrugerea țării și bunăstarea lor

    • Ia un prozac si culca-te!

    • Ești în eroare Roexit… Ceaușescu a fost un nenorocit, a făcut și lucruri bune,dar din păcate pălesc în fața nenorocirilor. Ai totuși dreptate cu motivul pentru care a fost omorât. Niște „oamenii” foarte foarte bogați și puternici au hotărât să îl îndepărteze pentru simplul motiv că nu știau cum să își mai ascundă bogățiile și mai mult nu puteau să le etaleze.

  48. Mai contribuie și un anumit spirit al românului care chiar dacă vede, tace. Las’ că stau doar o zi, două si plec acasă, ce sa ma obosesc sa atrag atenția celor in drept, ca bubuie basul, tobele, vuietul, azi, numit muzica. Nu-i treaba mea. Boxele de mii de wați din zona cluburi, le auzi la hotel Parc, de parca ar fi lângă. La orice restaurant intri, muzica te doboară, nu poți conversa liniștit, ca primești „pumnii” de bas in stomac.
    Pe A3, trec cu 200/h cocalarii care vor să-și încânte pismadezele, cu ce scule au ei și cu talentele lor de șofer de F1. Si nu numai ei. Alo, poliția, ești prin preajmă?
    Sunt multe de spus, văd că au început sa fie spuse. Fiecare cu ce-l doare.
    Poate aud și ăia care vor bani din turism !

  49. Eram un fan al stațiunii Mamaia, preferam sa stau într-un hotel cu vedere la mare, mă descurcam și cu mâncarea, in ultimul timp aveam și șezlonguri incluse pe plajă. In pandemie a fost foarte multa lume. Acum sunt pe plajă în fața la Iaki și eu putina lume. Prețul la parcare enorm, mâncarea foarte scumpă și mizeria de pe plajă și stațiune mă fac să nu mai vin aici.
    Deja se umple și mamaia de blocuri printre hoteluri. Oamenii blochează alei și spații verzi pentru că nimeni nu dorește să de-a o groapă de bani pe parcare.
    Păcat de oamenii care lucrează în Horeca, va fi greu pentru ei.
    Mă simt mult mai furat acum decât pe vremea lui Mazăre cu bariera lui!

  50. Spre Mamaia Nord hotelierii sa roage primăria sau administratorul plajei sa pună o bariera cu un carton cu ” numai pt. elite „. În felul asta vor fi evitați saraki sau alți necivilizați, nereconoscatori fata de acești investitori.

  51. DAR nu e doar despre LITORAL, e despre tot TURISMUL ROMANESC

    haosul USL-ist e generalizat si eu nu stiu daca este macar o zona din ROMANICA NORMALA cu care sa te mandresti dpdv turistic

    • Omul sfințește locul.
      Sunt o grămadă de locuri în România unde proprietarii fac tot posibilul să ofere servicii de calitate la prețuri corecte celor care le calcă pragul. Din păcate nu și pe litoral. Tot din păcate, foarte puține astfel de locuri în Vechiul Regat, unde mulți patroni și angajați se uită la tine ca la un portofel ambulant.
      Regula este ca odată ce ai avut parte de o experiență proastă într-un anumit loc, să nu mai calci cel puțin 10 ani pe acolo.

  52. Cand mai vezi un comunist : mai bine era pe timpul lui ceasca iti dai seama cat de inaloiati sunt unii oameni, cand vezi ca oameni zic ca 100 lei /parcare pe zi e mult (da e mult) dar in București e 10 lei le ora :)) (primele 2 ore dupa creste la 15 lei/ora).
    De ce nu merge litorarul (ca in afara) din cauza comunistilor, trb sa ai pile sa deschizi ceva , sa inchiriezi o plaja, sa poti functiona.
    Astia care se plang (comerciatii) , nu sunt afaceriști:
    1. Ei vad ca nu au clienți, dar nu scad preturile ci le maresc (logica 0)
    2. Primaria cere bani din parcari ,fara sa gandeasca ca banii cheltuiti de clienti in baruri , restaurante ar fi mai eficienti pt comunitate (iar logica 0).
    3. Organizarea dezastruasa, preturi uriase : banii cazare (cazarea super scumpa față de ce primesti, mancarea super scumpa față de ce primesti, trb sa platesti șezlonguri – si plaja inchiriata lui X, cand ele ar trb luate de baruri sau restaurante si sa iti ofera gratis daca comanzi in valoare de X lei

  53. Cat de prost sa fii sa dai 100 lei pe zi la parcare. Ca au desenat unii niste linii pe asfalt. 100 lei pe zi? Trebuie sa fii ingramadit de prost. Asta e cireasa de pe tort la toate celelalte mizerii de pe Litoral.

  54. Să de-a bunul Dumnezeu, așa să fie pe întrega mizerie numit… litoralul romanesc! Nu mai faceți comparație cu bulgarii, grecii sau turcii! Ar trebui să stopeze dezvoltarea și mentalitatea 100 de ani ca să îi putem ajunge din urmă….Faliment plăcut !

  55. ” c ” – care mediu privat , horecii , unde evaziunea este astronomica ?

  56. O să mai merg eu la Mamaia când s-o însura stranepotu-meu. Grecia să trăiască !

  57. nare lumea bani :)))
    mamaia nu e pentru saraki

  58. De anul trecut pana acum s-a schimbat doar problema parcarii. As fi mers la Mamaia dar, dupa experienta parcarii de anul trecut, am evitat. Mamaia nord nu are nici o treaba cu vechea statiune, asa ca nu asta e problema.

  59. Am fost la mare ultima data în 2007. Mizerie mare, la Mamaia pe plajă o cafea 15 lei, o bere la pahar 12 lei, am mâncat la restaurant macrou(am vrut pește, eram la mare, nu?). Nu mai spun de nebunia din stațiune, de zgomot, după ce am plecat, 2 zile nu mi-a trecut vajaiala. 7 zile, am cheltuit 1450 euro, cu drum cu tot, în august. În septembrie, am fost 7 zile în Creta, 4 stele, all inclusiv (numai asa am găsit bilet) cu avionul din București, 1600 euro, cu toate cheltuielile. Am jurat că nu mai merg pe litoralul românesc, au trecut 15 ani și nu-mi pare rău. Prostia și hoția merg mana în mana la români. Păcat ca nu ne mai revenim.

  60. Sa intre toți în FALIMENT! Și hotelierii care ofera condiții ca acum 30 ani, și constructorii care încă mai vor 80k pe o garsoniera, și administratorii de plaja care cer pe un șezlong cât dai pe o cazare de 3* dar nu sunt în stare nici sa curețe plaja nu mai zic de apa din dreptul lor, și patronii de restaurante care vând niște mizerii congelate și prăjite la preturi de stele Michelin, și toți care cred ca o afacere înseamnă doar sa faci adunarea. Și la pușcărie sa intre cei care au aprobat construcțiile noi și hidoase care au distrus litoralul. Asta se întâmplă când interlopii, țiganii, repetenții și oamenii cu 2 clase mai puțin ca trenul ajung oameni de afaceri… România educata, România dezvoltata…

  61. Mergeti voi la Mamaia.

  62. Mafia imobiliara si lacomii din minister si autoritatea locala au adus asa zisa statiune in stadiul asta. Votati ciuma rosie in continuare constanteni…

  63. Halkidiki, azi:
    Gyros- 4 4.5 euro.
    Calamar- 10 euro
    Caracatita grill- 12 euro.. cat o porție de hamsii la mamaia.
    Cazare – 600 euro/ 7 nopți la 50m de plaja, Siviri.
    Și cică litoralul romanesc e sub atac mediatic….sau cel puțin asa susține marghioala aia de purtătoare de cuvânt sau cum își spune…

  64. Foarte bine. Am scăpat de aglomerate și de toți țăranii fomisti.

  65. Nu am mai fost in Mamaia de peste 10 și nici nu-i duc dorul din motivele prezentate mai sus. Urmează Năvodari , unde daca nu ai apartament la malul marii nu vezi nici soarele nici marea din cauza betoanelor.

  66. În faliment cu HORECA speculanti nespalari.
    In faliment cu stațiunea Mamaia……și ceva de mult dulce primarului Chițac.

  67. Sunt nascut crescut in Constanta la malul mari, cartier Tomis Nord. De 18 ani am ales sa parasesc orasul si sa ma mut in Brasov, de ce am luat aceasta hotarare? Am luat o pentru ca , orasul devenise insuportabil, mizerabil , litoralul in balci si circ. Imi pare rau pentru cei ramasi , dar am ajuns sa cred ca voi , Constantenii va meritati soarta. Tacit si benevol ati fost partasi la degradarea acestui oras si a litoralului Romanesc.

  68. Greșiți! La Balcik se face turism, asta e motivul ptr care ei au turiști. Pe litoralul romanesc e un bâlci de la Năvodari pana la 2 Mai. Clădiri înghesuite, muzica zgomotoasa, mâncare preparata prost, preturi astronomice, atitudine gretoasa a ospatarilor, parcări lipsa, proasta creștere a clienților. Duminica, la Balcik, plaja era plina de bulgari. În apa era 4 romani. Doar gura lor se auzea. Erau în apa și tipau unii la altii, ai fi putut jura ca e o șatră întreaga. Singurii care vorbesc zgomotos la Balcik sunt romanii.

  69. Din punctul meu de vedere litoralul românesc n-are decât să se ducă naibii! Românului i-a venit mintea la cap și i-a dat, în fine, hotelierului jăpcar și nesimțit de pe litoral ceea ce merită: O MARE PLĂCUȚĂ SUEDEZĂ!

  70. Toți acești COCALARI care au făcut tot ce au vrut din MAMAIA sub privirea nepăsătoare al autorităților a-și merita din plin falimentul la care au ajuns crezând ca se pot îmbogăți repede distrugând și betonand stațiunea. . Le recomand un UN SOMAJ NE-FERICIT în zona de sud a litoralului

  71. @zava lasa poezia cu mazare, prostii din capul g4m. E amuzant ca ei spun ca blocurile au speriat turistii care mai merg doar in partea de nord. Pai acolo sunt si blocurile. Daca blocurile ii suparau veneau in partea de sud, nu tot in nord. Pozele lor cu mamaia goala sunt din sud, acolo nu sunt blocuri.

  72. Cum arata Mamaia acum , asa o sa arate Romania in 10-15 ani !!!!

  73. Trebuie sa fii dus cu pluta sa iti mai faci concediul pe litoralul romanesc. Serviciile sunt de rahat, conditiile sunt de rahat, mai ales in Mamaia, plin de cocalari si printese, activitati acvatice nu prea exista si toate astea la preturi exorbitante.
    In tara asta nimic nu prea merge bine, de ce sa fie altfel la turism? Daca vreti sa vedeti ce inseamna turism mergeti fratilor in Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Turcia chiar si Bulgaria. Eu mi-am pierdut speranta pentru tara asta.

  74. Ma bucur,asa sa fie 10 ani la rand ….ca mergem la străini unde sunt condiții decente ….🙏🙏🙏

  75. Eu zic că e efectul pervers al ‘tichetelor de vacanță’. Ce părere aveți?